Het toevoegen van citroen- of limoensap heeft 2 voordelen: Het heeft een hoog pectinegehalte en helpt daardoor je jam te stollen. Het zure, frisse sap is een goede tegenhanger voor de grote hoeveelheid suiker.
Gebruik liefst rijp fruit voor de allerbeste smaak. Werk je confituur af met een scheutje citroensap. Waarom? Citroen geeft je confituur een frisse fruitsmaak, een vastere textuur en voorkomt dat het fruit verkleurt.
Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen. Dit helpt bij de binding, maar beïnvloedt tegelijkertijd de smaak.
Heb je geen geleisuiker en ben je bang dat de jam niet voldoende bindt? Voeg dan het sap van 1 of 2 citroenen op 1 kilo fruit toe. Het zuur proef je niet of nauwelijks en het sap zorgt voor de binding.
dan voeg je best een geleermiddel toe om je confituur goed stevig te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan gelatine, agar-agar, of een buideltje met de pitjes en schil van appels. Of voeg gewoon een fruitsoort toe die veel pectine bevat, zoals citroen, sinaasappel of rode besjes.
Als u met pectinearme vruchten werkt, is de kans groter dat uw confituur vloeibaar blijft. In dat geval is het slim om wat extra pectine toe te voegen. Gebruik geleisuikers (graag de juiste verhouding en de juiste kooktijd) of voeg wat extra pectine of agaragar toe.
Bokaaltjes met een klemsluiting kun je niet ondersteboven zetten, maar bij bokalen met een schroefdeksel is dit wel aan te raden. Waarom? Wanneer je de bokaal ondersteboven zet, loopt de confituur naar het deksel, en komt er bij de bodem van de pot, die nu bovenaan zit, ruimte vrij.
Volgens Richtlijn 2001/113/EG van de Raad moet (extra) jam (of: (extra) confituur) minimaal 60% suikers (of: oplosbare droge stof van bevatten – zoals refractometrisch bepaald hetgeen netto-netto op suikers neerkomt) bevatten.
De uitzondering: confituur met weinig of geen suiker
Confituur maken zonder of met minder suiker kan, maar hou er wel rekening mee dat deze niet zo lang houdbaar is als traditionele confituur. Zes weken zal zowat het maximum zijn.
De mengverhouding tussen fruit en suiker is 1:1, op die manier krijgt de jam de juiste dikte. Als je een minder zoete jam wilt maken kan je deze verhouding aanpassen en een beetje maïzena gebruiken om de jam dikker te maken.
Jam te dun? Breng dan de jam opnieuw aan de kook, voeg wat geleipoeder toe en doe de jam weer in potten.
Om te testen of jam dik genoeg wordt, kun je tijdens het koken een druppeltje jam op een koud schoteltje of metaal laten vallen. Wacht een minuut en houd dan het schoteltje scheef. Als de druppel zich met moeite verplaatst, is de jam stroperig geworden en klaar om in de potten te doen.
Zelf jam maken in 3 stappen
Stap 1: Spoel het fruit schoon en breng het in een hoge pan aan de kook met (gelei)suiker en eventueel citroensap. Stap 2: Laat het 15 tot 25 minuten inkoken, totdat de jam een temperatuur heeft van 105 °C en het de gewenste dikte heeft. Je kunt dit meten met een keukenthermometer.
Het schuim op confituur verwijdert u dus best met een schuimspaan om eventuele infecties te vermijden. Eronder roeren, is geen strak plan. Het vanzelf laten verdwijnen eigenlijk ook niet, want dan koelt de confituur te fel af.
Confituur die te lang kookt, kan “kapot” koken. De bindende werking van pectine en suiker kookt dan stuk, waardoor confituur weer lopend wordt. Tegelijk moet het fruit wel lang genoeg pruttelen om de pectine en suiker de kans te geven hun werk te doen.
En wist je dat limoen tot de gezondste vruchten behoort? Doordat we citroen in veel verschillende soorten gerechten en drankjes verwerken, vergeten we soms dat de limoen ook nog bestaat. Zonde, want deze groene citrusvrucht doet qua smaak en gezondheidsvoordelen écht niet onder aan de citroen.
Bewaar de potten op een droge en koele plek tussen de 4 en 15 graden C. De jam is dan zeker een jaar houdbaar.
Waarom? Er zit veel suiker in, en dat bindt water, net als zout.En micro-organismen hebben vrij water nodig om te kunnen groeien. Toch is een flesje water eindeloos houdbaar.
Om jam te maken wordt er vaak geleisuiker gebruikt. De suiker zorgt ervoor dat de jam langer goed blijft. Er zijn verschillende geleisuikers te koop, maar ik vind zelf de halfzoete geleisuiker het lekkerst. Deze is iets minder zoet dan de normale geleisuiker, omdat er minder suiker in de jam gaat.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten.Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Wij raden aan om bij zelfgemaakte jam het suikergehalte zo laag mogelijk te houden. Is jam gezond? Jam bevat bijzonder veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, cariës, hartziekten, en diabetes type 2. Kies daarom altijd voor een variant met weinig suiker.
De jam met gewone suiker is het zoetst, omdat er tijdens het koken in verhouding meer vocht verdampt. De versie met geleisuiker is iets minder zoet, maar nog steeds behoorlijk zoet. De jam met geleisuiker speciaal bevat de halve hoeveelheid suiker en is daardoor veel minder zoet.
Het mooiste resultaat krijgt u als u de jampotten zo hoog mogelijk vult. Als u de jampot op zijn kop zet en de pot niet helemaal gevuld is, zal aan de onderkant een laagje lucht blijven zitten als de pot afgekoeld is. ==> Het op de kop plaatsten van jampotten hoeft niet, maar kan geen kwaad.
Oude inmaakglazen en een weckketel hebt u voor het inmaken niet echt meer nodig. Glazen potten met een goed, metalen schroefdeksel, zoals bijvoorbeeld de glazen potten van rode kool en rode bietjes en de grote potten van de appelmoes en de kersen uit de winkel, kunnen ook daarvoor gebruikt worden.
Weckpotten steriliseren in heet water of de oven:
Steriliseer de potten vlak voor je ze gaat gebruiken in de afwasmachine, op het heetste programma, of kook ze 15 minuten uit in een pan met water.