Vraag 1: Wat is onze levensverwachting in de toekomst? De levensverwachting stijgt van 81,5 jaar in 2015 naar bijna 86 jaar in 2040. De kans om heel oud te worden neemt flink toe. Het aantal mensen van 100 jaar en ouder zal tussen nu en 2040 bijna verviervoudigen.
De levensverwachting bij geboorte bedraagt op dit moment 80 jaar voor mannen en 83 jaar voor vrouwen. Het bereiken van een leeftijd van rond de tachtig is tegenwoordig dus heel normaal. En een op de vier mensen wordt ouder dan 90.
De mens wordt gemiddeld steeds ouder, maar daar zit een grens aan. Volgens nieuw onderzoek kunnen we biologisch gezien maximaal 150 jaar oud worden. Wetenschappers ontwikkelden een nieuwe manier om de fluctuaties in de aantallen van verschillende bloedcellen te interpreteren.
De kans om de 100 te halen wordt ook steeds groter, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal mensen dat zijn of haar honderdste verjaardag viert is flink gestegen. In 1956 werden gemiddeld 4 van elke 1000 mannen honderd jaar oud. 12 vrouwen wisten toen die leeftijd al te halen.
Levensverwachting wereldwijd
De toename van de levensverwachting tussen 2000 en 2015 was het grootst in Afrika. In 2015 is de levensverwachting van vrouwen in Japan het hoogste, namelijk 86,8 jaar. In Zwitserland is de levensverwachting voor mannen het hoogste met 81,3 jaar.
Er wordt aangenomen dat de gemiddelde leeftijd van de middeleeuwse mens rond de 35 jaar lag. Dat leidt vaak ook tot het idee dat je als je begin dertig was, al erg 'oud' was en het einde van je leven al in zicht kwam.
Levensverwachting voor mannen 80,1 en voor vrouwen 83,1
bij geboorte 80,1 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen. De resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd was 19,0 jaar voor mannen en 21,2 voor vrouwen. Een 65-jarige man wordt naar verwachting dus 84,0 jaar en een 65-jarige vrouw 86,2 jaar.
De middelbare leeftijd is de levensfase tussen het veertigste en vijfenzestigste jaar. Deze periode wordt vaak gekenmerkt door het evalueren van de beslissingen die in de jonge volwassenheid zijn genomen. Het gaat om keuzes op het gebied van relaties, werk en het leven in het algemeen.
De onderzochte mannen uit de zeventiende en achttiende eeuw werden gemiddeld iets ouder, namelijk 43 jaar, al stierf het merendeel van deze mannen ook in deze periode vóór het 29ste levensjaar.
Er zijn 2 728 550 mensen van 65 tot 80 jaar, en 872 617 80-plussers. Vrouwen worden gemiddeld ouder dan mannen, in de hoogste leeftijdsgroepen zijn ze dan ook oververtegenwoordigd. Zo zijn er 95 090 vrouwen en 40 128 mannen van 90 jaar of ouder. Die verschillen zijn ook goed te zien in de bevolkingspiramide.
De gemiddelde leeftijd van de Belgische bevolking bedraagt ongeveer 41 jaar. Dit cijfer verschilt naar gewest. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de gemiddelde leeftijd 37,5 jaar, In het Waals Gewest 40,5 jaar, in het Vlaams gewest 41,5 jaar.
Door opgravingen op middeleeuwse begraafplaatsen en botanalyses is vastgesteld dat de gemiddelde levensduur in grote delen van Europa 30 tot 35 jaar was. Nu is dat in West-Europa 79 jaar voor mannen en 84 voor vrouwen. De kortere gemiddelde levensduur hield echter niet in dat middeleeuwers eerder oud werden.
De gemiddelde levensverwachting in Rusland in 2020 bedroeg 71 jaar, volgens gegevens van de Wereldbank. Bij vrouwen lag de gemiddelde levensverwachting wel beduidend hoger dan bij mannen (76,4 jaar tegenover 66,5 jaar).
Een bejaarde, soms ook senior, is iemand van gevorderde leeftijd.Voor deze levensfase wordt doorgaans de leeftijd van 70 tot 80 jaar aangehouden, en is men ouder dan 80 jaar dan is men hoogbejaard.
In westerse landen komt dat neer op een leeftijd tussen de 40 en 60 jaar oud. De Oxford English Dictionary geeft de leeftijd als tussen de 45 en 60. Op de trap des ouderdoms of de levenstrap is de vijftiger precies halverwege (centsprent, ca. 1845).
De volwassenheid is de levensfase die loopt van het twintigste tot het vijfenzestigste levensjaar. Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd.
Volgens de Wet op de lijkbezorging mag je in Nederland een lichaam niet voor lange tijd bewaren, tenzij dit voor wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Hierdoor is het niet mogelijk je lichaam in Nederland in te vriezen.
De geur van de dood is extreem overheersend. Vaak ruikt u de geur dan ook al vanaf buiten en is het niet te houden wanneer u dichtbij het lijk komt. Typisch aan lijkgeur is dat hij de eerste paar seconden zoetig is.Daarna wordt het erg penetrant en gaat hij als het ware achter in je keel en in je neus zitten.
Het is belangrijk om iemand die stervende is te voorzien van troost en steun. Je kunt iets zeggen als: “Ik ben hier voor je” of “Je bent niet alleen, ik zal aan je zijde zijn”. Je kunt ook herinneringen delen of vertellen wat die persoon voor jou betekent.
De gemiddelde levensverwachting in de steentijd was rond dertig jaar, om maar wat te noemen. En zelfs nu staat China met een gemiddelde van 73 jaar nog steeds slechts op de tachtigste plaats in de lijst van landen waar mensen het oudst worden – net boven Nicaragua en Colombia.
Rond 1900 ligt de gemiddelde levensverwachting rond de 44 jaar, in de Middeleeuwen rond de 30 jaar. Dat laatste getal betekent trouwens allerminst dat de meeste mensen duizend jaar geleden rond hun dertigste sterven.
levensverwachting in observatiejaren
Mannen werden in de jaren 1827–1828 gemiddeld 36,6 jaar, vrouwen 39,5 jaar; in 1840–1851 respectievelijk 36,1 en 38,5 jaar.