Als je je huis verkoopt of als je een nieuw huis koopt, dan vindt er een eigendomsoverdracht plaats. Dit wordt ook wel 'juridische levering' genoemd.
Overdracht is een wijze van verkrijging onder bijzondere titel. Hierdoor gaat een goed van het vermogen van de verkoper over in dat van de koper. Overdracht is niet hetzelfde als levering.
De feitelijke levering is als de sleutels worden overhandigd.Die sleutels staan symbool voor het krijgen van het exclusieve gebruik over een woning. Nogmaals: die feitelijke levering (de sleuteloverdracht) gebeurt in de meeste gevallen altijd bij de notaris tegelijkertijd met de juridische levering.
Een akte van levering wordt ondertekend bij de notaris en ingeschreven bij het Kadaster. Daarmee wordt de eigendom van een woning overgedragen, en ligt de nieuwe eigenaar vast. De koopakte is de overeenkomst van de verkoper met de koper van een huis bij het sluiten van de koop.
Het juridisch eigendom van een woning is in handen van degene die volgens het kadaster eigenaar van de woning is. Het juridische eigendom van een woning gaat over wanneer deze bij de notaris is overgedragen en met de akte van levering (transportakte) is ingeschreven bij het Kadaster.
Eigendom (juridische eigendom) is het meest verstrekkende recht dat men op een zaak kan hebben. Het is het recht om over een zaak (stuk grond, voorwerp, hoeveelheid geld enz.) naar eigen goeddunken te beschikken.
Om het eigendom van bijvoorbeeld een woning over te dragen moet de akte van levering worden ingeschreven bij het Kadaster. U kunt bij ons een kopie van de ingeschreven akte opvragen. Als u wilt weten wat er is vastgelegd in de akte van levering van een bepaalde woning, kunt u een kopie opvragen.
In de leveringsakte staan tenminste de volgende gegevens: Personalia van zowel de kopers als verkopers. Zoals adres, woonplaats, gemeente en kadastrale gegevens van de woning. Titel van aankomst, dit is een verwijzing naar de vorige transportakte waaruit blijkt dat de verkoper de eigenaar is.
Om de eigendom van een onroerend goed over te dragen, vereist de wet een leveringsakte. Zonder leveringsakte geen eigendomsoverdracht.
1. Leveringsakte: € 600 – € 1.000. De leveringsakte is het document waarmee de woning officieel wordt geleverd en op jouw naam komt te staan. In de leveringsakte staan ook de voorwaarden opgenomen die in de koopovereenkomst zijn vastgelegd.
Aankoop van je nieuwe aanwinst en verkoop van je oude liggen maximum 2 jaar uit elkaar. Wanneer je een grond koopt om je nieuwe woning op te bouwen, heb je 5 jaar de tijd. Je nieuwe woonst moet je hoofdverblijfplaats zijn binnen 2 jaar na aankoop en binnen 5 jaar in geval van aankoop van een bouwgrond.
De koper betaalt altijd de kosten voor de leveringsakte, tenzij je daar met de verkoper andere afspraken over hebt gemaakt.
De eigendom van een huis, appartement of van ander onroerend goed, gaat over van de verkoper op de koper door een notariële akte van levering, ook wel akte van levering genoemd. Deze akte wordt door de notaris gemaakt en door partijen en de notaris ondertekend.
Levering, is de goederenrechtelijke overgang van het verkochte goed. De verkoper komt deze verplichting na door het stellen van positieve handelingen die de inontvangstneming door de koper mogelijk maken, vergemakkelijken of het nut daarvan verhogen.
De hoeveelheid goederen die gedurende een bepaalde periode door leveranciers worden aangeboden op de markt.
Voor de officiële overdracht plaats vindt, wordt de woning nog een laatste keer geïnspecteerd. Als verkopende partij dien je hierbij aanwezig te zijn. Als alles volgens plan gaat, vindt de officiële overdracht plaats bij de notaris. Als je het fijn vindt kan de makelaar ook bij de overdracht aanwezig zijn.
Bij de hypotheekakte en leveringsakte betaalt u, naast notariskosten, voor de inschrijving van beide aktes bij het Kadaster, de overdrachtsbelasting en makelaarskosten. De kosten voor de hypotheekakte en leveringsakte samen liggen rond de 1.300 euro inclusief btw.
Met een eigendomsakte of eigendomsbewijs wordt een akte van levering bedoeld. Met het inschrijven van de akte van een woning bij het Kadaster krijgt de koper eigendomsrecht, en is daarmee eigenaar van de woning. De akte van levering is bij het Kadaster op te vragen.
Bij het Kadaster worden alle onroerende zaken met nauwkeurige plaatsaanduidingen geregistreerd. In de openbare registers staat wie eigenaar van welk huis is. Naast de leveringsakte wordt ook een afschrift van de hypotheekakte ingeschreven in de openbare registers. Beide inschrijvingen zijn openbaar.
Het passeren bij de notaris duurt gemiddeld meestal tussen de 30 minuten en een uur. Hierbij teken je de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte.
Bij de meeste notarissen kan je namelijk van 1 tot 3 dagen uitgaan, al kan dit enorm variëren per situatie en notaris.
Wanneer is de overdracht? Zodra het voorlopig koopcontract door de nieuwe koper is getekend kan de overdracht starten. In de meeste gevallen zitten er maximaal 6 weken tussen de tijd dat koper en verkoper beiden hebben afgestemd.
De kadastrale gegevens van het pand (gemeente, sectie, nummer) De huidige eigenaar van het pand. De titel van de overdracht. De koopovereenkomst met de overeengekomen prijs en de ontbindende voorwaarden.
Dit is de akte waarmee de woning officieel aan jou wordt overgedragen en dus ook op jouw naam komt te staan. De leveringsakte wordt opgesteld door een notaris en moet overeenkomen met de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst. De leveringsakte wordt daarna door jezelf, de verkoper en de notaris getekend.
Als u een woning koopt krijgt u te maken met veel verschillende documenten, waaronder de eigendomsakte. De eigendomsakte is niet hetzelfde als uw hypotheekakte. In uw hypotheekakte worden uitsluitend zaken geregeld die betrekking hebben op uw hypothecaire geldlening.