Conclusie. Het is oké als je elektrische auto even stil staat. Ja, de batterij loopt heel langzaam leeg, maar zolang het maar enkele weken duurt is dit geen probleem. Je kunt hem zelfs aangesloten laten aan een laadpunt bij jou thuis.
Om de capaciteit van de accu op peil te houden, wordt aangeraden minimaal twee tot drie keer per maand een stuk te rijden. Laad de accu vóór lange stilstand voor de helft op. Als je je elektrische auto voor langere tijd (twee weken of meer) stil laat staan, is het aan te raden de accu tot vijftig procent op te laden.
Wanneer je auto langer dan drie weken stil staat dan kunnen er problemen ontstaan met de accu, de banden, de remmen en de brandstof in de tank.
Na meer dan een half jaar loop je bij vrijwel elke brandstof het risico op veroudering en dan kan er verontreiniging ontstaan in de tank, met wellicht motorstoringen als gevolg.
Een paar weken is geen probleem
Normaal genomen kun je je elektrische auto zonder problemen drie weken tot een maand laten staan. Dat geldt voor een auto met verbrandingsmotor, maar ook voor een elektrische auto. Wil je op safe spelen, dan is het wel handig om de accu voordat je hem wegzet redelijk te hebben opgeladen.
Conclusie. Het is oké als je elektrische auto even stil staat. Ja, de batterij loopt heel langzaam leeg, maar zolang het maar enkele weken duurt is dit geen probleem. Je kunt hem zelfs aangesloten laten aan een laadpunt bij jou thuis.
De oplaadfrequentie is vooral afhankelijk van het gebruik en wisselt per gebruiker. Als u uw auto vaak gebruikt, moet u hem mogelijk dagelijks opladen.Sommige gebruikers hoeven hun elektrische auto echter maar één of twee keer per week op te laden.
Hoe langer een auto stilstaat, hoe groter de kans dat de remmen 'vast' komen te zitten. “De remschoentjes die ervoor zorgen dat de auto op de handrem blijft staan, zouden zich aan het materiaal kunnen hechten. Alsof ze bij wijze van spreken vastgevroren raken.
Stap je toch in een auto die lang heeft stilgestaan, start dan direct bij het inschakelen van het contact. Zet niet eerst de lampen, airco of andere elektrisch aangedreven onderdelen aan. Daarmee kun je de laatste stroom uit de accu halen, waardoor starten niet meer gaat. Start de auto goed?
Motorvoertuigen mogen alleen op autowegen als zij minimaal 50 kilometer per uur kunnen en mogen rijden. Voor autosnelwegen is dit 60 kilometer per uur.
Volgens experts gaat het batterijpakket onder normale omstandigheden tussen de 10 en 20 jaar mee, voor dit vervangen dient te worden. De meeste automerken hanteren bij elektrische auto's een garantieperiode van 8 jaar of 160.000 kilometer.
Laat de motor van de helpende auto vijf minuten lopen, het liefst met verhoogd toerental, door de auto in z'n vrij te zetten en het toerental met het gaspedaal omhoog te brengen. Start de auto met de lege accu en laat de hulpauto minimaal vijf minuten de lege accu laden.
Zo vaak moet je elektrische auto naar de garage
Het advies is om elke 2 jaar of na 30.000 kilometer een inspectieservice te laten doen. Bij zo'n controle kunnen dan bijvoorbeeld lampjes en filters vervangen worden. Daarnaast kunnen het remsysteem en de wielophanging gecontroleerd worden.
Niet doen: uw auto duwen bij pech
Door de wielen te doen draaien, wekt u namelijk stroom op en als u dat bij een elektrisch voertuig doet die stilstaat door een technisch probleem, kunt u schade veroorzaken aan de elektronica.
Doordat er tijdens het slepen dus elektriciteit wordt opgewekt, maar de aandrijflijn verder niet actief is, kan er schade aan de elektronica ontstaan. Er zou uiteindelijk zelfs extreme oververhitting kunnen ontstaan, waardoor bepaalde componenten van de auto in brand kunnen vliegen.
ANWB adviseert: maak elke week een autoritje van 20 minuten om de accu te sparen.
Als de accu compleet leeg is, bijvoorbeeld als je je lichten aan hebt gelaten of als je auto erg lang stil heeft gestaan, start de auto niet meer en kan hij dus ook niet opladen tijden het rijden. Gelukkig kan je een accu opladen op verschillende manieren.
Wanneer kan ik de auto aanduwen? Je auto kan je aanduwen bij startproblemen veroorzaakt door je accu. Dit kan je meestal herkennen aan een tikkend geluid bij het starten. Een belangrijke voorwaarde voor het aanduwen van je auto, is dat de accu niet volledig leeg is.
Daarom neigt men veel eerder naar: 'Minder rijden betekent minder onderhoud'. Echter, is dit helaas niet het geval. Ook als uw auto veel stilstaat, zijn er onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage. Denk hierbij aan de accu.
De nieuwe rijgeschiktheid geldt dan voor maximaal 5 jaar. Bestuurders van personenauto's en motoren mogen na een hersenbloeding minimaal 6 maanden niet rijden, daarna volgen de regels zoals bij een TIA of herseninfarct. Voor beroepschauffeur gelden strengere regels.
Om de afname van de capaciteit te compenseren is het belangrijk om de accu rustig af te laten koelen. Snelladen zorgt voor meer warmte dan langzaam laden, waardoor het nodig is om de accu rustig af te laten koelen. Daarom gaat vanaf 80% automatisch het snelladen uit en gaat het opladen een stuk langzamer.
Je elektrische auto opladen aan een stopcontact is niet ideaal maar het kan wel. Je hebt hiervoor een speciale kabel nodig die ervoor zorgt dat het laden veilig gebeurt. Het nadeel is dat het laden erg lang duurt, maar je hoeft niet te investeren in een laadpaal.
Je kunt ervoor kiezen om zonder rompslomp te kunnen laden. Dat betekent geen gedoe met pasjes, druppels of sleutels. Je kunt zelf je auto opladen en als je partner ook een elektrische auto heeft, kan die ook zo gebruik maken van de laadpaal. In feite kan dan iedereen je laadpaal thuis gebruiken.