Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Kokosroom is een plantaardig alternatief voor room, het is dus ook geschikt voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. Het wordt vaak gebruikt in pittige gerechten om de scherpe smaak wat te neutraliseren, maar je kunt het ook in zoete bereidingen gebruiken.
Zowel kokosmelk als kokosroom wordt gemaakt door het vruchtvlees uit de kokosnoot te weken in warm water. Het verschil zit hem in de concentratie: kokosmelk bevat meer water dan kokosroom. Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat wordt geraspt en geweekt in warm water.
Kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Kokosmelk bevat verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer.
Raak je die overtollige kilo's maar niet kwijt? Probeer dan eens dagelijks twee theelepels kokosvet of -olie aan je voeding toe te voegen. Kokos versnelt de stofwisseling en verhoogt de vetverbranding. En laat dat net nodig zijn als je wilt afvallen.
Kokosmelk is op zich gezond, maar bevat erg veel calorieën uit verzadigd vet. Gebruik daarom per dag niet meer dan 50-75 ml, en hou je verdere inname aan verzadigde vetten in een dag in balans. Kies liefst voor biologische kokosmelk, en liefst uit een pakje. Kies voor soorten die bestaan uit kokosmelk-extract en water.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er geen verband is tussen het eten van kokosolie en een verhoogd cholesterol of het eten van kokosolie en hart- en vaatziekten.
Meerdere wetenschappelijk onderzoeken vanaf 2010 tonen aan dat verzadigde vetten uit melkproducten gezond zijn. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je dik zou worden van volle melkproducten zoals roomboter, volle kwark of volle melk.
Er zit 2 gram vet in 1 eetlepel (10 gram) kookroom, waarvan 1,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Gebruik ongezoete slagroom in plaats van kookroom
Eetbare room kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt doordat kookroom een gezonde variant is van slagroom (de mate waarin deze gezond te houden is). Het is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage.
Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Er zit 0,7 gram vet in 1 eetlepel (10 gram) kookroom light, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Voedingsstoffen in kokosmelk
Naast vetten zit er een kleine hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en enkele sporen van vezels in kokosmelk. Ook bevat kokosmelk vitamines en mineralen, zoals vitamine B11, vitamine C, kalium, magnesium en fosfor.
Kokos kent dan ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo versterkt kokos het imuunsysteem, verhoogt het je vetverbranding en helpt het bij o.a. verkoudheid, koorts en keelpijn. Kokos bevat namelijk vele antioxidanten die ontstekingsremmend werken.
Kokosmelk latte
Zet je normale kopje zwarte koffie maar gebruik kokosmelk inplaats van halfvolle melk erin. Als je de kokosmelk even blend (of een melkopschuimer gebruikt) kun je je koffie zelfs met wat schuim toppen.
Voedingsinhoud. Kokosmelk bevat een hoog gehalte aan verzadigd vet, waardoor het zeer calorierijk voedsel is.
Jazeker! Kokosmelk zit boordevol vitaminen en mineralen en is licht verteerbaar. Het bevat uitsluitend gezonde vetten en is daarmee een prima alternatief voor koemelk.
Gebruik kokosmelk uit pak: Ongezoete kokosmelk uit pak bevat meestal minder vet en calorieën dan de geblikte variant. Let op merken zonder carrageen. Kies voor light: Als je een caloriearme variant wilt, kies dan voor een light variant. Deze is dunner en bevat ongeveer 125 calorieën per 120 gram (35).
Kokosdrink komt in de verste verte niet in de buurt van de voedingswaarde van melk en is geen goede vervanger. Het bevat nauwelijks eiwit en er worden geen vitamines of mineralen aan toegevoegd. Bij andere melkvervangers is dit vaak wel het geval. Daarnaast bevat het soms meer verzadigd vet dan gewone melk.
Kokosmelk kun je, na openen, maximaal 4 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Kokoscrème (santen) kun je, na openen, maximaal 1 maand in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Je kan (een restje) kokosmelk zonder probleem invriezen (2 tot 3 maand) in een afgesloten vriesdoos. Hou er wel rekening mee dat de melk wat schift door het vriesproces. Dus na het ontdooien flink omroeren!