Het vossenmenu Hij eet het liefst kleine dieren, zoals konijnen en hazen, maar vogels vindt hij ook lekker. Die zijn alleen wat lastiger te vangen. Verder eet hij eieren, insecten en zelfs fruit. Vossen in de stad eten ook graag voedselresten die ze in vuilniszakken of op straat kunnen vinden.
Leefwijze en voedsel
Vossen zijn opportunisten: ze leven van wat zich ter plaatse het gemakkelijkst laat verschalken. Kleine knaagdieren (vooral woelmuizen) en haasachtigen (haas, konijn) vormen het hoofdmenu. Maar ook vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval wordt gegeten.
In de folder worden tips gegeven hoe je vossen in je eigen achtertuin kunt krijgen, zo kun je bijvoorbeeld kaas, gekookte aardappelen, rauwe kip en broodkorstjes neerleggen om de vossen naar jouw huis te lokken.
De vos eet bijna alles en jaagt meestal 's nachts en in de schemering. Zijn prooien zijn kleine knaagdieren en konijn-achtige dieren. Bovendien worden ook weidevogels, eieren, regenwormen en insecten gegeten, evenals afgevallen fruit en bessen (vooral bramen), aas en afval.
Wat eten vossen graag? Vossen zijn omnivore, opportunistische jagers en eten in principe alles dat makkelijk verkrijgbaar is of klein genoeg om te vangen. Ze eten graag kleine zoogdieren, zoals muizen en ratten, en vogels, evenals grote insecten, zoals sprinkhanen, krekels en kevers.
De vos eet alles wat hij kan vinden. Hij eet het liefst kleine dieren, zoals konijnen en hazen, maar vogels vindt hij ook lekker. Die zijn alleen wat lastiger te vangen. Verder eet hij eieren, insecten en zelfs fruit.
Hij eet insecten, knaagdieren, vogels, eieren maar ook fruit en plantenwortels. Water krijgt de alleseter via zijn voedsel binnen. Hij kan daardoor lange tijd zonder drinken. Toch drinkt hij graag een flinke slok als hij water tegenkomt.
Vossen graven holen in en worden meestal alleen door de vrouwtjes gebruikt om in te slapen, in winter en voorjaar, als ze drachtig zijn of kleine jongen hebben. In de overige jaargetijden slapen ze meestal, net als de meeste mannetjes het gehele jaar door op een beschut plekje bovengronds.
Vossen zijn vooral actief in de schemering en gaan dan op jacht. In hele rustige gebieden wil de vos soms ook overdag tevoorschijn komen. De grootste kans om vossen te zien heb je 's ochtends in alle vroegte of 's avonds als de schemering invalt. Wandel naar een rustige en beschutte plek en blijf hier even zitten.
Als je 's avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit. Ze zitten dik in hun vacht zijn prachtig rood.
Wij roepen mensen met klem op om de vos met rust te laten; lok hem niet, voer hem niet, aai hem niet. Heb respect voor dit wilde dier en geniet op afstand als je hem ziet. Door de vos te lokken en te voeren help je het dier niet.
"Vossen komen steeds vaker voor op plekken waar mensen ook zijn. Ze zien er leuk uit, maar kunnen bijten als mensen te dichtbij komen.''
Voldoende hoog of net overspannen
Wanneer je het volledig hok netjes hebt omheind en hebt verhinderd dat de vos onder de draadgaas kan kruipen, dan ben je nog niet veilig. Vossen en marters zijn zeer bijzondere klimmers. Daarom is het belangrijk om de omheining minstens 1,80 meter hoog te maken.
De vos is snel tevreden en stelt weinig eisen aan zijn leefgebied. Hij heeft een sterk aanpassingsvermogen en komt in alle mogelijke biotopen voor, zelfs in de stad. Het enige wat hij nodig heeft is voldoende voedsel, een hol en een partner. Rekels en moeren leven in paren en zijn enorm territoriaal.
Wat eet de kleine vos? De kleine vos overleeft op nectar van verschillende bloemen en kruiden.
Ruim vijftig bijzondere dieren zijn voortaan verboden om te houden. Zo zijn wasberen en vossen voortaan uit den boze. Zo'n dertig dieren, zoals de fret en chinchilla, mag je alleen nog onder strikte voorwaarden hebben.
Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval.
De vos geeft jou een universele test. Er doet zich een gelegenheid voor waar je eigenlijk geen nee tegen kan zeggen of deze heeft zich voorgedaan en je bent ervoor gegaan. Je hebt rationeel overwogen. Het was een volgende stap in jouw carrière met een beter inkomen bijvoorbeeld.
Nochtans leveren vossen nuttig werk. Muizen en ratten vormen een favoriet deel van het vossendieet, waardoor ze knaagdierplagen helpen voorkomen.Ook zwakkere of zieke wilde dieren ruimen ze uit de weg.
Vossen jagen alleen, meestal 's nachts en in de schemering, maar in onverstoorde gebieden jaagt hij liever overdag. De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot zestig kilometer per uur, alhoewel zes tot dertien kilometer per uur de normale snelheid is.
De moervos krijgt vijf, maar soms ook wel acht of tien jongen tegelijk. Die jongen heten welpen. Ze zijn bij de geboorte tien centimeter lang en ze wegen honderd gram.
Zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, vossen, koeien en vogels. Vrijwel de meeste diersoorten lachen volgens de onderzoekers zacht en onopvallend, zoals de korte piepjes van de rat of het gegrinnik van de mensaap.
De vos heeft geen natuurlijke vijanden. In het buitenland worden (meest jonge) vossen wel eens door wolven, lynxen of steenarenden gepakt. Vijand in Europa zijn ziekten (hondsdolheid, schurft en parasieten) en de mens.
Hij maakt onderscheid tussen een 'krijs' en een 'gil'. Als een mannetjesvos zijn rivalen wil waarschuwen, laat hij een krijs horen. Die is kort en explosief. De gil daarentegen is veel complexer en interactiever, en wordt door zowel mannetjes- als vrouwtjesvossen geproduceerd.