De bescherming van walvissen staat al jarenlang hoog op de agenda van WWF. IJsland, Noorwegen en Japan jagen nog steeds op walvissen.
In Noorwegen wordt de jacht op de dwergvinvissen gezien als een traditie die in stand moet worden gehouden. Daarom is er nu een vastgestelde periode, van het begin van de lente tot het einde van de zomer, dat er mag worden gejaagd. Het quotum stond dit jaar op 1278 walvissen.
Waar leven walvissen? Walvissen komen in alle oceanen ter wereld voor, van gebieden met een gematigd klimaat en de tropische wateren rond de evenaar tot aan de Noord- en Zuidpool. Walvissen komen ook in veel zeeën voor, zoals in de Noordzee en in de Middellandse Zee.
In IJsland wordt het meeste walvisvlees geëxporteerd, met name naar Japan waar het bijvoorbeeld in sushi wordt verwerkt.
Naar schatting zijn er momenteel nog ongeveer 2 miljoen walvissen op de wereld. In de 19e eeuw waren veel walvissoorten door de walvisjacht bijna uitgestorven. De walvisjacht kostte aan bijna 3 miljoen walvissen het leven. Sommige soorten zoals noordkaper en blauwe vinvis zijn daarvan nog steeds niet hersteld.
Waar kun je walvissen spotten in Europa? De beste plekken in Europa om walvissen in het wild te zien zijn IJsland, Noorwegen en de Azoren. Op deze plekken kunt u vrij gemakkelijk met boten de zee op om diverse soorten walvissen en dolfijnen te spotten.
Ze slaan tijdens hun leven grote hoeveelheden CO2 op in lichaam. Als ze sterven nemen ze dit mee naar de bodem van de oceaan, waar het begraven blijft.
Veel mensen zijn zich niet bewust dat walvissen ook in Nederland voorkomen. De bruinvis is de meest talrijke soort in de zuidelijke Noordzee en regelmatig te zien vanaf de Nederlandse kust. In de totale Noordzee wordt de populatie bruinvissen geschat op zo'n 250.000 dieren. In ons deel van de Noordzee op 35.000 dieren.
Reptielen en amfibieën komen op IJsland niet voor. Dat is niet omdat het hier zo koud is, maar wederom omdat ze IJsland niet hebben bereikt. In het voorjaar en in de zomer komen in de wateren rondom IJsland walvissen en dolfijnen voor.
500 walvissen in 2020
Het meeste walvisvlees wordt gerookt en gezouten. Het is donkerrood en lijkt een beetje op runderrookvlees of paardenrookvlees, maar dan met een visolie-achtige bijsmaak. Het klinkt niet heel smakelijk, en dat zou kunnen verklaren waarom de vraag naar dit vlees de laatste jaren sterk daalde.
De grootte van walvissen varieert van soort tot soort, maar de titel van grootste dier op aarde behoort toe aan de blauwe vinvis! En dat is een walvis. Met een lengte van meer dan 30 meter en een gewicht van meer dan 150 ton zijn blauwe vinvissen groter dan alle dinosauriërs die ooit hebben geleefd.
Het schip waarmee op walvissen wordt gejaagd heet een walvisvaarder, evenals de kapitein van een dergelijk schip. Walvissen worden meestal met een harpoen gevangen. Onder natuurbeschermers en onder de bevolking in de meeste Europese landen is de walvisvaart omstreden.
Disko Bay, Groenland
De koude wateren van Groenland zijn het thuis van 15 soorten walvissen, waaronder narwallen, beloega's, en Groenlandse walvissen. Je kunt deze in de winter zien maar in de zomer worden veelal bultruggen, dwergvinvissen en vinvissen gezien.
Walvissen komen over de hele wereld voor. In iedere zee leven de reusachtige zoogdieren. De walvissen die je in Europa kun spotten zijn onder andere de orka, potvis, bruinvis, tuimelaar, griend, gestreepte dolfijn en bultrug. Noorwegen is één van de beste plekken om walvissen te spotten.
De grootste walvissen hebben geen natuurlijke vijanden, maar de kleine walvissen, de jonge of gewonde wel.Zij moeten opletten voor orka's en grote haaien. De walvisvaart bedreigt de walvissen, al is er een wereldwijd verbod op vangst.
Het maakt niet uit welke jachtmethode wordt gebruikt.” Sinds 1946 reguleert de onafhankelijke Internationale Walvisvaartcommissie de jacht op walvissen. In 1980 werd de vaart geheel verboden: de walvispopulatie dreigde tot uitstervens toe bejaagd te worden. Sinds 2006 is walvisjagen weer toegestaan.
Toch heeft IJsland tegenwoordig bijna geen echte bossen meer, slechts 1% van het land is met bomen bedekt. Doordat het eiland bestaat uit zand- en grindwoestijnen, lavavelden, kale rotsen of gletsjers is niet meer dan een kwart van IJsland blijven begroeid.
Een bekende IJslandse delicatesse is hákarl: gefermenteerde haai. Van ouds kwam dit vlees van de huid van Groenlandse haaien. Deze haaien leven diep op de bodem van de oceaan en kunnen wel 300 jaar oud worden. Tegenwoordig wordt de jacht op deze soort haaien niet meer actief uitgevoerd.
De veiligheidsrisico's in IJsland vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. In IJsland komt er weinig tot geen criminaliteit voor. Het land kent ook geen drukke of grote steden met veel criminaliteit. Er wordt wel aangeraden op toeristische plekken extra alert te zijn op jouw eigendommen.
De kleinste walvisachtigen zijn de Nieuw-Zeelandse Hector- dolfijn en de Vaquita-bruinvis, beide meten maximaal 1,50 m: iets kleiner dan de bruinvis. De waargenomen maximale leeftijd is 24 jaar, maar 95% van de dieren wordt niet ouder dan 12 jaar.
Wereldwijd laten tien landen de jacht op zeehonden nog toe: naast Canada ook Denemarken (Groenland), Finland, IJsland, Namibië, Noorwegen, Rusland, de Verenigde Staten (Alaska), en Zweden.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
Van volwassen Blauwe vinvissen is bekend dat ze soms worden aangevallen door Orka's en haaien. De grootste vijand voor Blauwe vinvissen is de mens.
In de zomer van 2017 verloren 17 noordkapers het leven door verstrikking in visnetten. Walvissen komen vast te zitten in een net en kunnen zo niet meer naar boven zwemmen om adem te halen of kunnen nog maar moeilijk eten.
Per jaar mogen er 200 walvissen gedood worden.