Na de bevrijding van Frankrijk en België werd ook Nederland bevrijd, op 5 mei 1945. De ondergang van Duitsland was hierna in zicht. De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
Hitler pleegde zelfmoord in zijn bunker in april 1945.Zijn opvolger was generaal Doenitz die de overgave van Duitsland op 8 mei 1945 moest organiseren. Hiermee was de Tweede Wereldoorlog in Europa officieel tot een einde gekomen. Alleen Japan was voornamelijk de Amerikanen nog tot zorg.
Met de onvoorwaardelijke overgave van het Duitse leger op 8 mei 1945 kwam een eind aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. De overgave vond plaats in het district Berlijn-Karlshorst, waar het Sovjet leger na de val van Berlijn, zijn hoofdkwartier had.
Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de periode dat Nederland betrokken was bij de Tweede Wereldoorlog. In mei 1940 werd het door Duitsland aangevallen en veroverd en in mei 1945 door voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen bevrijd.
De Tweede Wereldoorlog eindigde in de lente van 1945 met de geallieerde overwinning op Nazi-Duitsland. Het lot van het Duitse volk lag nu in de handen van de vier overwinnaars: de Verenigde Staten, de Sovjet Unie, Groot-Brittannië en Frankrijk.
Bij de geallieerden zaten de landen onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, de Sovjet-Unie, Nederland, België en de Verenigde Staten. Bij de asmogendheden zaten onder andere nazi-Duitsland, Italië en Japan. Uiteindelijk wonnen de geallieerden de oorlog.
Toch viel Hitler in 1939 Polen aan. Dit vormde het begin voor de Tweede Wereldoorlog, waarbij Groot-Brittannië en Frankrijk de oorlog verklaarden aan Duitsland. Samen vormden deze twee landen de geallieerden. Zij vochten tegen de as-mogendheden: Duitsland, Italië en Japan.
Keizer Hirohito nam op 15 augustus het besluit om over te gaan tot capitulatie na nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki. De overgave van Japan op 2 september 1945 betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog.
De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan. Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen. Door Nederland te bezetten kunnen de nazi's bovendien voorkomen dat Engeland een uitvalsbasis op het Europese vasteland opzet.
Duitsland, dat zijn eigen problemen had met revolutionairen op dat moment (de Novemberrevolutie), stemde in met een staakt-het-vuren op 11 november 1918, dat later bekend zou staan als Wapenstilstandsdag. De oorlog eindigde als een overwinning voor de geallieerden.
De Tweede Wereldoorlog eindigde op 2 september 1945 – na 6 jaar en 1 dag. In 1945 drongen de geallieerden Duitsland binnen.
' Na de oorlog werd de Wehrmacht ontbonden en in 1955 werd uiteindelijk in de Bondsrepubliek Duitsland een nieuw leger, de Bundeswehr, gevormd. Een jaar later werd in de Duitse Democratische Republiek de Nationale Volksarmee opgericht. Beide legers namen veel soldaten van de voormalige Wehrmacht in hun rangen op.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
Hoewel de geallieerden vanaf het begin van de oorlog in 1939 verzet bieden tegen de Duitse bezettingen en uitbreidingen begint de bevrijding van West-Europa pas in juni 1944 als de geallieerden op de kusten van Normandië landen. Na bijna een jaar vechten bereiken de geallieerden uiteindelijk Berlijn.
Grote bedrijven als Philips en DAF, maar ook plaatselijke schildersbedrijven die bunkers verfden, bijvoorbeeld die op Schiermonnikoog. Het beton voor die bunkers werd ook door Nederlanders geleverd, onder meer vanuit Hoogkerk door het bedrijf Kool en Wildeboer. Na de oorlog werd streng opgetreden tegen deze bedrijven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Nederland bezet door Duitsland: Nederland geeft zich een paar dagen na de Duitse inval over. De oorlog stopt hiermee en gaat over in een bezetting. en vervolging in de jaren 1940 - 1945 is omgekomen. Het totaal aantal Nederlanders dat is omgekomen ligt tussen de 225.000 en 280.000.
Het Zuid-Limburgse Mesch was 75 jaar geleden de eerste plaats in Nederland die door de geallieerden werd bevrijd. Ze waren van harte welkom. Als ze de boel maar een beetje heel lieten.
Met de capitulatie van Japan kwam er op 15 augustus 1945 officieel een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Kort daarvoor hadden de Amerikanen de Japanners op de knieën gedwongen door atoombommen te gooien op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Tienduizenden mensen kwamen hierbij om het leven.
De Duitse inval in Nederland vond plaats op 10 mei 1940. Dit betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag.
Op de ochtend van 1 september 1939 klinkt Hitlers stem op de radio. Hij zegt dat Duitsland is aangevallen door Polen en dat er 'sinds 5.45 uur wordt teruggeschoten'.
De oorlog speelde zich zowel in West- en Oost-Europa, als in Azië (Pacific) af. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten Duitsland, Italië en Japan een pact (asmogendheden) waarmee zij een coalitie vormden tegen de geallieerden, bestaande uit de grootmachten Groot-Brittannië, Frankrijk, de VS en de Sovjet-Unie.
In Europa bezet Duitsland Polen, Nederland, België, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, de Baltische staten, de Balkan en Griekenland. De regeringen van de eerste vier landen wijken uit naar Londen.