Het is gewoon een Tukker die ervandoor gaat. Aju! Niet alleen Otto blijkt typisch een Twents woord te zijn, ook een synoniem scoort hoog: ton.
A'j ginnen kop hebt kö'j ok nich oet 't raam kiek'n - Als je geen hoofd hebt kun je ook niet uit het raam kijken. Boven je stand leven. A'j botter op 'n kop hebt, mo'j nich in de zun loop'n - Als je boter op je hoofd hebt, moet je niet in de zon lopen. Wie geen zuiver geweten heeft, kan zich beter koest houden.
In Nederland is de groet moi vooral in Groningen en Drenthe gebruikelijk. Hij is sinds het einde van de 20e eeuw ook in grote delen van Overijssel, met name in Twente (moi(n)), en in de Achterhoek populair.
Definities die `aju` bevatten:
Vaarwel = 1) Adé 2) Adee 3) Adie 4) Adieu 5) Afscheid 6) Afscheid voor altijd 7) Afscheidsgroet 8) Afscheidsroep 9) aju 10) ajuus 11) Gegroet 12) Goedendag 13) Groet 14) Het beste 15) Oorlof 16) Saluut 17) Tabee 18) Tot ziens 19) Vale...
Ik pak de paling in.
Dit is misschien wel één van de meest rare Twentse uitspraken, maar betekent gewoon: ik ga er weer vandoor.
Metworst of boerenworst (harde gekruide worst van varkensvlees en varkensvet) Kozak (een Twentse koek van chocolade, marsepein, biscuit en jam) Krentenwegge (een brood waarbij krenten worden meegebakken) Bakleverworst (een echte Twentse delicatesse van spek, ham en lever)
Bij Twente denk je misschien aan kleinschalig boerenlandschap met glooiende essen en kabbelende beekjes. Wist je dat je in deze regio ook uitgestrekte hoogveengebieden vindt? Twente is daarnaast ook bekend om zijn landgoederen.
De groet kan een welkomstgroet of een afscheidsgroet zijn. Bekende vormen van verbale begroetingen binnen het Nederlandse taalgebied zijn: Adieë wa - tevens een regionale (uit het Kerkraads dialect afkomstig) Limburgse afscheidsgroet, veel gebruikt in Zuid-Limburg. Ajiu, ajuus - informele verbastering van àdieu.
Paraplu in de taal
Aju paraplu is een afscheidsgroet, populair geworden door Peter Knegjens.
Vaak gebezigde uitroepen zijn: zo zielig toch, zo aardig toch. Typische stopwoorden zijn verder: weet je, zeg, dan, en een groot aantal Indische woorden: adoe, een uitroep van ontzetting, ajo, vooruit, toe dan', kassian, een uitroep van medelijden, sajang 'Jammer', betoel 'beslist, echt waar', terlaloe 'te erg toch!
De koekjes zijn slof
Dit is een uitdrukking die meer in Twente voorkomt. De koekjes zijn niet lekker meer, ze zijn oud of zacht geworden.
Niet alleen Otto blijkt typisch een Twents woord te zijn, ook een synoniem scoort hoog: ton.
Veluws, Gelders, Twents, Drents, Gronings, allemaal zijn het dialecten van het Nedersaksisch. Het is geen dialect van het Nederlands, maar een officiële streektaal.
Een “Tuffel” is een aardappel in het Twents.
Neem het woord 'soppen', een puur Twents woord dat 'vies maken' betekent in de zin van 'zit niet zo te soppen'. Correct Nederlands is het niet, maar een mooie uiting van ons taalgebruik is het wel. Veel Twentenaren weten niet dat dit puur Twents is.
mam (v.)
Hij werd vooral bekend vanwege zijn bloemrijk taalgebruik. Sommige van zijn teksten werden staande uitdrukkingen zoals dat ziet er gezond uit, aju paraplu, grote klasse en nondeju. Knegjens groeide op in Arnhem. Zijn leraar Nederlands wekte zijn belangstelling voor taal.
UV paraplu
Een UV werende paraplu is een paraplu die naast de regen ook de schadelijk straling van de zon tegen houdt. Een ideale paraplu voor dagen waarbij u veel buiten bent en het weer wisselvallig is. Een UV paraplu is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan modellen.
Fransen zeggen het accent circonflexe adieu.
Houdoe (met klemtoon op de eerste lettergreep) is een Brabants woord dat in grote delen van Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland, Limburg en in delen van noord Antwerpen gebruikt wordt als afscheidsgroet.
Neem nou de afscheidsgroet: “Aju”. In Kampen, waar ik geboren ben, klinkt het als: “Now, aju 'eur!” (nou, aju hoor). Het is een verbastering van een leenwoord uit het Frans: à Dieu. Een heerlijke groet die zoveel zegt als: “God zij met u.” Of, meer in de tale Kanaäns: “Gode bevolen.”
Twentenaren worden in deze opvatting gekarakteriseerd als: wantrouwig ten opzichte van onbekenden, weinig uitbundig in gedrag, zuinig met geld en woorden, en niet in de laatste plaats als fatalistisch. Bij dat laatste speelt mee dat een Tukker veel ontzag zou hebben voor 'Hoge Heren'.
De grootste stad van Overijssel ligt in het oosten: Enschede.
Want waarin verschillen Twente en de Achterhoek nu echt? Natuurlijk: Twente omvat een groter gebied, telt meer inwoners en heeft grotere steden. Doetinchem, de ongekroonde hoofdstad van de Achterhoek, is bijvoorbeeld kleiner dan Almelo.