Anti uitspoeldoek voor de kweekbakWanneer je aarde en planten in een kweekbak of andere houten bak doet, zal de aarde, vooral na een regenbui of sproeibeurt, door de spleten van het hout spoelen. Door mulchvlies aan de binnenkant van de bak te maken zal de aarde, voedingstoffen en de planten mooi op z'n plek blijven.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Worteldoek, ook wel anti-worteldoek genoemd of gronddoek, is een doek dat onkruid tegen houdt.Het laat wel water door, maar geen licht en onkruid.
Wat kost een zwart worteldoek? Worteldoek per meter vindt u bij Wovar al vanaf € 1,95 per meter. Worteldoek op een gehele rol van 100 meter is verkrijgbaar vanaf €79,95.
Anti worteldoek is heel sterk, waterdoorlatend, goed bestand tegen vocht en het beschermt je tuinpad of terras tegen onkruid. Voor het tegengaan van onkruid in uw gazon kunt u het beste een anti worteldoek over het gras leggen.
Schoonmaakazijn is een goedkoop en effectief middel voor het bestrijden van onkruid. In plaats van dat u urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, giet u er gewoon schoonmaakazijn over. Schoonmaakazijn is ook niet erg slecht voor het milieu.
Planten kunnen niet tegen zout water, dus wil je onkruid verwijderen, dan is een zoutoplossing een effectieve manier. Let wel op dat je de zoutoplossing heel gericht aanbrengt, anders gaan de planten om het onkruid heen ook dood.
Het doek bevat UV bescherming, voor ongeveer 5 jaar. Hierdoor wordt het doek niet hard. Anti-worteldoek wordt direct op de grond gelegd.
Onkruid vergaat wel
Dan heeft een worteldoek wel degelijk zin. Het zorgt ervoor dat ongewenste groeiers niet binnen de kortste keren tussen de tegels, grind of houtsnippers door piepen. Een anti-worteldoek wordt ook vaak gebruikt in een moestuin om bijvoorbeeld de paden rondom onkruidvrij te houden.
Jutematten. Nog een hulp tegen vervelende onkruiden zijn jutematten of jute gronddoek. Deze kan je net als anti-worteldoek gebruiken in borders en plantvakken zodat er minder tot geen onkruid zal groeien.
Onkruid vergaat wel
Dan heeft een worteldoek wel degelijk zin. Het zorgt ervoor dat ongewenste groeiers niet binnen de kortste keren tussen de tegels, grind of houtsnippers door piepen. Een anti-worteldoek wordt ook vaak gebruikt in een moestuin om bijvoorbeeld de paden rondom onkruidvrij te houden.
Om onkruid in uw mooie nieuw aangelegde tuin te voorkomen is worteldoek leggen belangrijk. Daarnaast kunt u met worteldoek grind van de ondergrond scheiden waardoor het later makkelijk weer te verwijderen is omdat het grind dan niet met de ondergrond is gaan mengen.
Worteldoek is een geweven product. Alle andere doeken zijn non-woven producten, dus geperst. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond onder kunstgras stabiel blijft. Als je geen stabilisatiedoek zou plaatsen dan heb je een grote kans dat er bobbels in de ondergrond komen door spelen, stoelen, zwembaden etc.
Schors verzuurt de grond. Vooral wanneer kalkminnende planten (zoals lavendel of buxus) in je borders staan is het dan ook noodzakelijk jaarlijks één- à tweemaal kalk te strooien om de verzurende werking tegen te gaan en een goede, gezonde plantengroei te stimuleren.
Bruinrode sierschors
DCM sierschors 20-40 mm (pure pinus maritima) is de meest decoratieve optie voor je plantentuin. Het is kleurvast en verteert heel langzaam. Het nadeel van boomschors is dat het de bodem verzuurt, wat meestal niet wenselijk is, vooral in een tuin met veel kalkminnende planten.
Een vraag die veel voorbij komt, is of anti worteldoek waterdoorlatend is. Worteldoek bestaat uit geweven kunststof, wat ervoor zorgt dat het gronddoek waterdoorlatend is. Het voordeel hiervan is dat er bij hevige regenval geen water op het doek blijft staan en regenwater direct in de grond zal verdwijnen.
Vastmaken van het anti-worteldoek
De sleuven hoeven niet diep te zijn. Ongeveer 20 tot 30 centimeter is voldoende. Duw met de schop het worteldoek in de sleuven.
Voordelen van worteldoek
Het materiaal is ook bestand tegen de schadelijke effecten van de zon en weersomstandigheden. Zo heeft ons Europees 130 gr/m2 worteldoek een UV-stabilisatie tot wel 10 jaar!
Worteldoek leggen onder grind
Bodembedekkers (grind / split / houtsnippers / boomschors) zijn bij uitstek geschikt om toe te passen in combinatie met worteldoek. Let er wel op dat het wordt gebruikt bij siertoepassingen of bij een looppad. Worteldoek is niet geschikt om toe te passen onder een oprit met daarover grind.
In de praktijk werkt echt wegendoek (bv Polyfelt) beter dan het veel gebruikte gronddoek van geweven stroken (bv Mypex). Wegendoek is een soort viltachtig vlies wat beter waterdoorlatend is en veel fijner waardoor wortelonkruiden er moeilijker doorheen kunnen groeien.
Een siertuin of tuinpad aanleggen met grind is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorgt U voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop legt U anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan, daarnaast gaan de stenen zo niet mengen met de ondergrond waardoor ze later makkelijker te verwijderen zijn.
Worteldoek, ook wel gronddoek of anti-worteldoek genoemd, is een water- en luchtdoorlatend doek die licht en de groei van onkruid in de tuin voorkomt. Het kan bijvoorbeeld perfect worden toegepast onder de bestrating, onder grind en onder houtsnippers.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Leg een nieuw pad of terras aan op schoon zand, met daaronder worteldoek. Door daarnaast in plaats van zand een speciaal onkruidwerend voegmiddel te gebruiken, wordt ontkiemend onkruid tegengegaan, terwijl het toch waterdoorlatend is. Veeg uw stoep of terras regelmatig.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd.