Sommige bedrijven hanteren als vuistregel een loonstijging van 3 tot 6 procent. Maar ook 5 tot 10 procent komt voor, vooral bij promoties die samenvallen met de (half)jaarlijkse loonstijging.
De vuistregel is over het algemeen 5 tot 10 procent wat u erbovenop kunt krijgen. Maar bekijk ook wat andere werkgevers bieden voor dezelfde functie of bespreek met collega's wat zij verdienen. Zo kunt u gemakkelijker inschatten wat een reële verhoging is.
Reële loonstijging ongeveer 2,9 procent
Verder is bij het bepalen van de reële loonstijging anders dan voorheen gebruikgemaakt van de prijsontwikkeling die is berekend met de daadwerkelijk betaalde energieprijzen. Op basis van deze gegevens was de reële loonontwikkeling in de eerste drie kwartalen van 2023 negatief.
Kom met goede argumenten
Waarom heb jij recht op loonsverhoging? Als je meer wil verdienen moet je het natuurlijk wel verdienen (pun intended). Schrijf op wat jij voor het bedrijf betekent, hoe je bent gegroeid en/of welke extra taken en verantwoordelijkheden je op je hebt genomen de afgelopen tijd.
Een werkgever moet zich aan de cao houden. Je kunt tussentijds om een salarisverhoging vragen, maar je werkgever is niet verplicht die te geven. Schat daarom zelf in of het verstandig is dit ter sprake te brengen. Het behouden van een goede werksfeer is natuurlijk het belangrijkste.
Medewerkers in het basis- en middelbaar onderwijs krijgen een loonsverhoging van 10 procent. Dat is het resultaat van een cao-akkoord tussen de vakbonden CNV, AOb, FvOv en AVS enerzijds en de werkgevers (PO-Raad en VO-raad) anderzijds.
Prima. Je werkgever is wettelijk verplicht om deze afspraken na te leven. Dus als je contract bepaalt dat je recht hebt op een loonsverhoging, dan moet je die ook krijgen. Als er in je arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement niets staat over loonsverhoging, dan hoeft je werkgever je salaris niet te verhogen.
In het vierde kwartaal van 2023 zijn de cao-lonen (per uur inclusief bijzondere beloningen) met 6,9 procent toegenomen. Dit is de grootste stijging in ruim veertig jaar tijd. De contractuele loonkosten (cao-lonen en werkgeverspremies) stegen in het vierde kwartaal met 6,6 procent.
Ik werk met veel plezier voor het bedrijf, maar als ik naar mijn collega's kijk is mijn salaris onder de norm. Daarom vraag ik hierbij om een loonsverhoging. Mijn huidige salaris is EURO (bedrag). Na onderzoek binnen de markt is een norm salaris voor deze functie met mijn opleiding en werkervaring EURO (bedrag).
Bedank de recruiter voor de kans, en geef aan dat het een moeilijke beslissing was. Laat zien dat je dankbaar bent door iets positiefs te zeggen over het proces, over het bedrijf of over het gesprek dat je hebt gehad. Leg uit dat je besloten hebt het aanbod af te wijzen, omdat je het salaris niet competitief vindt.
Hoeveel hoger tegenbod salaris? Het is gebruikelijk om een tegenbod van zo'n 10 tot 20% bovenop het voorstel te doen.
Houd je overtuiging vast en reageer met: “Ik begrijp waarom je mijn salaris-indicatie graag zou willen hebben. En ik geloof dat mijn huidige salaris irrelevant is voor het salaris van de functie die ik bij jullie kan vervullen, simpelweg omdat deze positie net even anders is dan wat ik momenteel doe.
Bij het bepalen van een salarisindicatie kijk je goed naar de factoren die van invloed zijn op je salaris: functie, opleidingsniveau, leeftijd, ervaring, branche, cao, arbeidsmarkt, regio. Je kan ook een salarischeck doen. Daarmee kijk je naar de gemiddelde salarissen van mensen in vergelijkbare functies.
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles).
1 euro opslag = 46,3 cent netto
Het OESO-rapport beoordeelt de belastingdruk daarnaast ook aan de hand van de totale loonkost, opnieuw op basis van een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen. Ook in die berekening staat België aan de top.
Op 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,75%. Het wettelijk bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bedraagt dan € 13,27 per uur. Het gaat om een reguliere indexatie, elk half jaar stijgt het minimumloon mee met de cao-lonen.
Na elk volledige werkjaar. Soms krijg je jaarlijks een salarisverhoging (als je goed functioneert). Deze loonsverhoging wordt ook wel een periodieke loonsverhoging genoemd. Je krijgt dan loonsverhoging na elk volledig jaar dat je voor je werkgever hebt gewerkt.