Leg de laurierblaadjes op de laden van uw voedseldroger. Zorg ervoor dat ze elkaar zo min mogelijk overlappen. Zet de voedseldroger op 38 graden en droog de laurier voor 12 tot 23 uur. Laurierblaadjes moeten volledig droog aanvoelen en als u erop duwt moeten ze breken.
De blaadjes worden gewoonlijk gedroogd, maar zijn ook vers te gebruiken, al smaakt dat iets anders. Het drogen moet zodanig verlopen dat de groene kleur behouden blijft. Dit lukt door ze bijvoorbeeld op de verwarming te leggen. Als de blaadjes bruin worden, verliezen ze hun smaak.
Je kunt de bladeren niet eten, je kookt ze mee in een gerecht, zodat ze smaak afgeven. Een paar blaadjes is vaak al voldoende. Zodra het gerecht klaar is, verwijder je de blaadjes. Laurier wordt vaak gebruikt bij de bereiding van soepen en stoofschotels.
Laurier drogen in de oven
Laurier kan je ook drogen in de oven, kies voor een lage stand. Bij mijn oven is de laagste stand 50 graden. Droog ze nooit boven de 100 graden want dan is de kans groot dat de laurier verbrand. Leg de blaadjes op een rooster en laat ze circa 2 uur drogen.
Verse laurierblaadjes kun je in een plastic zakje in de koelkast wel tot een week goed houden. Heb je verse blaadjes over, droog ze dan op een bakplaat boven de verwarming. Je kunt ze dan langer bewaren. De ovale groene blaadjes geven gerechten een lekker kruidige smaak, vooral als je ze lang mee stooft of kookt.
Laurierblaadjes kan je vers of gedroogd, geheel of versneden gebruiken. In de keuken gebruik je best gedroogde blaadjes, want de verse smaken bitter. Hoe langer de blaadjes meekoken, hoe kruidiger het gerecht wordt.
Pluk de bladeren met de hand van de takken en zoek daarbij de mooiste bladeren uit. Dit is het blad met de diepste donkergroene kleur. De lichtgroene bladeren zijn nog te jong. Oktober is niet de ideale maand om laurier te oogsten.
De bessen van de laurierkers zijn weinig giftig. Na de inname van minder dan 5 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met je huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245). Bladeren en andere plantendelen zijn wel giftig!
Doe 2 - 3 dl water in een pannetje. Voeg 2 -3 blaadjes laurier toe. Breng het aan de kook en laat het 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Ver wijder dan de laurierblaadjes en doe de thee in een kopje.
Ze mogen meekoken, hoe langer de blaadjes meekoken des te kruidige de smaak. Laurier is een prima smaakmaker in soepen, sauzen, eenpansgerechten, vleesgerechten, peulvruchten en marinades. Laurier laat zich goed combineren met tomaten, azijn, varkensvlees en lamsvlees.
Of wij maken laurierolie. Enkele gekneusde blaadjes in de zonnebloemolie, cocosolie of olijfolie. Enkele uren laten trekken op een theelichtje of au bain-marie. En klaar is de laurierolie.
De echte laurier: laurus nobilis
Het matte blad kun je gebruiken als kruid in gerechten. Je ziet ook meteen het verschil tussen het blad. Het blad van de laurier is kruidachtig. Als je erover wrijft komen de geuren vrij (er zit etherische olie in).
Voor basilicum en dille is het aan te raden alleen de bladeren in te vriezen. Daarnaast is het voor de laurier, munt, oregano, rozemarijn en tijm aan te raden deze kruiden te drogen in plaats van in te vriezen. Bij deze kruiden is dit een stuk eenvoudiger en/of zorgt het voor meer smaakbehoud.
Wanneer laurierhaag snoeien? Een laurier dient twee keer per jaar gesnoeid te worden, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Het is hierbij belangrijk dat het niet te koud en niet te warm is, omdat het voor de plant dan lastiger is om te herstellen.
De laurierkers wordt echter gebruikt als groene plant in de tuin en de bladeren zijn giftig. De bladeren van de gewone laurier zijn echter geschikt om te gebruiken in de keuken als toevoeging voor verschillende gerechten. Het blad van de gewone laurier is een onderdeel van het bouquet garni.
Een andere populaire haag waar beter niet van gegeten kan worden is de laurierhaag. Dat klinkt misschien wat vreemd, omdat we ook laurierbladeren in ons eten gebruiken, maar dat zijn bladeren van de “echte” laurier (Laurus nobilis), terwijl laurierhagen van de laurierkers (Prunus laurocerasus) zijn.
Kruiden drogen in de oven
Maak de kruiden goed schoon en dep ze helemaal droog. Verwarm de oven voor tot 35 graden, wanneer je oven niet zo'n lage stand heeft zet de oven dan alsnog op de allerlaagste stand en laat de ovendeur op een kier staan zodat de warmte deels weg kan.
Drogen in de magnetron
Voor deze manier van drogen kunt u het best kiezen voor vochtige, soepele bladeren. Deze legt u vervolgens tussen 2 vellen keukenpapier in een magnetron-bestendige schaal. Laat de bladeren nu maximaal 30 seconden drogen en herhaal dit indien nodig nog een keer 30 seconden.
Eén manier is om de bladeren in een glycerine-wateroplossing te plaatsen. Hierdoor blijven je bladeren in goede staat en blijven ze relatief flexibel. Deze conserveringsmethode werkt omdat het natuurlijke vocht dat in de bladeren aanwezig is, wordt vervangen door de glycerine-wateroplossing.
De planten zijn na één of twee dagen droog, gaan later niet meer schimmelen en blijven prachtig op kleur. De heer Meijer vertelt u over het drogen in beeld en geluid via youtube: Video Drogen plantenmateriaal voor Herbarium.
Het grootste verschil tussen de twee planten is dat echte laurier gebruikt kan worden als kruid in de keuken, terwijl laurierkers maar beter niet gegeten kan worden. Niet alleen de kersen van de laurierkers zijn namelijk giftig, maar ook de bladeren zijn niet gezond om te eten.
De plant laat zich makkelijk op vorm snoeien. Snoei in de rustperiode (november-maart). Hoe korter je snoeit, hoe compacter de planten worden. Opletten voor bladluizen en schildluizen die ook roetdauw veroorzaken door de kleverige vloeistof (honingdauw) die ze uitscheiden.
Kruiden drogen met een oven
Wil je het toch proberen, zet je oven dan op de allerlaagste temperatuur en schik je kruiden op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de kruiden in de oven tot ze volledig gedroogd zijn (check dit elke 30 minuten): dit zal variëren van 1 tot 4 uur.