Wanneer de temperatuur in je woning onder de 7 graden daalt, kunnen buizen of leidingen die in een zolderruimte of berging zijn gemonteerd bevriezen. Door de radiatoren aan te zetten – al dan niet op een lage stand – kan dit worden voorkomen.
Aardgas bevriest niet zomaar. Wel als door omstandigheden (bijvoorbeeld door aanleg van de leiding) water in de gasleiding terechtkomt. Voor de technische informatie kan je best contact opnemen met een aardgasinstallateur bij jou in de buurt.
Is er geen wind, dan is de grens ergens tussen -4 en -5 graden, binnen een dag. Zit er nog helemaal geen vorst in de grond, dan kan het enkele dagen duren. Zit de leiding tegen een verwarmd woonhuis, dan kan het nog langer duren. De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm.
Wanneer uw leidingen bevriezen, kunnen ze bedekt zijn met vorst. Dit gebeurt omdat het water in de leiding ijskoud is, waardoor de oppervlaktetemperatuur van de leiding daalt tot een ijskoud niveau.
IJs zet uit
Dat de waterleiding kan scheuren (springen) komt omdat bevroren water uitzet tijdens bevriezing. Dat uitzetten is een vernuftige vinding van De natuur, want vanwege dat grotere volume van ijs, is het soortelijk gewicht van ijs lager dan van water, waardoor het ijs op het water drijft.
Zorg voor een geïsoleerde en tochtdichte ruimte waar de hoofdkraan (water) en watermeter zich bevinden. Ga de watermeter en waterleiding isoleren met bijvoorbeeld een deken of verwarmingslint. Laat kwetsbare, slecht geïsoleerde leidingen leeg en sluit ze af. Denk aan de buitenkraan en leidingen in de tuin.
U kunt een bevroren waterleiding op de volgende manieren ontdooien: open een raam of luik, zet de verwarming hoger of plaats een elektrische kachel. Andere manieren waarop u kunt ontdooien zijn met een föhn of door een doek doordrenkt in warm water om de leiding te wikkelen.
Hoe diep de vorst in de bodem dringt, hangt uiteraard van de temperatuur af, maar ook en vooral van de hoeveelheid water in de bodem. Hoe natter de grond, hoe dieper deze bevriest. Vandaar dat in zuidelijk Flevoland gedurende de vorstperiode in januari de laag bevroren grond varieerde van 12 tot 20 centimeter.
Wanneer de temperatuur in je woning onder de 7 graden daalt, kunnen buizen of leidingen die in een zolderruimte of berging zijn gemonteerd bevriezen.
Een leiding kan bevriezen bij temperaturen onder de nul, maar ook als er veel koude wind is.
Kan een tyleenslang bevriezen? Het water in een tyleenslang kan bevriezen, maar de tyleenslang zelf is niet gevoelig voor vorstschade. De tyleen op zich is vorstbestendig. Als het water in de tyleenslang weer is ontdooid, kan de tyleenslang weer gebruikt worden zoals voor de vorst.
Het juiste moment om de buitenkraan af te sluiten is in de herfst, voor de vorstperiode. Wacht niet tot de eerste nachtvorst, een buitenkraan kan snel bevriezen.
Het verschil tussen butaan- en propaangas is het kookpunt (temperatuur waarbij het gas van vloeistof in gas overgaat en andersom). Bij butaan is dat 0 °C en bij propaan -44 °C. Dit betekent dat butaangas vloeibaar en dus onbruikbaar wordt om te koken of verwarmen bij een temperatuur lager dan 0 °C.
Bij extreem lage buitentemperaturen of een zeer groot gasgebruik kan een gasfles bevriezen. Dat is een volkomen normaal fenomeen. Het is niet het gas in de gasfles wat bevriest, maar condens op de buitenkant van de fles tot waar de vloeistof in de fles zit. Vloeibaar gas heeft warmte nodig om gasvormig te worden.
Een gasfles hoeft niet vorstvrij bewaard te worden, dit komt doordat propaan past bevriest bij rond de -40 graden Celsius. Een gasfles kan dus best in de vrieskou staan, tenzij het -40 graden Celsius gaat worden. Gelukkig komt dat in Nederland niet voor!
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
Strenge vorst, een koude ondergrond of een stevige oostenwind kunnen zorgen voor een bevroren watermeter of waterleiding. Wanneer de watermeter zich buiten het huis bevindt, dan is de kans op bevriezing extra groot.
Een waterleiding kan springen door verstoppingen, verkalking, slijtage of invloeden van buitenaf, dan is direct ingrijpen noodzakelijk om verdere waterschade en waterverspilling te voorkomen. De buitenkraan is ook een veelvuldige oorzaak van het springen van de waterleiding.
De vorstgrens zit op 60 tot 65 cm. Dieper komt de vorst niet in Nederland.
De vorstgrens is minimaal 600 mm beneden het maaiveld, maar vaak wordt 800 mm aangehouden.
Als de temperatuur op 10 centimeter hoogte tot onder het vriespunt daalt, dan is er sprake van vorst aan de grond of nachtvorst.
Sowieso is het wel handig om te weten hoe lang het duurt vooraleer je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik. Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Om het bevroren deel van de leiding kunt u enkele doeken wikkelen en deze met warm water doordrenken. Het is een snelle en gecontroleerde manier om de temperatuur op te voeren en de ijsblokkade te laten ontdooien. Op het moment dat de opengedraaide kraan begint te druppelen is de doorgang in de leiding weer vrij.