Lasagna is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm. In het Nederlands worden deze bladen lasagnabladen genoemd, in het Italiaans worden ze aangeduid met lasagne (meervoud).
Lasagne bolognese is een klassiek Italiaans gerecht dat wereldwijd geliefd is vanwege zijn heerlijke smaken en rijke geschiedenis. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en meer specifiek uit de stad Bologna. Het staat bekend als 'Lasagne alla Bolognese' in het Italiaans.
Nou eigenlijk is het allebei goed, lasagna is het. Italiaanse enkelvoud van het dunne pastavel.Lasagne. is de meervoudsvorm.
Natuurlijk beweert Italië dat ze de eerste ware en dat het is ontstaan in de middeleeuwen in de stad Napels, maar dat schijnt aantoonbaar niet waar te zijn. Onderzoekers in Groot-Brittannië vonden zelfs een kookboek met een lasagne-recept dat dateerde uit de jaren 1390 en claimen dat zij de eerst lasagne hadden.
Of lasagne gezond is, hangt af van het recept. Kant-en-klare diepvries lasagne is over het algemeen niet de gezondste keuze. Deze bevat relatief weinig groente, maar wel veel zout en vet. De kaas die wordt gebruikt op kant-en-klare lasagne is meestal geen echte kaas, maar analoog kaas.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
Hoewel het om twee totaal verschillende recepten gaat, bestaat er bij Napolitanen geen enkele twijfel: de lasagne vond haar oorsprong in Napels.
Een zegsman van het Berkeley Castle medieval festival maakt bekend dat er een recept voor lasagne is gevonden door onderzoekers van The British Museum in het Engelse kookboek The Forme of Cury uit ongeveer 1390. Het gerecht heet loseyns, uitgesproken als lasan.
Een portie lasagne, gemiddeld komt overeen met 250 gram.
Lasagne is trouwens zowel de naam van de pastasoort als die van het gerecht. Het allerlekkerste is lasagne natuurlijk als je de vellen zelf bereidt, en eigenlijk is dat niet eens zo moeilijk! Lees hier alles over het bereiden van verse pasta.
Mama Mancini Bolognese van Aldi scoort een 5,7 en is de best geteste lasagne.
Er zitten 648 kilocalorieën in 1 bord (400 gram) lasagne. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'lasagne'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Houd er echter rekening mee dat spinazie veel vocht bevat en je lasagne waterig kan orden als je de bladeren direct aan het gerecht toevoegt. Je kunt dit voorkomen door de spinazie eerst te koken en uit te laten lekker voordat je het aan je lasagne toevoegt. " }
Waarschijnlijk is de bolognesesaus een verbastering van de ragu alla bolognese, een traditioneel recept dat zijn oorsprong vindt in de negentiende eeuw in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna.
Traditionele Italiaanse spaghetti bolognese
Het is de combinatie van prachtige ingrediënten zoals tomatenpuree, wortelen, ui, selderij, wijn, pancetta en rundvlees die deze Italiaanse favoriet zo lekker maken.
De officiële naam is ragu alla Bolognese. Dit luistert allemaal nauw voor Italianen. In 1982 legde de Academia Italiana della Cucina vast wat er in die ragu moet zitten. Kalfs- en varkensgehakt; pancetta.
Kun je lasagne op voorhand maken? Je kunt lasagne heel makkelijk van tevoren maken. Leg alle lagen al klaar in de ovenschaal, dek deze goed af en zet hem in de koelkast. De volgende dag zet je de schaal direct in de oven en tel dan 10 minuten bij de oorspronkelijke baktijd op.
In 1 bord (400 gram) lasagne zit: 648 kcal energie.
1. Bevroren: warm de bevroren Lasagne eerst 30min op 160 graden en vervolgens nog 15-20 min op 200 graden tot u de 'gouden' korst ziet. 2. Ontdooid: warm de ontdooide Lasagne 20 minuten op in een voorverwarmde oven op 200 graden tot u de 'gouden' korst ziet.
Veel bronnen claimen dat pasta in Italië geïntroduceerd werd door Marco Polo, die het meenam met zijn reizen uit Azië in 1292. Echter, de geschiedenis van macaroni gaat in Italië terug tot de Romeinen, die het beschouwden als "een geschenk van de Goden ".
Pasta (Italiaans voor deeg) is in de Italiaanse keuken de benaming voor deegwaren van harde tarwe. Pasta is verkrijgbaar in gedroogde vorm en vers, en heeft vele vormen en bereidingswijzen.
Het klinkt ontzettend Italiaans, maar de oorsprong van spaghetti ligt toch echt daarbuiten. Er bestaat een theorie die zegt dat spaghetti uit China komt, waar ze altijd al eiernoedels aten. Toch bestaan er meer aanhangers van de theorie dat de Arabieren hun pasta naar Sicilië brachten tijdens de bezetting.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Houdbaarheid: lasagne is maximaal 1 week houdbaar in de koelkast.
In de oven
Verwarm de oven voor op 160°C en leg het stuk lasagne in een ovenschaal (als dat nog niet gebeurd was). Maak de randjes van de lasagne lichtjes nat met een bakborstel en wat water. Bedek de schotel met aluminiumfolie. Na 30 à 45 minuten kun je aan tafel.