Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Je kunt bijna alle ingrediënten gebruiken in een blender. Maak zoete of hartige gerechten, drankjes en creaties met onze eenvoudige ideeën... Van vegan proteïnesmoothies tot amandelpasta, bananenmuffins of limonade: je maakt het in een KitchenAid blender.
Hete vloeistoffen
Laat kokend hete soepen altijd even afkoelen voor je ze blendt. De stoom van de warme soep zou de druk in de blender anders zodanig kunnen verhogen, dat het deksel niet meer stevig vaststaat. Zo zou je je weleens ernstig kunnen verbranden.
Slecht idee. De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Hoewel blenden door de vezels minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt dan juicen, kan het toch voor een bloedsuikerpiek zorgen door de hoeveelheid fruit in de smoothie. Omdat er wat vezels verloren gaan bij het mixen, zullen suikers sneller worden verwerkt.
Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.
Je kunt bijna elk fruit gebruiken waar je ogen en smaakpapillen naar verlangen. Bananen, appels en mango's doen het goed voor een zoete smoothie. Sommige tropische vruchten, zoals ananas en passievrucht, brengen een lichtelijk zure ondertoon. De selectie van fruit beïnvloedt de smaak maar ook de textuur.
Controleer of de ventilatieopeningen van de blender geblokkeerd zijn . Verwijder eventuele obstakels en zorg voor een goede luchtstroom rond de motor. Mogelijk moet u meer vloeistof aan uw mengsel toevoegen om de messen soepeler te laten draaien zonder de motor te oververhitten.
Ja, de kom is van hittebestendig glas.Let er echter op dat u de doseerdop verwijdert om de stoom te laten ontsnappen en begin altijd met de langzame snelheid (of met de SOEP functie).
Een smoothie met 100 gram spinazie (dat zijn twee handen vol) bevat bijna twee keer je dagelijkse behoefte aan vitamine A. En dat is nog niet alles: diezelfde smoothie bevat de helft van je dagelijkse behoefte aan vitamine C, vitamine B11 (foliumzuur) en mangaan, en wel 600% van je dagelijkse behoefte aan vitamine K.
Ja, de blender is sterk genoeg hiervoor, gebruik wel voldoende vloeistof in de blender. Wilt u alleen ijs crushen, dan adviseren wij de ijd-crusher dezeis robuust genoeg om ijsblokjes te crushen. Doe ijsblokjes in de beker, terwijl het apparaat nog uit staat, doe het deksel op de beker en zet het apparaat aan.
De blender is perfect voor het omtoveren van groenten of fruit in een zijdezachte puree. Met het grootste gemak verandert de blender zacht fruit, maar ook groenten of vlees tot een puree.
Vitamines verliezen
Een smoothie is een echte suikerbom. In de meeste smoothies zitten al minstens zeven suikerklontjes en zo krijg je binnen een korte tijd veel suiker binnen. Als je het fruit in vaste vorm eet maakt de fruitsuiker minder uit, omdat het kauwen zorgt voor verzadiging en je er daardoor minder van eet.
Een enzym in bananen zorgt ervoor dat flavanolen minder biologisch beschikbaar zijn wanneer het gecombineerd wordt met bessen . Volgens onderzoekers zijn bananen nog steeds een geweldig fruit om erbij te eten, of toe te voegen aan smoothies die geen flavanolenrijke ingrediënten bevatten zoals bessen, druiven en cacao.
Harde etenswaren in de blenderkan doen en proberen ze te hakken met een lage motorsnelheid kan ervoor zorgen dat de motor doorbrandt . Omdat de kan vloeistoffen bevat, maar gedemonteerd moet worden voor reiniging, heeft deze afdichtingen om te voorkomen dat vloeistoffen ontsnappen.
Kook harde groenten eerst. Dan zijn ze beter te pureren. Voeg vloeibare ingrediënten toe aan poederig voedsel en aan harde groenten of fruit. Dat pureert makkelijker.
Als u de blender al langere tijd gebruikt en u ruikt een brandlucht, dan betekent dit dat de blender oververhit is geraakt.
Samentrekkende vruchten zoals appels, peren, bessen, kersen, aardbeien of zure vruchten zoals mandarijn, sinaasappel, grapefruit, citroen of zoete vruchten zoals mango, custardappel etc. kunnen niet gemengd worden met andere groepen. Je kunt ook enkelvoudige vruchtensappen drinken in de zomer.
"Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla, etc., mag niet met melk of yoghurt worden ingenomen. Dit komt omdat deze combinatie kan leiden tot gastritis en een heleboel andere gezondheidsproblemen van de darmen ," zei ze.
Ten opzichte van persen met de hand of met een machine blijven er na het blenden juist méér vezels en andere gezonde stoffen van groente en fruit achter, mits je de groente en fruit zo heel mogelijk in de blender doet.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Gebruik altijd minstens 1 vloeistof., maar nooit warme, hete, koolzuurhoudende of gistende ingrediënten en vloeistoffen (max.: 21° C). Een uitzondering zijn de nutribullet RX, Select en Combo, deze zijn speciaal ontworpen om ook warme ingrediënten te blenden.
Druk uitoefenen: Als je bananen op de goede manier wilt bewaren, kan je de fruitschaal beter links laten liggen.Je kunt ze in plaats daarvan hangend bewaren, dan ontstaan er geen bruine drukplekken.