Na je saunarondes is het wel verstandig om je vochtreserves weer bij te vullen. Het vocht dat je tijdens de saunaronde verloren bent door te zweten kan je nu best terug aanvullen met voldoende water te drinken. Ook ben je door het zweten best wat zout verloren. Daarom mag je na de sauna zeker een zoute snack eten.
Vochtverlies lichaam
Het zal niemand ontgaan: tijdens een saunabezoek verliest je lichaam veel vocht. Dit vocht komt uit je bloed, uit vetweefsel, spieren en je huid. Je verliest 20 tot 40 gram zweet per minuut. Zo verlies je tijdens een hele saunaronde 0,5 tot 1,5 liter vocht.
Afvallen in de sauna is een fabeltje
Zoals hierboven beschreven is het eigenlijk heel eenvoudig. Wil je gewicht verliezen dan moet je calorieën verbranden en dat gebeurt alleen wanneer je lichaam arbeid verricht. In de sauna ontspant je lichaam en daarvoor gebruikt het bijna geen energie.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
De warmte van een sauna heeft een reinigend effect op ons lichaam welke er voor zorgt dat afvalstoffen sneller via het lichaam worden afgevoerd. Hierdoor functioneert het lichaam beter, waardoor een bezoek aan de sauna een goede aanvulling is op een programma om gewicht te verliezen.
Er zitten veel voordelen aan een regelmatige sauna sessie na het sporten: het stimuleert spierherstel, helpt het lichaam met het afvalstoffen af te scheiden, bevordert de nachtrust en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Toch is het verstandig om niet zomaar de sauna in te stappen na het sporten.
Een sauna zorgt voor een sterker immuunsysteem
De blootstelling aan hoge temperaturen in een sauna zorgt ervoor dat het immuunsysteem geactiveerd en versterkt wordt. Hierdoor ontstaat er een productie van witte bloedcellen en antilichamen waardoor u beter bestand bent tegen ziektes en temperatuursschommelingen.
We adviseren je niet langer dan 15 minuten in een sauna te blijven, dat is het beste voor je lichaam. Korter in een sauna zitten mag natuurlijk ook, 5 minuten kan al heel effectief zijn! Je kan altijd de sauna verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Hoe vaak u in de sauna gaat, hangt aan de ene kant volledig van uw eigen lichamelijke gesteldheid af, en aan de ander kant met de frequentie van uw saunabezoeken. Als u dagelijks tijd in de sauna doorbrengt (zoals gebruikelijk is in Finland) is het verstandig om dit slechts één keer per dag te doen.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
Allereerst moet de mythe 'alcohol eruit zweten' worden ontkracht. Lichaamsbeweging kan er mogelijk voor zorgen dat je je beter voelt, maar het is onmogelijk om alcohol uit het lichaam te zweten. Alleen na verloop van tijd zal de alcohol in je lichaam zijn afgebroken.
Sauna met hoge luchtvochtigheid
Wanneer je de luchtvochtigheid in een sauna omhoog brengt door bijvoorbeeld een opgieting met een percentage van 100%. Is het mogelijk dat het water op de huid even heel heet aan voelt. Met een opgieting is het dan ook belangrijk dat je uit kijkt voor een te hoge temperatuur.
Sommige mensen hebben moeite met vochtige omgevingen. In dat geval is een sauna een betere plek om te zijn ten opzichte van een stoomcabine. Ook mensen met reuma of acute infecties kunnen beter kiezen voor een sauna. Je hart moet in een stoombad veel harder werken dan in een sauna.
Wellness is gezond
Een Dagje Wellness is namelijk ook nog eens heel erg gezond. Zo heeft het een regulerende invloed op je bloeddruk, je verbetert je weerstand en je lichaam wordt 'schoongespoeld'. In de sauna daalt je bloeddruk. Door de warmte verwijden je bloedvaten waardoor het bloed meer ruimte heeft om te stromen.
De klassieke Finse sauna haalt met gemak 90 graden, maar dat is prima te doen. Dit is een droge sauna. Bij een natte sauna (stoombad) krijg je het al snel benauwd bij een temperatuur van 50 graden.
In principe mag u dagelijks gebruik maken van uw infrarood sauna. Wij adviseren u wel de eerste vier weken maximaal driemaal per week gebruikt te maken van uw sauna. Zo kan uw lichaam wennen aan deze warmtesessies. Daarna kunt u toewerken naar dagelijks gebruik.
Naast Melatonine wordt ook de aanmaak van Endorfine in de sauna gestimuleerd. Endorfine is een lichaamseigen stof die de geest ontspant en het gevoel van geluk en welzijn opwekt. Een goede reden voor veel van onze vaste gasten om met een vaste regelmaat de sauna te bezoeken.
Probeer dan eens een infraroodsauna. Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, blijkt dat zo'n sauna een positief effect heeft op je lichaam. Naast spierpijn kan het bijvoorbeeld ook rugpijn verminderen.
Als u last heeft van hoofdpijn na de sauna dan is dit zeer waarschijnlijk het gevolg van niet goed afkoelen. U houdt een te hoge bloeddruk. Deze bloeddruk zal omlaag moeten om u van uw hoofdpijn af te helpen. Bij onvoldoende afkoelen zult u mogelijk ook last hebben van duizeligheid en van misselijkheid.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.