Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en 14 dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af.Wat achterblijft is een litteken: de navel.
De bloedstromen van beide zijden zijn gescheiden. Er is normaal gesproken dus geen contact tussen het bloed van moeder en kind. Aan de placenta (moederkoek) zit de navelstreng, die loopt naar de baby. De bloedcirculatie van de baby gaat via de navelstrengvaten naar de placenta en weer terug naar de baby.
Na een bevalling in het ziekenhuis wordt standaard het navelstrengbloed en de placenta weggegooid. Maar het navelstrengbloed kan je ook opslaan of !Hierin zitten namelijk vele stamcellen die kunnen helpen bij het behandelen van verschillende ziektes. Dit kan dus iets zeer waardevols zijn voor ouders om te overwegen.
In de buik is je baby met de moeder verbonden via de navelstreng. Deze is na de bevalling afgeklemd en doorgeknipt, het restant is wat nat en gelig van kleur.Het navelstompje moet in de eerste tijd na de bevalling genezen en valt er uiteindelijk af.
Door de navelstreng intact te laten kan het bloed wat in de placenta zit inclusief al deze stoffen, terugstromen naar de baby. Deze toestroom van warm, voedend en zuurstofrijk bloed helpt de overgang naar zelfstandig ademen vergemakkelijken.
Het eerste uur na de geboorte is heel bijzonder en belangrijk. In dit uur, ook wel het gouden uur genoemd, wordt de basis gelegd voor de band tussen moeder en kind. Tijdens het eerste uur worden geen medische handelingen verricht, tenzij deze noodzakelijk zijn.
Vroeger werd de navelstreng eerst doorgeknipt en werd de baby daarna op de borst gelegd, maar daar wordt nu dus mee gewacht. Wachten met het doorknippen van de navelstreng heeft voordelen voor de baby.
Nadat je baby geboren is krijg je nog wat naweeën, zodat de placenta loskomt van de baarmoederwand.De placenta heeft dan namelijk geen functie meer. Ongeveer 10 minuten tot een half uur na de geboorte van je baby moet je nog even persen. Daardoor komt de placenta eruit, dit wordt de nageboorte genoemd.
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.
Het afvallen van de navelstreng doet meestal geen pijn voor de baby. Het is een natuurlijk proces en baby's hebben meestal geen last van het afvallen van hun navelstreng. In sommige gevallen kan het navelstompje echter gevoelig zijn, maar dit is normaal en verdwijnt meestal snel.
Hoe wordt navelstrengbloed bewaard? Navelstrengbloed kan op twee manieren worden opgeslagen: Doneren aan een publieke bloedbank. Opslaan bij een commercieel bedrijf voor eigen gebruik.
De navelstreng loopt van de babybuik naar de placenta en voert via een ader zuurstof en voedingsstoffen naar de embryo. Ook gaan er via twee slagaders koolstofdioxide en andere afvalstoffen van de embryo terug naar de moeder. Een deel van die afvalstoffen komt via plas in de navelstreng terecht.
Wanneer de baby geboren is, wordt de navelstreng doorgeknipt. Het stukje navelstreng wat dan aan de baby vast blijft zitten, moet worden afgeklemd zodat de baby geen bloed verliest. Dit kan met een ouderwetse, maar nog steeds heel goed werkende navelklem.
Uit onderzoek blijkt dat in navelstrengbloed in verhouding heel veel bloedstamcellen zitten. Deze stamcellen kunnen worden ingevroren en bewaard. We weten dat navelstrengbloed na invriezen tenminste 15 jaar bruikbaar blijft, maar wellicht is deze periode wel veel langer.
Bij 1% van de baby's bestaat de navelstreng maar uit twee vaten: een slagader en een ader. Dit wordt ook wel SUA genoemd, een Single Umbilical Artery. Meestal zorgt dit niet voor problemen, al is er wel een verhoogd risico op afwijkingen, zoals aan het nierbekken en een groeiachterstand.
"Later kan dan de navelstreng worden doorgeknipt, meestal door de vader. Dat is dan vooral een ritueel, omdat de bloedtoevoer uit de placenta dan al stil is komen te liggen", zegt Kwee. In Nederland worden jaarlijks zo'n 170.000 kinderen geboren, iets meer meisjes dan jongetjes.
Opeten van de placenta kan rauw of gebakken en het smaakt naar een combinatie van lever en biefstuk.
Geboorte placenta
Hier zijn weer samentrekkingen van je baarmoeder voor nodig. Sommige vrouwen voelen nog echt weëen in deze fase, anderen merken hier niets meer van. Op een contractie van de baarmoeder kun je meepersen en wordt de placenta geboren. Dit kost niet zoveel inspanning en pijn als de geboorte van je kindje.
Nadat de placenta is geboren, is het aan jou om te bepalen wat je met de moederkoek wil doen. In de meeste gevallen kiezen ouders ervoor de navelstreng door te knippen, waarna de placenta geen functie meer heeft.De moederkoek wordt dan weggegooid. Het kan ook zijn dat ouders voor een lotusbevalling kiezen.
Zou je er toch voor willen kiezen je placenta te eten na de bevalling? Dan kan dit op verschillende manieren. Je kunt je placenta rauw eten in een smoothie, maar je kunt hem ook verwerken in capsules. Hiervoor kun je talloze recepten en methodes vinden op het internet!
Waarom zou je je placenta eten? Volgens voorstanders van het eten van de placenta zit het orgaan vol voedingsstoffen en hormonen die je zelf hebt aangemaakt. Het zou daarom het herstel na de bevalling bevorderen en allerlei andere gunstige effecten hebben.
Het verwijderen van zo'n placentarest gebeurt doorgaans via een curettage (onder algehele narcose) of door middel van een kijkoperatie. “Is er sprake van normaal bloedverlies, dan zul je na zo'n curettage vooral rustig aan moeten doen voor een paar dagen”, vertelt verloskundige Irene.
Wat is nu precies een lotusbevalling? Bij een lotusbevalling kiezen de ouders ervoor om de navelstreng niet af te klemmen of door te knippen. De placenta met navelstreng blijft dan aan de baby vastzitten totdat deze er vanzelf afvalt. Dit kan 3 tot 10 dagen duren.
De placenta zorgt ervoor dat je baby bloed en voedingsstoffen krijgt, zodat je baby kan groeien. De placenta zit vast aan de baarmoederwand. Vanuit de placenta lopen er bloedvaten van en naar je baby: de navelstreng.
De navelstreng bestaat uit 3 bloedvaten.Twee arteriën en een vene. De vene zorgt voor de toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar de baby toe en de arteriën zorgen voor de afvoer van zuurstofarm bloed. Om de 3 vaten heen zit de Gelei van Wharton.