Gebruik een microvezeldoek of een speciale schraper. Maak geen gebruik van een schuurmiddel, schoonmaakmiddel met citroenzuur of soda. Verwijder etensresten niet met een mes, mes of schuurspons. Leg na het schoonmaken een speciale afdekplaat op de kookplaat voor extra bescherming tegen krassen.
Maak de inductiekookplaat vervolgens schoon met een vochtige doek. Gebruik absoluut geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om de kookplaat schoon te maken, maar gebruik een zachte doek om krasjes te voorkomen. Droog het na met een microvezeldoek of keukenpapier voor een blinkend resultaat.
Pannen verschuiven
Doordat de kookplaat zo glad is, heb je misschien al snel de neiging om een pan te verschuiven in plaats van even op te tillen. Als je krassen op je inductiekookplaat wilt voorkomen, is dat niet de beste methode. De ruwe onderkant of zoutkorrels kunnen dan namelijk kleine krasjes veroorzaken.
Een goede manier om je inductiekookplaten te beschermen, is door een krasbeschermingsmat te gebruiken. Het doel van deze mat is om de kookplaat te beschermen tegen krassen door een barrière te creëren tussen de pannen en de inductiekookplaten. Ze voorkomen ook dat de pan verschuift tijdens het kookproces.
Neem de plaat na het koken af met wat warm water en een microvezeldoekje. Verwijder etensresten zo snel mogelijk. Ook op een inductieplaat kunnen etensresten aankoeken. Wil je schoonmaakmiddel gebruiken, maak dan een sopje met een klein beetje afwasmiddel.
Helaas is het niet mogelijk om krassen uit een vitrokeramische kookplaat te verwijderen of te polijsten. Daarom dient u uw glazen keramische kookplaat altijd correct schoon te maken en, waar mogelijk, krassen te vermijden.
Waarom een Inductie Beschermer? Geen krassen, vuil en kringen! De glazen bovenzijde van de inductiekookplaat is erg gevoelig voor krassen, vuilplekken en kringen. Niets is pijnlijker dan die eerste kras op jouw kookplaat.
LET OP: De MoreCore inductie beschermingsmat is niet geschikt voor elektrisch koken, de oven en dient niet in de magnetron geplaatst te worden. Ook is de boosterfunctie van de kookplaat niet geschikt, omdat dan de temperatuur van 240 graden Celsius overschreden kan worden.
Een inductie kookplaat beschermer, of inductie mat, is een siliconenmat die je tussen je pan en inductie kookplaat kunt plaatsen. Hierdoor schuift je pan minder makkelijk weg.
Het is ideaal om de restwarmte van de plaat te gebruiken om eten warm te houden, maar dit kan onveilig zijn en verbruikt veel energie. Een keramische kookplaat gaat langer mee dan een inductieplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dat 10 tot 15 jaar.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Na het schoonmaken de inductiekookplaat schoonwrijven met een in schoon water (dus zonder reinigingsmiddelen) uitgespoelde microvezeldoek. Voor een streeploos resultaat, droogwrijven met een droog en schoon stukje keukenpapier of met een droge, schone microvezelzeem.
De vlek kan je het beste verwijderen door de betreffende zone iets op te warmen met een gewone kookpan. Heel even op stand 1 of 2. Vervolgens kun je met een microvezeldoekje en speciale kookplaatreiniger of wat afwasmiddel de vlek wegpoetsen. Wat ook goed werkt is een melaminespons, ook wel bekend als de wonderspons.
Wat is een inductie beschermer? Inductie beschermers zijn (vaak ronde) matjes in verschillende formaten gemaakt van siliconen. Deze plaats je op je inductiekookplaat, waardoor je krasjes kunt voorkomen. Bovendien zijn inductiematten anti-slip, waardoor je pannen niet uitglijden of verschuiven tijdens het roeren.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Met de Induction Mate onder je pan is je inductieplaat 100% beschermt tegen vervelende krassen en vuil. De matjes zijn gemaakt van 100% siliconen. De matjes zijn geschikt voor het maken van gerechten tot 200 graden, zoals koken en bakken. Niet voor wokken, dan is de temperatuur vaak hoger dan 200 graden.
Pannen voor de inductiekookplaat
De pannen die voor de inductiekookplaat worden gebruikt, moeten van metaal zijn, magnetische eigenschappen bezitten en een voldoende grote bodem hebben. Pannen waarmee al eerder op een gaskookplaat is gekookt, zijn niet meer geschikt voor inductiekoken.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Koken op inductie is veilig. Er ontstaat een magnetisch veld tussen de kookplaat en de pan, waardoor alleen de bodem van de pan warm wordt. Staat er geen pan op de kookzone, dan wordt deze ook niet warm. Haal je na het koken je pan van de plaat af, dan schakelt hij automatisch uit.
Kookplaat hoort bij de vaste inrichting van een woning en hoort dus niet tot jouw inboedelverzekering. Maar hiervoor heb of kon je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering verzekert de schade die je veroorzaakt aan iemand anders.