Hoe je te kleden voor verschillende temperaturen
Bij het skiën in warmer weer is het essentieel om je te kleden in lichte, dunne lagen die gericht zijn op vochtafvoer en ademend vermogen. Dergelijke laagjes helpen je koel en comfortabel te blijven, zelfs als je actief bent.
Maak meerdere laagjes van niet al te strak zittende kleding. Draag een legging of lange onderbroek onder je broek, dat scheelt enorm. Zorg dat de onderste laag van materiaal is dat geen zweet opneemt, zoals thermoshirts e.d. Als er geen vocht op je huid blijft zitten (in de vorm van zweet) koel je minder snel af.
Bedek je handen, neus en oren.
Draag bijvoorbeeld een muts of warme wanten. Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Dit houdt je energie op peil en je blijft beter warm. Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat je het koud krijgt.
Zorg voor minimaal drie lagen. Een basislaag, een tussenlaag en een waterafstotende ski-jas en skibroek.Skisokken, handschoenen, zonnebril en een muts zorgen ervoor dat je klaar bent om zelfs de koudste dagen op de piste aan te gaan.
Skiën versterkt in het bijzonder je core- en beenspieren, maar je traint ook de rest van je lichaam.Daarnaast train je je balans. Constant ben je bezig met jezelf in balans houden op de ski's, hierdoor verbetert je balans.
- Een skipully is een speciaal ontwikkeld vest voor de wintersport; je draagt het over je ondergoed en onder je jas. - Het houdt je lichaam heerlijk warm tijdens koude dagen. - Skipully's nemen transpiratievocht op, wanneer je fanatiek aan het skiën bent.
Water drinken helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Met genoeg vocht houd je lichaam de warmte beter vast waardoor je het minder snel koud hebt. Volgens het Voedingscentrum heb je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Zo blijf je lekker warm en voorkom je onnodige hoofdpijn.
Het menselijk lichaam genereert warmte via de stofwisseling, waarbij calorieën worden verbrand om energie te produceren. Spierweefsel is een actief weefsel dat warmte genereert als het samentrekt, dus mensen met meer spiermassa genereren meer warmte en blijven warmer dan mensen met minder spiermassa.
Vochtgehalte en tropisch weer. Als de temperatuur van jouw lichaam tijdens het sporten stijgt, stuurt jouw lijf automatisch vocht naar je huid om te kunnen verdampen. Hierdoor verlies jij je hitte en koel je af.
Drink warme dranken
Van warme dranken wordt je zelf ook warm. Thee is het beste medicijn tegen de kou, maar als je daar niet van houdt dan is een kop warme chocolademelk (met slagroom) of een kop koffie natuurlijk ook goed.
Op koude dagen tijdens de ski-vakantie jongeren heb je vaak thermokleding en een skipully nodig, op warme dagen (bijvoorbeeld in maart), is vaak een van de twee voldoende. Houd er rekening mee dat je het ook warm gaat krijgen tijdens inspanning.
Ondergoed & sokken
Ski-ondergoed is erg belangrijk onder je skipak. Vooral de thermobroek is onmisbaar. Deze houdt je benen warm. Je kunt in diverse sportwinkels een thermobroek kopen.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van. temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°. De temperatuur der romphuid is ongeveer 1° lager, die der ledematen aanmerkelijk lager. De koudste plek van het lichaamsoppervlak zijn de teenen.
Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een belangrijke vitamine voor de goede werking van het lichaam. Een tekort leidt tot verschillende symptomen, waaronder ook een aanhoudend koud gevoel. Vitamine B12 draagt immers bij aan de productie van rode bloedcellen die zuurstof in het bloed vervoeren.
Hoe ouder, hoe kouder
Het is inderdaad zo dat je het sneller koud kunt hebben zodra je ouder wordt. Dit komt onder andere doordat de sensoren in je lichaam langzamer reageren en je haar- en bloedvaten zich minder goed kunnen aanpassen.
Een logische oorzaak is een gebrek aan kleding. Daarnaast speelt de gevoeligheid van de haarvaatjes een rol. Hoe gevoeliger, hoe eerder het vaatje gaat sluiten, zodat het lichaam energie kan besparen. Als gevolg daarvan stroomt er minder bloed in het haarvaatje, waardoor uw huid kouder aanvoelt.
Hoe ontstaan koude handen? Koude handen of koude voeten, het heeft allemaal te maken met een slechte doorbloeding. Die verminderde bloedtoevoer kan te maken hebben met een vaat-, reuma of schildklieraandoening, met een en auto-immuunziekte of met het symptoom van Raynaud.
De pasvorm is heel belangrijk bij isolerende lagen. Je pully moet comfortabel over je basislaag passen maar mag ook niet te dik zijn, anders past deze niet goed onder je jas. Je wilt ook niet dat je pully te los zit zodat de koude lucht binnen kan komen. Je pully moet daarnaast ademend en flexibel zijn.
Een Down jas is een warme met dons gevoerde jas, ook wel een Puffer jas genoemd. Door het gebruik van synthetisch of dierlijk dons, zijn deze jas zeer licht en warm. Naast een hoge isolatiewaarde heeft dons als voordeel dat het een zeer hoog ademend vermogen heeft, hierdoor voelt het geheel niet klam aan.
Skipully of vest
Het lichaamsvocht dat van de eerste laag wordt afgevoerd moet ook door deze laag naar buiten kunnen. Een shirt van katoen is dus uit den boze! Is het écht koud, dan draag je twee isolerende lagen. Naast skipully's stop ik vaak ook nog wat sportshirts, zoals hardloopshirts, in mijn koffer.