De donkerste periode is na Kerst voorbij, maar het wordt in de winter juist kouder als de dagen langer worden. In januari is het kouder dan in december en halverwege februari hebben we gemiddeld de koudste nachten.
In februari lengen de dagen en komt de zon hoger. En toch blijft het koud. In februari is de temperatuur in Nederland gemiddeld ongeveer 3 graden, terwijl deze in oktober, als de zon even hoog staat, maar liefst 11 graden bedraagt.
Overdag is het gemiddeld 6,1 graden en 's nachts 0,9 graden. De kans op nachtvorst is daarmee duidelijk aanwezig, maar het vriest vaker niet dan wel. Januari telt twaalf vorstdagen met minima onder nul en twee à drie ijsdagen waarop het de hele dag blijft vriezen.
We kunnen rekenen op maxima die vaak tussen 5 en 10 graden uitkomen en slechts een kleine kans op vorst in de nacht. In de middag kunnen temperaturen van tussen de 5 en 7 graden verwachten. In deze tijd van het jaar is dat heel normaal.
De winter komt op de zesde plaats van zachte winters sinds 1901. De vijf zachtste winters vonden allemaal vanaf 1990 plaats. December was met 5,4 °C tegen 4,2 °C normaal zacht. Januari verliep met 5,3 °C tegen 3,6 °C zeer zacht.
Volgens de klimatologische indeling is de winter dus al op 1 december begonnen en duurt het seizoen tot met 28 of 29 februari. Voor andere berekeningen, zoals het koudegetal van Hellmann wordt ook de kou in voor- en nawinter, in de maanden november en maart, meegerekend.
Het weer in Nederland in februari is kan erg koud zijn met temperaturen tussen de 3°C en 6°C graden. We raden het aan om warm te kleden. In de winter is er kans op oosten wind die de gevoelstemperatuur naar beneden brengt. Als er geen wind is, is het niet extra koud.
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,8 graden, tegen 3,9 graden normaal stevent de laatste van de drie wintermaanden op een 4e plaats af in de lijst van warmste februarimaanden ooit. Landelijk viel 119 mm tegen 60 mm normaal, ook een vierde plek.
Nergens kwam het tot matige vorst of meer. De laagste temperatuur was -4,9 graden in Twenthe (11 januari). Normaal komt de temperatuur in het oosten 5 keer onder de -5 graden uit, waarvan één keer onder -10 graden.
De gemiddelde temperatuur in februari ligt rond de 4 graden. In deze maand hebben we 1 uur per dag meer zon dan in januari, namelijk 3 uur per dag. In februari valt er minder regen gemiddeld dan in januari. De hoeveelheid regen die valt is 31 tot 60 mm.
De astronomische winter begint op 21 december. Op deze dag staat de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel. Gevoelsmatig wordt het voor veel mensen al eerder winter. De alternatieve methode om de winter te bepalen, de meteorologische methode, stelt dat de winter op 1 december begint en tot 1 maart duurt.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.
Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar. De maandgemiddelden van de maximumtemperatuur liggen, naargelang van de plaats, tussen 0 en 6°C en die van de minimumtemperatuur tussen –5 en 1°C.
Zo voorspelden wetenschappers vorig jaar de koudste winter ooit en al gauw bleek dat daar geen sprake van was. De eerste weermodellen voor de winter van 2022/2023 verwachten in ieder geval een redelijk natte winter. In januari zullen er waarschijnlijk 8 tot 15 dagen zijn waarop er neerslag valt.
IJsdagen, dagen waarop de temperatuur het gehele etmaal onder nul blijft, komen gemiddeld gezien en afgerond niet voor. Toch kan het soms wel een hele dag blijven vriezen, want het klimaatgemiddelde aantal ijsdagen in maart is 0,2. De laatste keer dat het in maart tot een officiële ijsdag kwam was in 2018.
De door hogedrukgebieden gedomineerde maand was naast recordzonnig ook extreem droog en tevens vrij zacht, met een gemiddelde temperatuur van 7,3°C tegen 6,5°C normaal.
De eerste maand van het jaar was somber. De zon scheen gemiddeld over het land slechts 50 uur tegen 68 normaal. De vele wolken resulteerde niet in een natte maand, want gemiddeld viel 59 millimeter tegen 72 normaal.
Overdag is het gemiddeld 7,0 graden en in de nacht 0,7 graden. De kans op nachtvorst is daarmee groot. Op gemiddeld twaalf dagen daalt de temperatuur tot onder het vriespunt. Op één tot twee dagen blijft het de hele dag vriezen.
April 2022 was een zeer zonnige maand. De zon scheen gemiddeld over het land 233 uur tegen 196 uur normaal. Verder was de maand te koud met een gemiddelde temperatuur van 9,3 graden tegen 9,9 graden normaal en de maand was gemiddeld iets te nat. Gemiddeld viel 51 mm tegen 41 normaal.
Een regenzone zorgt in de loop van de ochtend (donderdag) voor een toenemende bewolking. Rond het middaguur begint het in Vlaams-Brabant te regenen. Het gaat opnieuw harder waaien met windstoten tot 60 km/u (westelijke richtingen).
Een welverdiende adempauze, vandaag (woensdag) wordt het zonnig en rustig. De wind gaat aan de ketting en waait nog hooguit matig uit zuidwestelijke richtingen. Vanmorgen is het wel flink afgekoeld bij minima rond +1/ +2 graden.
Zonneschijn. De lente was zeer zonnig met over het land gemiddeld 722 uren zon tegen 567 uur normaal. Maart was de zonnigste maart sinds het begin van de metingen met landelijk gemiddeld 250 uren tegen normaal 146 uur. Ook april en mei waren zonnig met respectievelijk 226 zonuren tegen 196 normaal en ca.
De winter van 1963 was de koudste van de twintigste eeuw. Op veel plaatsen vroor het bijna drie maanden achtereen elke dag. Over de drie wintermaanden december 1962 en januari en februari 1963 had De Bilt een gemiddelde temperatuur van -3,1 graden (+2,6 graden is normaal).
De zomer van 2022 verraste Nederland met hitte, droogte en volop zonneschijn. Met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden in De Bilt waren alleen de topzomers van 2003 en 2018 nog respectievelijk 0,1 en 0,3 graden warmer. Normaal is het ruim een graad kouder met 17,5 graden.