Hoe ontstaat werkdruk? Te hoge werkdruk ontstaat als er te weinig tijd is voor de uitvoering, als de medewerker te weinig inspraak heeft, of als onduidelijk is wat er van de medewerker wordt verwacht. Ook de omstandigheden kunnen werkdruk veroorzaken.
Oorzaken van werkstress kunnen zijn:
Hoge werkdruk (door te veel of te moeilijk werk)Te makkelijk werk. Onduidelijkheid over je taken. Een slechte relatie of een conflict met je leidinggevende of een collega.
Je werkdruk wordt te hoog als je te veel taken in te weinig tijd moet afkrijgen of als de taken je niveau van vaardigheden en kennis te boven gaan. Een te hoge werkdruk betekent dat je voortdurend je opdrachten niet op tijd afkrijgt of je constant achter de feiten aanloopt.
Gevolgen werkdruk
Wanneer iemand voor een lange periode een te hoge werkdruk ervaart kan hij of zij last krijgen van lichamelijke klachten. Deze kunnen variëren van hoofdpijn, duizeligheid, klachten aan arm, nek en schouder, rugklachten, hart- en vaatziekte en een verminderde weerstand.
' Bij de sectoren Zorg (62%), Onderwijs (56%) en Media (52%) is de werkdruk het hoogst.
Wanneer je het werk niet binnen de gestelde tijd af kunt krijgen of niet meer aan de gestelde eisen kunt voldoen, spreken we van een te hoge werkdruk. Werkstress is de reactie die je hebt op deze druk. Dit verschilt uiteraard per persoon, waardoor werkstress niet per se samen hoeft te hangen met de werkdruk.
Dit zijn de kenmerken van werkstress: Je bent sneller moe en hebt weinig momenten waarop je echt tot rust komt. Je reageert vaker geïrriteerd dan anders, ook als het om kleine dingen gaat. Je productiviteit op het werk gaat omlaag; je hebt het gevoel dat er minder uit je handen komt.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
Overspannenheid is het voorstadium van een burn-out.
We spreken van werkdruk wanneer de balans tussen de werkbelasting en de belastbaarheid van de werknemer verstoord raakt. Werkdruk treedt dus op als je het werk niet binnen de gestelde tijd af kunt krijgen of niet meer aan de gestelde eisen kunt voldoen.
Onder andere koks, artsen, juristen, managers zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs hebben volgens de NEA (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden) gemiddeld de hoogste ervaren werkdruk.
Dit betekent dat er beroep wordt gedaan op de fysieke, cognitieve en emotionele belastbaarheid van de werknemer. Te hoge taakeisen kunnen leiden tot een disbalans tussen zowel de mentale als fysieke belasting en de belastbaarheid. Te hoge taakeisen vragen overbelasting van de werknemer.
Te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress. Wanneer er sprake is van een zeer langdurige (soms wel jarenlange) blootstelling aan te hoge (werk)stressoren kan dit leiden tot een burn-out. Burn-outs hebben gevolgen voor de gezondheid, het ziekteverzuim en de inzetbaarheid van de werknemer.
Burn-out kenmerkt zich door zowel lichamelijke, psychische als sociale klachten die gepaard gaan met een verminderd gevoel van eigenwaarde op het werk. Het is geen ziekte, maar een syndroom.
Gevolgen van te veel werken
Ze hebben minder tijd om te sporten en eten ongezonder, omdat je door stress vaak meer ongezonde trek hebt. Bovendien is er een verband tussen medewerkers die te veel uren werken en personen die hersenbloedingen en hartproblemen hebben.
Wanneer je minder uren wilt gaan werken, dan moet je je verzoek schriftelijk indienen. Je hoeft geen reden voor je verzoek te geven. Dit mag natuurlijk wel, maar weet dat je daar niet wettelijk toe verplicht bent. Je werkgever heeft tot uiterlijk één maand voor de gewenste ingangsdatum om te reageren op jouw verzoek.