Ook zit er in sommige soorten meer cholesterol dan in vlees, omdat het grotendeels orgaanvlees is. De vetzuursamenstelling is vergelijkbaar met kip en vis. Insecten kun je eten als vlees.
Een maaltijd is vegetarisch als er geen producten worden gebruikt waarvoor dieren werden gedood (vlees, vis, en dierlijke producten zoals gelatine, niet-vegetarische kaas, enz.). Aangezien insecten dieren zijn, horen ze dus niet thuis bij de vegetarische producten.
Voorbeelden zijn kevers, vliegen en muggen, bijen, mieren en wespen en vlinders, maar uitzonderingen zijn er ook zoals de larven van rovende kevers. Voorbeelden van verschillende typen larven zijn: de ritnaald of koperworm, de larve van kniptorren. de engerling, de larve van bladsprietkevers.
Insectenvlees is duurzamer om te kweken dan vlees. Insecten zetten voeding ongeveer twee tot drie keer efficiënter om in vlees dan varkens of kippen. In vergelijking met runderen zijn insecten zelfs vijf keer zo efficiënt.
In Europa hebben de meeste mensen een grote afkeer van entomofagie, zoals het eten van insecten officieel heet.
Het is in Nederland niet gebruikelijk, maar je kunt zeker mieren eten. Er zijn wereldwijd ruim 1.900 insectensoorten die gegeten worden waaronder sprinkhanen, krekels, rupsen, kevers, kakkerlakken, mieren, bijen, wespen, termieten, vlinders en motten. Zowel de volwassen insecten als de larven of poppen zijn eetbaar.
De voedingsstoffen die insecten bevatten zijn vergelijkbaar met de voedingsstoffen die je in vlees tegenkomt; en dat maakt dat ook de bereidingswijze op veel manieren overeenkomt. Zo kun je jouw portie meelwormen koken, bakken, wokken, roosteren of zelfs frituren.
De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. De insecten die in ons land worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen en kevers. Ze zijn veilig om te eten mits je poten en vleugels verwijdert en ze niet rauw eet. We eten ook delen van insecten in de vorm van E-nummers (hulpstoffen).
Veelal worden insecten in hun geheel geconsumeerd, maar ze kunnen ook verwerkt worden tot pasta's of poeders. Insecten kunnen ziekmakende micro-organismen (schimmels, bacteriën, parasieten, enzovoorts) en giftige stoffen bevatten die bij consumptie een gevaar voor de gezondheid kunnen betekenen.
Krekels maken geluid door de vleugels snel over elkaar te wrijven. Ze gebruiken de geluiden om andere krekels te vertellen wie ze zijn en wat ze willen. Geluid is een communicatiemiddel. De vleugels zijn zo gebouwd, dat ze als muziekinstrument kunnen werken.
In het dierenrijk behoren vliegen tot de stam geleedpotigen, de klasse van insecten en de orde van tweevleugeligen (Diptera). Onder die orde van tweevleugeligen behoren, behalve vliegen, ook allerlei soorten muggen.
Spinnen zijn ongewervelde en geleedpotige dieren. Dat geldt ook voor insecten. Maar binnen de groep van geleedpotige dieren zijn spinnen en insecten twee aparte groepen.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Net als alle andere dieren, sluiten veganisten insecten niet uit van de morele cirkel. Veganisten vermijden dus producten waarbij insecten worden uitgebuit, zoals bij honing, karmijnzuur en schellak.
Zijn de producten vlees, vega of vegan? Krekels en sprinkhanen zijn dieren, de producten zijn daardoor niet vegetarisch of veganistisch. De footprint van bijvoorbeeld een krekel of sprinkhaan burger is echter wel net zo laag als die van een plantaardige burger.
Rijk aan voedingsstoffen
Insecten bevatten niet alleen veel proteïne, maar ze zijn ook rijk aan overige voedingsstoffen. De meerderheid van de insecten bevatten veel noodzakelijke voedingsstoffen die we nodig hebben, waaronder ijzer en kalium. Meelwormen zijn bijvoorbeeld rijk aan natrium, kalium, ijzer en zink.
Dat komt doordat voedingsproducten met insecten nog niet op grote schaal gemaakt worden. De vraag is nog niet groot genoeg en dus zijn de productiekosten hoog. Zodra er meer vraag is naar insectenburgers en er meer geproduceerd wordt, gaan de productiekosten omlaag. En dus ook de winkelprijs.
Insecten bevatten ook eiwitten, maar hebben veel minder voer nodig. Zo vergt een kilo eetbare krekels 2 kilo voer. Een belangrijke reden voor deze efficiëntie is dat insecten koudbloedig zijn: zij gebruiken hun voer niet om zichzelf warm te houden, in tegenstelling tot warmbloedige dieren als runderen.
Eet smakelijk!
Meelwormen zijn eigenlijk larven van de meeltor. Er zitten veel eiwitten en vezels in, dat zijn voedingsstoffen die mensen nodig hebben. In voer voor dieren zitten al vaker meelwormen verwerkt. In delen van Azië, Afrika en Australië worden de insecten ook door mensen al gegeten.
Rauwe wormen smaken heel romig
De insecten bestelden we in Azie en toen zijn we gaan experimenteren aan de hand van recepten die we op internet vonden." Om te kijken welk dier zich het beste leende voor verwerking aten ze er veel: "We hebben rauwe wormen geproefd, die smaken heel romig.
Schorpioenen: Twee keuzes hier. Kleine schorpioentjes die levend op een stokje in het frietvet gedompeld worden of grote zwarte keizerschorpioenen. De kleintjes smaken naar krokante garnalen, terwijl de grote vooral naar schelp neigen. Weinig smaak, buiten de satékruiden dan.
Het is crunchy en het smaakt een beetje naar bacon.
In uw darmen kunt u wormen hebben. Soms ziet u dunne, witte draadjes in uw poep, ondergoed of beddengoed. Vaak met jeuk. Dit zijn wormpjes (aarsmaden).
Mieren. Het verschilt per soort, maar als je een goeie mier te pakken hebt, smaakt hij een beetje zuur en citrusachtig, volgens Munchies. Ook de eitjes kun je eten. Ze zijn zelfs een echte delicatesse en worden ook wel Mexicaans kaviaar genoemd.
Neem een snufje krekels tussen je vingers en zeg hoe klassevol het is om eetbare insecten te eten! Er is niets om mee te nemen, eetbare krekels kunnen zo gegeten worden. Zoals het gezegde gaat, alles is goed in krekels. Breng uw krekels ten slotte naar uw mond voor een knapperige en heerlijke ervaring.