De meeste roofdieren ontwaken als het begint te schemeren en blijven actief tot de zon weer opkomt. Afhankelijk van waar u woont, kan het zijn dat u uw kippen al voor zonsondergang in veiligheid moet brengen en ze een uur of twee na zonsopgang in hun hok moet houden om 'roofdierspitsuur' te vermijden.
Kippen slapen van nature graag hoog om veilig te zijn van roofdieren. De meeste kippen die voor de gezelligheid worden gehouden slapen daarom graag op stok.
En kippen zelfs 12! Bij honden verschilt het heel erg per leeftijd, een volwassen hond slaapt gemiddeld 12-14 uur. Katten slapen ongeveer evenveel, gemiddeld 12-16 uur per dag.
Net zoals wij graag op een heerlijk bed op een mooi matras liggen, hebben kippen ook wel hun voorkeur voor een bedje. Ze hebben het liefste een stok van hout en dat komt omdat kippen in de natuur in bomen of takken slapen. Die stok mag niet helemaal rond zijn en vooral niet te dun want dat zit namelijk niet zo lekker.
Ja dat kan zeker! Je kip heeft het zelfs nodig om heerlijk te kunnen scharrelen. Hoewel kippen sneeuw niet erg vinden, stellen ze het erg op prijs wanneer je de kippenren en het kippenverblijf sneeuwvrij houdt!
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen. Het formaat van de kip bepaalt de dikte van de stok.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Er zijn verschillende redenen waarom kippen niet uit hun nachthok willen komen. Het komt vaak voor dat de kip zich niet veilig voelt in de ren en zich verschuilt voor gevaar.
Kippen zijn geen liefhebbers van felle zon. Dan blijven ze wat langer binnen en wachten ze tot het bewolkt is of tot het gaat schemeren.
Overdag scharrelen ze hun eten bij elkaar. Dit dieet bestaat uit zaden, insecten, wormen en plantjes. Verder houden kippen hun vacht en huid schoon en parasiet vrij middels stofbaden. De stuitklier bij de staart een verzorgende functie van de veren.
Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n tachtig centimeter. Voor de sierkipjes kun je de stok wat lager plaatsen. Vier tot vijf krielen hebben genoeg aan een zitstok voor een meter. Voor zwaardere rassen geldt: twee tot drie kippen per meter zitstok.
Daarnaast kunnen kippen gezichten van mensen herkennen en onderscheiden – en geven daarbij klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. Uit een onderzoek uit 2002 kwam naar voren dat kippen een mensengezicht beoordelen op dezelfde criteria als mensen.
Als kippenhouder moet je elke avond als het donker wordt het kippenhok dicht doen. 's Morgens, als het weer licht is, maak je het hok weer open. Tegenwoordig kun je het openen en sluiten van het kippenhok ook anders regelen: namelijk met een automatisch kippenluikje.
Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”
Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Naast de bestaande (of zelfgemaakte) kippensnacks, wil je misschien wat etensresten aan je kippen geven. Dit kan, maar let goed op en geef nooit te veel. Er zijn een aantal etensresten die kippen in ieder geval mogen:Fruit als aardbeien, frambozen, bessen, appel, mango, kiwi, druiven, enzovoort.
Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen. Kippen zijn gemakkelijke dieren, maar hebben wel wat verzorging nodig.
Kippen kunnen strenge vorst verdragen. Vooral als ze de periode van rui goed zijn doorgekomen. Een warm verenkleed beschermt de kippen in de winter goed tegen de kou.
Hoewel kippen tegen kou kunnen, geven ze de voorkeur aan een temperatuur rond de 21 graden Celsius. Volwassen kippen kunnen temperaturen tot een behoorlijk eind onder nul aan. Wel raden wij aan om een thermometer in het hok te plaatsen om de temperatuur binnen de gaten te houden.
Het solaninegehalte neemt af wanneer de plant wordt gekookt. Het is daarom over het algemeen wel veilig om gekookte aardappelen of tomaten aan uw kippen te geven.
Gekookte aardappelen en gekookte groente kun je heel goed aan de kippen voeren. Ook sla (niet teveel) en komkommer, alsmede andere bladgroenten zoals spinazie en andijvie vinden de kippen heerlijk.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.