Iedereen van 12 jaar of ouder kan als bezoeker een openbare
Ja, een advocaat of vertrouwenspersoon mag u begeleiden naar de zitting.
Toch zijn niet alle zittingen openbaar. Zo kan een rechter besluiten om een strafzaak met een minderjarige verdachte af te schermen van pers en publiek. Dergelijke niet-openbare zittingen worden ook wel zittingen met gesloten deuren genoemd.
De perfecte Rechtbank outfit
Enkele geschikte voorbeelden zijn: een zakelijke jurk, mantelpakje, een nette bloes op een pantalon of rok tot op of over de knie, met een colbert. Verder zijn hakken, pumps, ballerina's of nette laarzen geschikte schoenen om te dragen. Zorg er wel voor dat deze schoon en gepoetst zijn.
Tijdens zitting of in uw verzoekschrift/dagvaarding kunt u de kantonrechter aanspreken met “Edelachtbare” of meneer/mevrouw de rechter. Eerbied vinden veel rechters belangrijk, dus dat is goed om op te letten.
Verdachte mag liegen
Als je verdachte bent in een strafzaak mag je helemaal zwijgen en is het ook niet strafbaar om tegen de rechter te liegen. Dat komt omdat je niet hoeft mee te werken aan jouw eigen veroordeling. Je wordt ook nooit als verdachte in je eigen strafzaak onder ede gehoord.
Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
De rechter kan uw zaak bij verstek behandelen. Hij behandelt uw zaak dan zonder uw aanwezigheid en zonder dat u uw advocaat daartoe heeft gemachtigd. Soms verleent de rechter geen verstek, omdat hij het nodig vindt dat u aanwezig bent. De zaak wordt dan uitgesteld en u wordt nogmaals opgeroepen.
Iedereen van 12 jaar of ouder kan als bezoeker een openbare strafzaak bijwonen. Van 12 tot en met 16 jaar kan dit alleen onder begeleiding van een volwassene.
Hij wordt net als de rechter(s) aangesproken met 'edelachtbare' (bij een rechtbank), 'edelgrootachtbare' (bij een gerechtshof) of 'edelhoogachtbare' (bij de Hoge Raad).
Enkelvoudige zittingen duren gemiddeld een half uur en meervoudige zittingen duren gemiddeld drie kwartier. Heel grote zaken met veel partijen nemen meer tijd in beslag, soms één hele dag of meerdere dagen, omdat de Afdeling bestuursrechtspraak dan tientallen beroepen gecombineerd behandelt.
Wilt u een rechtszaak bijwonen? De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Dit betekent dat u plaats kunt nemen op de publieke tribune om de zitting bij te wonen.
Ja. Met een geldig rijbewijs kun je je identificeren.
Rechtszaak is verreweg het gebruikelijkst en verdient daarom de voorkeur, ook al is rechtzaak niet fout te noemen. Rechtzaak en rechtszaak zijn samenstellingen van recht en zaak. Samenstellingen die met recht beginnen, krijgen bijna altijd een s in het midden, een zogenoemde tussen-s: rechtsbijstand.
Wat kost een gemiddelde rechtszaak? Als wij een procedure voeren liggen de kosten daarvan gemiddeld tussen de € 3.500,- en € 10.000,-. Hoeveel een rechtszaak kost is afhankelijk van meerdere factoren. Ook zijn er verschillende kosten, namelijk de deurwaarderskosten, de griffierechten en de advocaatkosten.
Wanneer een verdachte in voorlopige hechtenis zit, moet een strafzaak in beginsel binnen 16 maanden is afgerond. Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden.
Liegen kan tot strafbare feiten leiden zoals valsheid in geschrifte, smaad, oplichting of meineed.
Als de rechter u oproept om te getuigen tijdens een vooronderzoek of zitting, moet u dit doen. Als u zonder geldige reden wegblijft, kan de politie u op komen halen. Als u weigert te antwoorden op vragen kunt u eventueel in hechtenis worden genomen. Dit geldt als uw verklaring dringend nodig is voor het onderzoek.
Wanneer u opgeroepen wordt om te getuigen in een strafzaak bent u verplicht om te komen. Als u om persoonlijke redenen niet kunt komen, moet u een brief schrijven aan de officier van justitie.
Als u de gedaagde bent in een kort geding hoeft u geen advocaat in te schakelen. Tenzij u in een kort geding bij de civiele rechter een tegeneis indient. Dan is een advocaat wel verplicht. De gedaagde is de partij die zich verweert.
Dat kan verschillende oorzaken hebben: de rechter moet de zaak goed bestuderen, overleggen met collega's, of de werkdruk is zodanig dat de uitspraak om die reden op zich laat wachten.
“Een goede rechter moet veel kunnen. Die moet emotionele en sociale intelligentie hebben; sensitief zijn voor de ideeën en belangen van partijen. Hij of zij moet ook enige maatschappelijke sensitiviteit hebben. Die rechter moet begrijpen hoe bepaalde uitspraken vallen in de maatschappij.