Kies voor de haagliguster, de gewone liguster of natuurlijk voor onze wintergroene variant: deze ligustersoort verliest enkel tijdens de koudste winters enkele bladeren. Naast deze haagplanten zijn ook de Japanse lariks, de meidoorn en de vlinderstruik heel goed in een droge bodem aan te planten.
Bekende voorbeelden van haagplanten die zich goed kunnen ontwikkelen in een droge ondergrond zijn de beukenhaag, de liguster, de olijfwilg, de berberis, de vlinderstruik, de meidoorn, de Japanse lariks en de laurierhagen.
Beukenhaag of haagbeuk kunnen goed tegen droogte
Kies dan voor planten die goed tegen droogte kunnen. Denk aan de beukenhaag, ook wel Fagus Sylvatica genoemd, of de haagbeuk (Carpinus Betulus). Die kunnen wel tegen lange tijd droge voeten hebben.
Haagplanten die bijzonder geschikt zijn om in de volle zon geplant te worden zijn de Thuja, taxus, laurierkers, klimop (Hedera) en de haagbeuk.
De meeste meidoorns verdragen tijdelijke droogte erg goed, maar ze kunnen niet tegen natte voeten. Op winderige plaatsen groeien ze vaak scheef. Insecten zorgen voor bestuiving van de tweeslachtige bloemen, die meestal wit en soms roze zijn.
Loofplanten die tegen veel water kunnen
De haagplantensoort die het meest wordt aangeplant in tuinen met natte grond is de haagbeuk (Carpinus betulus). Tuiniers kiezen vaak voor de haagbeuk als hun tuingrond te veel water vasthoudt voor een beukenhaag (Fagus sylvatica), die meer van wat drogere grond houdt.
Tijdens aanhoudende droogte hebben veel haagplanten dus best wat te lijden. Vooral coniferen zoals de Thuja en de taxus zijn gevoelig voor langdurige droge perioden. Ook jonge haagplanten van nagenoeg elke soort kunnen flink onder een periode van droge hitte te lijden hebben.
De Liguster is een van de sterkste haagplanten en wordt vaak ook in gemeente groen gekozen, misschien heeft de plant daardoor een wat ouderwets imago maar vergis je niet; de Liguster is een allemansvriend die in elke tuin past. Een andere klassieker binnen de haagplanten is de Taxushaag.
Ook de hulst, schijnhulst, Japanse broodboom, rhododendron, vuurdoorn, glansmispel en berberis zijn voorbeelden van struiken die hun blad niet verliezen gedurende de winter. Daarnaast bestaan er ook semi-wintergroene haagplanten zoals de wintergroene liguster, in het Latijn ligustrum 'Atrovirens' genoemd.
Houd de grond goed vochtig
Laurierkersen staan bekend als haagplanten die uitstekend tegen aanhoudende droogte kunnen. Zelfs tijdens warme zomers waarin het langere tijd niet regent behouden de meeste laurierhagen hun bladeren zonder al te veel problemen.
De olijfwilg is een veelzijdige en makkelijke plant die het ook in kustgebieden prima doet. De zilverbes houdt niet van al te natte, slecht doorlatende grond, maar is zeer goed bestand tegen droogte.
Geografische verspreiding. Beuken kunnen niet goed tegen een te natte bodem, maar een vochtige atmosfeer is wel van groot belang.
Als je op zoek bent naar zo'n haag heb je de keuze uit veel varianten die tijdens het bloeiseizoen prachtige bloemen krijgen, zoals de vlinderstruik, de heesterganzerik en de kornoelje. Ook plattelandsklassiekers zoals de sleedoorn en de meidoorn zijn prachtig bloeiende haagplanten die heel makkelijk in onderhoud zijn.
Snel een dichte coniferenhaag: de Thuja
Wilt u snel de ideale combinatie van hoog en dicht hebben, dan raden we aan om voor de Thuja te kiezen, in het Nederlands ook wel bekend als de levensboom.
Wat zijn de snelst groeiende haagplanten? Een haagplant die al sinds jaar en dag bekendstaat om zijn snelle groei is de laurierkers. Niet alle soorten laurierkers groeien echter even snel: de laurier 'Otto Luyken' en 'Zabeliana' worden juist gekenmerkt door een vrij trage groei.
Welke haagplanten zijn goedkoop? Met name de beukenhaag en haagbeuk staan bekend als zeer goedkope haagplanten. Voor een klein prijsje plant je een prachtige haag aan die geen enkel seizoen saai is.
Coniferen zoals de thuja, taxus, Californische cipres en Leylandii coniferen zijn hiervoor het meest geschikt. Ook andere wintergroene haagplanten zoals de laurierkers, de hulst, de glansmispel en de klimop lenen zich hiervoor uitstekend. Heeft u liever een bladverliezende haag? Ook dan is de keuze erg royaal.
Een dichte haag in de winter is natuurlijk te verkrijgen door het gebruik van wintergroene haagplanten. Maar heel dicht vertakkende planten gebruiken is ook een hele goede optie. Laten we die laatste groep eens wat beter bekijken. Wintergroene haagplanten: van coniferen en bamboes tot aan bladhoudende heesters.
Als een conifeer/boom te weinig zonlicht krijgt kan hij doodgaan. Dit komt omdat hij dan geen voedingsstoffen meer om kan zetten(fotosynthese) om zichzelf te voeden.
De meeste coniferen houden van een lichte plek, maar vooral Thuja en Taxus verdragen vrij veel schaduw. Vaak wordt gedacht dat coniferen graag in zure grond groeien, maar dat is meestal niet zo. Coniferen doen het in iedere normale tuingrond, maar hebben het liefst iets zwaardere lichte leem- of kleigrond.