De inwoners van de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg en de Belgen worden vaak 'bourgondiërs' genoemd, omdat ze graag de tijd nemen om van een hapje en een drankje te genieten.
De Bourgondische Successieoorlog duurde van 1477 tot 1482. De inzet was de verdeling van de Bourgondische erflanden tussen Frankrijk en het huis Habsburg, nadat hertog Karel de Stoute was gesneuveld in de Slag bij Nancy op 5 januari 1477. Paars en gearceerd: in 1477 door Lodewijk XI bezet.
Bourgondisch = bourgondisch bijv. naamw. Uitspraak: [bur`xɔndis] die van het leven geniet en van lekker eten en drinken houdt Voorbeelden: `een bourgondisch diner`, `een bourgondische levensgenieter` ......
Rond het begin van de 1e eeuw leefden zij in het westen van het huidige Polen. Tijdens de volksverhuizingen vestigden zij zich in het gebied dat tegenwoordig hun naam draagt, Bourgondië. Vanaf hun onderwerping door de Franken in 534 zouden ze zich met dezen assimileren.
De inwoners van de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg en de Belgen worden vaak 'bourgondiërs' genoemd, omdat ze graag de tijd nemen om van een hapje en een drankje te genieten.
Zijn bijnaam dankte hij aan zijn moedig optreden tijdens de Frans (huis Valois) Engelse (huis Plantagenet) Honderdjarige Oorlog over de troon van Frankrijk. De bijnaam kan volgens verschillende kroniekschrijverstoegeschreven worden aan Filips' moedige gedrag tijdens de Slag bij Poitiers.
De edelen die de rijke Nederlandse steden en gewesten besturen zijn niet blij met Karel de Vijfde. Die vraagt hun steeds hogere belastingen om zijn veldtochten te kunnen betalen. Via zijn ambtenaren probeert Karel steeds meer macht te krijgen.
De laatste Bourgondiër-Keizer Karel. Keizer Karel werd als zoon van Filips de Schone en Johanna van Castilië geboren in het Prinsenhof te Gent, op 24 februari 1500.
De scboonzoon van deze laatste, keizer Maximiliaan I van Oostenrijk, keizer van het Heilige Roomse Rijk, maakte zich de twee talen van bet gebied van zijn vrouw Maria van Bourgondie eigen: bet Frans en het Diets2.
De Nederlandse gewesten waren ook niet blij met Karel, omdat hij veel macht naar zich toe trok. Toen Maria's vader tijdens één van zijn oorlogen overleed, werd Maria in één klap de rijkste erfgenaam van Europa. Meteen begon de Franse koning de aanval op Bourgondië.
Door toekenning op 11 februari 1477 van het Groot Privilege verkreeg Maria financiële en militaire steun van de Staten-Generaal van de Nederlanden. Ook moest zij, om tegemoet te komen aan het particularisme, aan verscheidene gewesten en steden eigen keuren verlenen.
12 juli - Inname van Hoorn: Hoekse ballingen onder Peter van Nuys nemen de stad Hoorn in. 16 juli - De Kabeljauwse ruiteraanvoerder Jan van Schaffelaar springt van de toren van Barneveld. Hij overleeft de val en wordt alsnog door de Hoeken gedood. juli - Schotse edelen sluiten koning Jacobus III op in Edinburgh Castle.
Door Maria's huwelijk komen de Nederlanden onder Habsburgs gezag. Dat zal zo blijven tot het eind van de Tachtigjarige Oorlog. De Nederlandse opstandelingen vechten in die oorlog voor herstel van hun verloren rechten.
Toen Margaretha in 1405 overleed volgde haar oudste zoon Jan zonder Vrees haar op als graaf van Vlaanderen. Begraven in Lille, de St. Pieterskerk naast haar vader Lodewijk van Male.
De hertog verplaatste zijn hof regelmatig en bouwde schitterende paleizen (het Paleis op de Coudenberg in Brussel, het Paleis van de hertogen in Dijon). Hij verbleef meer in zijn noordelijke gewesten dan in Bourgondië (Dijon). In de Nederlanden verbleef hij vooral in Brussel, Rijsel en in Brugge.
Waarom gaan? In Noord-Brabant vindt u het prachtige natuurlandschap De Biesbosch, de historische steden Breda en Den Bosch en dé designstad van Nederland: Eindhoven. In deze bourgondische provincie van Nederland kunt u heerlijk eten en drinken maar bovenal is het er heel gezellig.
Brabant staat bekend om de gezelligheid en zijn Bourgondische levensgenieters. Natuurlijk ook om carnaval, de zachte G en het Bavaria bier. Bekende Brabanders zijn Frans Bauer, Roy Donders en natuurlijk Guus Meeuwis, die als het ware het volkslied voor de provincie schreef.
Op 19 augustus 1477 trouwde Maria met Maximiliaan I van Oostenrijk, waardoor er een einde kwam aan haar korte persoonlijke regeerperiode en meteen de Franse dreiging het hoofd geboden kon worden: Maximiliaan versloeg op 7 augustus 1479 de troepen van Lodewijk XI in de Slag bij Guinegate.