Invriezen kun je kurkuma dus ook. We gaven al aan dat het familie was van de gember, en dat kun je ook prima invriezen. Wel eerst schillen en bij voorkeur raspen.Dan in kleine hoeveelheden invriezen, het beste per portie.
Verse Kurkuma bewaren en invriezen! Hieronder zie je hoe ik verse kurkuma schil fijnhak en daarna invries.Je kunt elke dag een beetje uit de vriezer halen ,samen met citroen en een snufje zwarte peper(dit bevordert de opname van de kurkuma) in een glas met warm water!
Verse kurkuma kun je het beste in de koelkast bewaren. Als je dit in een plastic zak (of andere luchtdichte verpakking) bewaart, dan blijft dit zo'n 2 weken goed. Wil je er langer van genieten? Vries het dan in.
Je kunt de kurkuma wortel schillen en in plakjes snijden en die kun je toevoegen aan een gerecht. De kurkuma zal kleur en smaak afgeven. De plakjes haal je er voor gebruik weer uit. Je kunt ook de wortel raspen, het vocht eruit drukken en het vocht gebruiken of bij voorbeeld rijst geel te kleuren.
Schillen is nodig voordat je de EAT ME kurkuma verder gaat verwerken. Daarna snijd je de wortel in schijfjes en kook je het mee in gerechten. Als je de wortel uitknijpt, is ook het sap bruikbaar. Denk er even om dat je keukenhandschoenen aandoet, behalve als je van kurkuma-kleurige vingers houdt...
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
Eet kurkuma niet rauw!
Omdat het giftig is! De wortel is een antioxidant van grote klasse, dus derhalve ook giftig. Het heeft een enorme kracht en een stevige uitwerking op ons lichaam. Wil je kurkuma eten, gebruik dan bij voorkeur de poeder.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Kurkumapoeder is zeker een jaar houdbaar, althans voor wat betreft de kleurende werking. De smaak loopt al na een half jaar terug. Bewaar kurkumapoeder daarom op een donkere en droge plek in een goed afgesloten verpakking.
De meeste onderzoeken laten helemaal geen effecten van kurkuma op de gezondheid zien. Toch is in laboratoriumtesten in reageerbuizen en op proefdieren ontdekt dat kurkuma mogelijk kan werken als antioxidant en bijdraagt aan de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Maak een mengsel van witte azijn (een half kopje), water (één kopje) en afwasmiddel (twee eetlepels) en breng dit aan op de kurkumavlek. Laat dit ongeveer 20 minuten intrekken, wrijf de stof tegen elkaar aan om de resten los te maken en was het kledingstuk dan in de wasmachine.
Gember is ook zeer geschikt om in te vriezen en blijft hierdoor nog langer houdbaar. Het handigst is om de gember eerst te snijden of te raspen voordat je het in een bakje in de vriezer zet. Hierdoor kun je elke keer precies de hoeveelheid gember pakken die je nodig hebt. Ontdooien voor gebruik is niet nodig!
Is kurkuma écht de natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer? Kort en bondig: ja. Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma is curcumine. Deze stof verlicht pijn en voorkomt ontstekingen.
Kruidenproducten met geelwortel of kurkuma zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor verlichting van maag- en darmklachten. Kruidenproducten met geelwortel worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten, zoals pijnklachten, menstruatieklachten en insectenbeten.
Regelmatig krijg ik de vraag wat het beste is: verse kurkuma, geelwortelpoeder of een curcumine-supplement. Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want er is geen onderzoek naar gedaan. In het algemeen geldt dat verse producten het meeste van hun voedingswaarde bevatten.
In veel Aziatische landen gebruikt men kurkuma als middel tegen huidaandoeningen. Bij laboratoriumtesten blijkt de curcumine in kurkuma te werken als antioxidant. Dit betekent dat het celbeschadiging vertraagt. Bovendien blijkt het een antibacteriële werking te hebben.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
Voor artrose: 500 mg kurkuma-extract, 2-3 maanden lang twee keer daags. Voor hoog cholesterol: 700 mg kurkuma-extract, 3 maanden lang twee keer daags. Voor jeukende huid: 500 mg kurkuma, 2 maanden lang drie keer daags.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Kurkuma kan een bloedverdunnend en suikerverlagend effect hebben. Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik van kurkuma zeker te melden aan hun arts.
Wanneer je langere tijd grote hoeveelheden kurkuma gebruikt, kan dit bovendien leverschade veroorzaken. Het is advies is daarom om het gebruik van kurkuma in hogere doseringen (bijvoorbeeld door capsules of tabletten) met een arts te overleggen.
Omdat kurkuma snel wordt afgebroken in het lichaam, nemen veel gebruikers het kruidenmengsel samen met zwarte peper in. Van zwarte peper is bekend dat het zorgt voor een betere opname van kurkuma door de darm.
Kurkuma helpt enorm bij de spijsvertering en vermindert maag- en darmklachten. Maar ook maagzuur – een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap – vermindert door het eten van kurkuma.