Tjap tjoy betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
Er zit 13,5 gram vet in 1 bord (400 gram) tjap tjoi zonder rijst, bereid met zout, waarvan 2,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Je kan de tjap tjoy afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca.8-10 minuten. Of je schept de kip over in een pannetje en verwarmt deze op middelhoog vuur.
De naam komt van het Kantonese Chap (gemengd) & Choi (groenten) en betekent dus gewoon gemengde groenten.
In China vullen de straten zich 's ochtends met Youtiao, gefrituurd deeg dat je kunt dippen in sojamelk of koffie.Dan zijn er ook nog Bang ran, gefrituurde sesambroodjes van rijstbloem.
De term chow mein is voor Chinezen een algemene term. Zeg je, “We eten chow mein”, dan betekent het niets meer dan dat een Italiaan zegt, “We eten pasta”.
achtergrondinfoKoe lo kai is van oorsprong een Kantonees gerecht van gefrituurde kip in een zoetzure saus. Er zijn in Nederlands-Chinese gerechten grofweg twee versies van dit gerecht: de Kantonese versie met een dunner laagje deeg, en de vernederlandste versie waarbij het eerder balletjes deeg zijn.
Chow mein is een Chinees gerecht met noedels en groenten en soms ook vlees of tofu. Wij hebben dit recept gemaakt met paksoi, kip, shii-take en peen. In ongeveer 25 minuten staat het gerecht op tafel. Ook lekker: een wokschotel met kip en Chinese kool.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
Tjap tjoy oftewel cap cai betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
Er zitten 240 kilocalorieën in 1 bord (400 gram) tjap tjoi zonder rijst, bereid met zout.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Scheikundig gezien is de maaltijd voor je lichaam hetzelfde wanneer jij je gebakken groente met vlees(vervanger) eet op wit brood of eet met bami slierten. Ga je voor volkoren noodles, dan bevat je gerecht extra vezels waardoor je langer een verzadigd gevoel ervaart, daarnaast zijn de vezels goed voor je darmen.
King Do Kai (traditioneel Pekingnese kipschotel, zoetzuur en pikant) - Ni Hao in Alphen a/d Rijn.
▸ Als kinderen van een jaar of zes, zeven, mensen zien tongzoenen, zeggen ze 'yuk!
Ossenhaas. De ossenhaas is het meest malse deel van de koe. Je kunt de ossenhaas onderverdelen in twee stukken vlees: de chateaubriand en de tournedos. De chateaubriand is het dikste gedeelte van de ossenhaas, de tournedos is het middelste deel van de haas en wordt ook wel de biefstuk van de haas genoemd.
kat (zn): 猫
achtergrondinfo:Yang chow fan – of Yangzhou fried rice – is een Chinees gebakken-rijstgerecht ontstaan in de stad Yangzhou. Het wordt liefst gemaakt met rijst van de vorige dag. Over de hele wereld kom je in Chinese restaurants de gebakken rijst met erwten, ham, ei en garnalen tegen.
Rijstnoedels: ook wel rijstvermicelli of mihoen. Van rijst gemaakt.
Restaurant Woo-Ping is uitgeroepen tot 'beste Aziatische restaurant van Nederland'. Het restaurant is al meer dan 27 jaar gevestigd aan de Julianalaan in Schiedam en heeft inmiddels behoorlijk wat bekendheid opgebouwd.
Drinken in China: De Chinezen zijn echte theeleuten. Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.