De zowat belangrijkste taak van cGMP is te dienen als secundaire boodschappermolecule. Deze taak wordt onder meer verricht bij de fototransductie in het oog, waarbij lichtprikkels worden omgezet in elektrische signalen. In de fotoreceptoren van zoogdierogen activeert lichtinval het fosfodiesterase.
Nucleotiden vormen een groep van bio-organische verbindingen die de bouwstenen voor DNA en RNA vormen. Daarnaast hebben ze ook belangrijke, regulerende functies in het metabolisme van de cel.
Eukaryoten. Bij Eukaryoten (de "hogere" organismen zoals planten, dieren, schimmels en protisten) bevindt zich het belangrijkste DNA in de celkern (nucleus - vandaar ook nucleïnezuur). Daarnaast is er DNA in de mitochondriën (het mtDNA) en de eventueel aanwezige plastiden (het cpDNA).
DNA bevat vier verschillende nucleotiden met de nucleobasen adenine, thymine, guanine en cytosine, die afgekort worden met respectievelijk de letters A, T, G en C.
Schematische voorstelling van de transcriptie van het DNA (blauw) naar mRNA (groen). Het enzym RNA-polymerase schuift langs de DNA-keten en zorgt voor polymerisatie van de nucleotiden op basis van de complementaire matrijsstreng.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
QR-code zonder booster: testen of herstelbewijs
Haalt u geen boosterprik? Dan moet u zich laten testen op corona om een QR-code te krijgen. Die is dan 24 uur geldig.
Herhaalprik tegen corona halen. U kunt als 60-plusser 3 maanden na besmetting of de booster (die u na de basisserie heeft gehaald) een herhaalprik halen. U kunt op verschillende manieren een herhaalprik halen. U hoeft niet te wachten op de uitnodigingsbrief.
Voor de meeste andere mensen bestaat de basisserie uit 1 of 2 prikken. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen.
Er bestaat een kans dat u corona krijgt nadat u gevaccineerd bent. Het blijft daarom altijd belangrijk om u te laten testen bij klachten die passen bij corona. En om de maatregelen en adviezen op te volgen.
Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is een zogenoemd 'mRNA-vaccin'. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam.
Verschil met mRNA-vaccins zoals BioNTech/Pfizer en Moderna
De manier waarop die antistoffen tot stand komen, is bij het Janssen-vaccin anders dan bij bijvoorbeeld BioNTech/Pfizer en Moderna. BioNTech/Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Deze vaccins bevatten een stukje genetische informatie: het mRNA.
Het DNA-polymerase leest de oorspronkelijke DNA-streng af van het 3'-eind naar het 5'-eind, waardoor de nieuwe DNA-streng wordt gesynthetiseerd van het 5'-eind naar het 3'-eind. Een volgende nucleotide kan alleen binden aan het 3'-eind van een nucleotide dat al is ingebouwd.
In 1952 publiceerde de biochemicus Erwin Chargaff een belangrijke stelregel over de samenstelling van het DNA: dubbelstrengs DNA bevat evenveel adenine als thymine en evenveel cytosine als guanine.
Een Okazaki-fragment includeert een RNA-primer en een stukje reeds door DNA-polymerase gerepliceerde streng. Nadat het DNA gesynthetiseerd is wordt de DNA-RNA-duplex afgebroken en kan het vrijgekomen 3' einde als primer gebruikt worden om de ontbrekende fragmenten in te vullen met DNA.
Dubbelstrengs RNA (dsRNA) is RNA met twee complementaire strengen, vergelijkbaar met DNA. dsRNA is het genetische materiaal van sommige virussen (dubbelstrengs RNA-virussen, zoals Reovirussen).
De belangrijkste polysachariden op een rij: Cellulose (het meest voorkomende natuurlijke polymeer ter wereld) DNA. RNA.
Er bestaat een kans dat u corona krijgt nadat u gevaccineerd bent. Het blijft daarom altijd belangrijk om u te laten testen bij klachten die passen bij corona. En om de maatregelen en adviezen op te volgen.
3 maanden na uw Janssen-vaccinatie kunt u een boosterprik halen met een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna). Dit is een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden.
Corona gehad voor vaccinatie
8 weken na uw coronabesmetting kunt u de coronaprik halen. 1 prik is voldoende om uw basisserie af te ronden. U kunt ook 2 prikken halen als u dat wilt. 3 maanden na uw laatste prik uit de basisserie kunt u een boostervaccinatie halen.
Roggebrood is een voedzaam brood gemaakt van rogge, water, zout en soms gist of zuurdesem. Een plakje roggebrood levert 15 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingsvezels en ijzer op.
Vitamine A is toxisch bij te hoge dagelijkse inname. Het veroorzaakt misvormingen in de ontwikkeling van de baby in de vroege zwangerschap, is giftig voor de lever en veroorzaakt afname van de botdichtheid waardoor de kans op botbreuken toeneemt.
Bier populair in Europa
Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats. In landen als Ierland, Duitsland, Luxemburg en België ligt de gemiddelde bierconsumptie per inwoner nog fors hoger dan in Nederland.
Mazout (Vlaams) is een mengsel van cola en bier.