De meest voorkomende snelheid is 33 1/3 toeren. Alle standaard 12 inch vinyl-platen moeten worden afgespeeld op 33 1/3 rotaties per minuut. Wanneer vinyl wordt gefabriceerd, worden de groeven in de plaat gesneden op een bepaalde draaisnelheid.
Met de komst van de elektromotor in de jaren 30 schakelt men over op 78 toeren (of eigenlijk 77 79), omdat dit zowel bij 50 hertz als 60 hertz is te reproduceren, en deze snelheid bovendien stabiel is bij het gebruik van de oude veerwerkmotoren.
Waarom klinken 45 toeren platen beter? Wanneer je platenspeler op 45 toeren staat ingesteld draait hij sneller rond dan bij 33-1/3 RPM. Dit betekent dat in dezelfde tijd dat een 33-1/3 RPM plaat één ronde heeft gemaakt, de 45 toeren plaat al 1,35 keer rond is geweest.
De afkorting lp staat voor long play. De meeste lp's moeten op 33⅓ toeren per minuut worden afgespeeld. Andere platenformaten zijn singles en ep's. Elke grammofoonplaat heeft per zijde één doorlopende groef bestaande uit de inloop, daarna de opname en aan het eind de uitloop.
Door aan het contragewicht te draaien, schuift het gewicht naar voren of naar achteren. De werking is even simpel als logisch: hoe dichter het gewicht bij het element en de naald komt, hoe meer de naalddruk toeneemt. Anderzijds: hoe verder het contragewicht naar achteren draait, hoe minder de naalddruk wordt.
Een diamantnaald werkt ongeveer 1000 uur zonder merkbare verslechtering, als je de naald en je plaat tenminste schoon en stofvrij houdt, en als de toonarm goed is afgesteld. Dit betekent dat, als je één plaat per dag luistert, je de naald na ongeveer 3 jaar moet vervangen.
In de meeste gevallen is juist de platenspeler de boosdoener. Bij veel goedkopere platenspelers is de motor niet sterk genoeg en bij zwaarder vinyl zou de plaat daardoor kunnen overslaan. Ook een beperkte afstel mogelijkheid zou ervoor kunnen zorgen dat de naald niet recht in de groef blijft zitten.
Je LP/CD/MD blijft zolang goed als dat je mediummateriaal + afspeelapparatuur meegaat. Vinyl staat bekend om zijn lange materiaalvastheid. Bij normale opslag is het echt niet zo dat je platen na een 50 jaar krom getrokken zijn en verkruimelen als je ze beetpakt.
Een LP kan maar zo'n 40 tot 50 minuten aan muziek afspelen, dus reden genoeg voor een artiest om een album precies zolang te laten duren. Zelfs toen de CD's kwamen, die 60 tot 70 minuten aan muziek kunnen afspelen, bleef dit de standaard.
De groef in de plaat kun je vergelijken met een golfachtig pad of een kronkelende weg. Als je de naald op de plaat zet, volgt die de groef. Daardoor gaat de naald trillen en dat wordt omgezet in een elektrisch stroompje. Dit stroompje wordt versterkt en zorgt dat de muziek uit je speakers komt.
In de jaren '70 loopt de prijs van een LP uiteen van ƒ5,- tot ƒ25,- en heden ten dage zien we vergelijkbare verschillen in prijs tussen de CD's van 'Het Kruidvat' en die van de reguliere platenindustrie.
De meest voorkomende snelheid is 33 1/3 toeren. Alle standaard 12 inch vinyl-platen moeten worden afgespeeld op 33 1/3 rotaties per minuut. Wanneer vinyl wordt gefabriceerd, worden de groeven in de plaat gesneden op een bepaalde draaisnelheid.
77,922 en 78,261 toeren. 33 toeren: Platen met een lager toerental werden in eerste instantie ontwikkeld voor de filmindustrie. Een standaard 78 toerenplaat kon per kant tussen 4 en 5 minuten geluid 'dragen'. In de jaren 20 van de vorige eeuw zat er zo'n 11 minuten film op een spoel.
Langspeelplaat = Een langspeelplaat, ook wel vinylplaat genoemd, vaak afgekort tot lp of Elpee, is een van vinyl gemaakte grammofoonplaat van 30 cm (12 inch) diameter, die aan elke kant ruimte biedt aan 20 à 30 minuten muziek.
Een mini-lp is een vinyl-lp die een doorsnee heeft van 10 inch in plaats van 12 inch. Deze term is achteraf bedacht. Aanvankelijk gebruikte de platenindustrie voor dit formaat zowel de termen long play (LP) als extended play (EP).
Een 12-inch is een vinylsingle op elpeeformaat, waarop aan elke kant doorgaans één nummer geperst staat.
Een album duurt in de regel minimaal 35 minuten en kan zelfs een lengte van in totaal meerdere uren hebben (bijvoorbeeld verspreid over meerdere geluidsdragers). Het aantal nummers op een album bedraagt in de meeste gevallen rond de tien of meer. Zo niet, dan hebben de nummers vaak een langer dan gemiddelde tijdsduur.
De afkorting EP staat voor Extended Play. Dat betekent dat zo'n release meer tracks bevat dan een single (waar vaak 2 à 3 nummers op staan), maar te weinig om een album (of LP) genoemd te worden. Frank Bloemen: "De maximale speelduur van een EP varieert van 25 tot 30 minuten, vergelijkbaar met 4 tot 5 tracks."
Een belangrijke reden die wordt opgevoerd is dat elpees een beter en warmer geluid ten gehore zouden brengen. Dit zou komen omdat een elpee zuiver analoog is, terwijl digitale muziek een lagere precisie zou hebben. Cd-opnames zouden dus minder gedetailleerd zijn dan analoge opnames.
MC elementen klinken dankzij het lagere gewicht wat aan de cantilever is bevestigd echt beter dan MM elementen maar zijn een stuk duurder dan MM elementen. Om dit verschil goed te kunnen horen is een goede phono voorversterker met MC ingang nodig. Voor beiden kunt u bij ons terecht.
#1 De plaat poetsen
Met een koolstofvezel borstel of antistatische doek haal je oppervlakkig stof al makkelijk weg, daarna kun je met speciale reinigingsvloeistof of een sopje van afwasmiddel en (gedistilleerd) water voorzichtig je platen afdoen. Let op: altijd met de richting van de groef mee!
Platenborstels zijn ontworpen om de zo gekoesterde LP`s stofvrij te houden. De fameuze Goldring / Milty Pro Super ExStatic en de Mobile Fidelity Record Cleaning Brush behoren tot de beste platenborstels die momenteel verkrijgbaar zijn (de mooie Decca ZeroStatic behoort tot de beste klassiekers).
Vinyl kan je best bewaren op kamertemperatuur of kouder. Dat betekent in de praktijk ergens tussen de 15°C en 25°C. Zorg er dus zeker voor dat je platen niet vlak naast de radiator, airco of een verluchtingsrooster staan.
Het element van de platenspeler leest de informatie van de plaat (de groeven in het vinyl) en zet de trillingen om in een signaal dat naar een versterker gestuurd wordt, die er samen met de luidsprekers muziek van maakt.