Inzicht in
Lichtgevoeligheid is het natuurkundig verschijnsel dat bepaalde stoffen onder invloed van licht of andere vormen van elektromagnetische straling een al dan niet direct zichtbare, chemische of fysische verandering ondergaan. De verandering kan tijdelijk of permanent zijn.
Lichtgevoeligheid is een symptoom van de infectie en de ontstekingsreactie. Het hoornvlies wordt wazig waardoor het licht wordt verstrooid. Lichtgevoeligheid kan ook veroorzaakt worden door atropine, dit is een oogdruppel die de pupil tijdelijk verwijdt.
Wat je moet doen als je ogen gevoelig zijn voor licht
Geef je ogen een paar uren rust door ze te sluiten. Knijp niet met je ogen, ook al heb je daar de neiging toe. Probeer te ontspannen. Vaak zijn je klachten na circa 2 dagen verdwenen.
Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
Lichtschuwheid, ook fotofobie genoemd, is een intolerantie voor licht waarbij iemand geen of weinig licht in zijn oog of ogen kan verdragen en dit zelfs als pijnlijk ervaart. In de oogheelkunde komt lichtschuwheid onder meer voor bij acuut glaucoom, uveïtis, achromatopsie en albinisme.
Fel (ultraviolet) licht kan het hoornvlies van uw oog beschadigen. Voorbeelden van fel licht zijn zonlicht, licht van de zonnebank en licht van lassen. Binnen een dag na het felle licht in uw oog krijgt u klachten. Uw ogen worden rood, doen pijn, prikken of 'branden' en u kunt niet tegen licht.
In het kort: Bij vermoeide ogen ervaar je een onbehaaglijk en pijnlijk gevoel in de ogen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 'gewone oogvermoeidheid' en 'oculaire oogvermoeidheid'. Vermoeide ogen ontstaan onder andere door langdurig beeldschermwerk, veel lezen of een bril met verkeerde brilsterkte.
Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben: een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel. geïrriteerde ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
In het kort: Branderige ogen (prikkende ogen) kunnen op diverse aandoeningen wijzen, bijvoorbeeld een allergie of conjunctivitis. De oorzaak van brandende ogen is niet altijd medisch. Branderige ogen gaan vaak samen met andere oogklachten, zoals jeukende, tranende, vermoeide of rode ogen.
Vaak gaan je ogen daarbij ook tranen. Achterin je oog zit het netvlies, waarmee je kunt zien. Dat je vlekken ziet bij of na het kijken in de zon, komt doordat kleine stukjes van het netvlies van je oog door het felle zonlicht beschadigd zijn geraakt, waardoor je er eventjes niet mee kunt zien.
Erytropoëtische protoporfyrie (afgekort: EPP) is een zeldzame genetische, congenitale (aangeboren) stofwisselingsziekte waardoor mensen extreem allergisch reageren op zowel het zichtbare licht van de zon als het onzichtbare ultraviolet (uv) licht, alsook op de meeste vormen van kunstlicht.
Vermoeidheid. Inspanning ogen > Langdurig beeldschermgebruik, lezen en tv-kijken verhoogt de kans op oogmigraine. Roken. Voedingsmiddelen > bepaalde voedingsmiddelen, zoals cafeïne, chocolade en alcohol, verhogen de kans op oogmigraine.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Duizeligheid kan dus veroorzaakt worden door onze ogen en het is belangrijk om dit goed uit te laten zoeken.
3.Laat je ogen rusten
Het is dan ook handig om tijdens het staren naar het scherm af en toe een pauze in te lassen om je ogen te laten rusten. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld iedere 20 minuten even 20 seconden pauze te nemen.
Langdurig en intens je ogen inspannen.
Het te lang en intensief lezen van een boek, kijken naar een beeldscherm of autorijden kan leiden tot vermoeide ogen. Slechte verlichting tijdens het lezen (vanaf papier of vanaf een beeldscherm) verhoogt de inspanning van de ogen, en dus ook de kans op moeie ogen.
Vermoeide ogen kunnen ontstaan door diverse activiteiten. Enkele van de meest voorkomende zijn te lang werken op de computer, slechte lichtomstandigheden, langdurig autorijden, lezen gedurende lange periodes en andere activiteiten die hoge eisen stellen aan de ogen omdat langere tijd intensief moet worden gefocust.
Als je oogklachten hebt (v.b. slecht zien, droge ogen, vermoeide ogen) dan proberen je hersenen dit de compenseren en hierdoor krijg je eerder hoofdpijn. Met name als je verziend bent en je dus moeite moet doen om dichtbij goed te zien dan belast dat je ogen extra sterk.
Behandeling. Nachtblindheid is niet te genezen als het om een erfelijke aandoening gaat. In het beste geval blijft de toestand stabiel, maar meestal verergert het. Het is wel belangrijk regelmatig een oogarts op te zoeken.
Fotofobie of lichtgevoeligheid is dat men niet tegen het licht kan. Het kan fel licht zijn, maar in extreme gevallen kunnen ze geen enkel vorm van licht verdragen. Het kan een intolerantie zijn voor zonlicht, TL licht, gloeilampen, vlammende kaarsen en felle lichten tijdens het tv kijken.
Een oppervlakkige hoornvliesontsteking is goed te behandelen met oogdruppels of oogzalf. In deze druppels en zalf zit een medicijn dat de ontsteking tegengaat. U brengt de oogdruppels of oogzalf in uw ogen aan, tijdens een periode van een paar weken.