Octopus is verschrikkelijk lekker. Het spierweefsel van inktvissen en octopussen is heel fijn, de vezels zijn meer dan tien keer dunner dan die van gewone vissen. Maar daarom bevatten ze wel heel veel collageen, bindweefsel. Vandaar dat het vlees snel rubberachtig kan worden.
Octopus heeft de sterkste smaak. Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
In Japan en Korea eet men octopus ook wel kort gegrild, maar in de rest van de wereld eet men octopus meestal lang gestoofd tot het zoet en mals is.
In het midden van de octopus is een bol te zien die lijkt op een oog, verwijder dit harde deel van de octopus. Snijd vervolgens de tentakels los. Verwijder de huid van de tentakels zodat het vlees overblijft. Verwijder als laatste ook de huid van de mantel.
Octopus is verrukkelijk. Let wel op, het vlees is eerder taai van structuur, en wordt pas mals na kneuzing. In het zuiden wordt de octopus letterlijk mals geslagen op de rotsen.
De zachtzinnigste en minst bewerkelijke manier is de inktvis een nacht in de vriezer leggen. Op deze manier worden de eiwitten ook afgebroken én wordt het vlees malser. In een marinade wordt octopus ook mals. In dit geval breekt het zuur – citroensap of azijn – in de marinade de eiwitten af.
Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier. Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8.
Italianen voegen bij het koken van de octopus vaak een kurk toe; het visvlees van de octopus zou dan malser worden.
De inktvis opzetten met 1 kopje olie, 2 glazen droge rode wijn, laurier en peper. Op een laag pitje laten koken (af en toe controleren of er nog vloeistof in de pan zit, zonodig toevoegen) tot inktvis gaar is (ongeveer 1 uur). Hierna in stukjes snijden.
Alle inktvissen zijn carnivoren. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen.
Serveer met knapperig brood en een glas witte wijn. Makkelijk gegrild octopus recept – malse, licht gekruide en verkoolde octopus die geweldig smaakt!
Die enge zuignapjes op de tentakels van alle inktvissen? Die kun je gewoon opeten. Pijlinktvis en sepia die in Nederland op de markt komen, kun je zo eten.
Inktvisinkt heeft een licht zilte smaak en is goed te combineren met andere vissoorten. naast het feit dat je ontzettend veel kunt met inktvisinkt, wordt het voornamelijk gebruikt om pasta of risotto een zwarte kleur te geven.
Een octopus heeft drie harten: één pompt het bloed door het lichaam, de andere twee pompen bloed naar de kieuwen.
De vissen hebben een relatief groot lichaam met kleine tentakeltjes die (schoongemaakt) ook eetbaar zijn. Ze kunnen, eventueel gevuld, worden gekookt, gebakken gestoomd of gegrild. Calamares zijn de in ringen gesneden lichamen van pijlinktvissen of zeekatten die gepaneerd de frituur ingaan.
Laat de inktvissen uitlekken. Leg ze in een rookmandje en laat ze 1 uur op 55 gr. C haar worden. Rook ze daarna nog 2 uur.
In de traditionele ambachtelijke visserij wordt octopus gevangen met vallen of handlijnen. Deze vangsttechnieken hebben weinig impact op het mariene milieu, en weinig ongewenste vangst die meestal levend kan worden vrijgelaten.
Hoe lang kun je inktvis bewaren? Ingevroren inktvis kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer goed houden. Bij gekookte of gebakken inktvis, kun je van dezelfde periode uitgaan. In de koelkast kun je vers gekocht inktvis slechts een dag bewaren.
Dodelijk. De blauwgeringde octopus is amper enkele centimeters groot, maar één beet van het dier bevat in theorie genoeg gif om 26 mensen te doden. Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken.
“Sommige wetenschappers beschouwen octopussen als wezens met negen hersenen, met één centraal brein en acht kleinere hersenen in elke tentakel,” zegt Gutnick.
Je vindt ze in alle zeeën en oceanen en kunnen zelfs een korte tijd uit het water leven. Zolang ze hun kieuwen maar nat houden. De meeste octopussen zijn niet giftig.
Vertaal octopus van Engels naar Nederlands
octopus; spin; soort snelbinder.
Snel klaar en erg lekker; zowel koud als warm …