Smeer ruim van tevoren Smeer jezelf al in met zonnebrandcrème 30 minuten voordat je de zon in gaat.
Smeer je in ieder geval weer in nadat je hebt gezwommen, hebt getranspireerd of crème hebt weggeveegd (bijvoorbeeld bij je kleding aan- of uittrekken of liggen op een handdoek). Hou dus voor de zekerheid gewoon elke twee uur aan.
Mijn advies is: begin een halfuur voordat je naar buiten gaat met zonnebrand insmeren en herhaal dit iedere twee à drie uur. Ook als je al een kleurtje hebt, gewoon blijven smeren. Maar ook als je je goed insmeert, kun je natuurlijk niet onbeperkt in de zon blijven.
Op de verpakking van veel zonnebrandcrèmes staat dat u het beslist 30 minuten voordat u naar buiten gaat moet opsmeren. Dan heeft het tijd om in te trekken en werkt het optimaal.
Smeer je op zonnige dagen om de twee uur in, liefst met een factor 30, en als je veel zweet of gezwommen hebt nog een keertje extra. Gemiddeld zal de zonkracht tussen 12.00 en 15.00 uur het hoogste zijn.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Wat is het verschil? SPF 50 biedt ongeveer 98% bescherming tegen UVB-stralen, terwijl SPF 30 ongeveer 96,7% bescherming biedt. Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming.
Het is warm, je zweet je kapot en het spul gutst gewoon van je lijf. En anders blijft het wel aan je kleding of badlaken plakken. Het wordt bovendien een beetje afgebroken onder invloed van uv-straling in zonlicht. Je moet je dus regelmatig opnieuw insmeren om de bescherming optimaal te houden, ongeveer om de twee uur.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
Smeer 20 minuten voordat je de zon in gaat. Dan kan het goed intrekken. Herhaal het insmeren in ieder geval: Iedere 2 uur.
Je eigen rug insmeren is eigenlijk supersimpel: pak eerst een stuk plasticfolie van zo'n 0,9 meter lang en doe wat zonnebrand op het midden van de folie. Pak dan allebei de uiteinden van het plasticfolie vast en wrijf ermee langs je rug, precies zoals je doet als je je rug afdroogt met een handdoek. Et voilà!
In principe moet je je elke twee tot 2,5 uur opnieuw insmeren." Hoe dik moeten we smeren voor een goede bescherming? "Niet te weinig.
Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen. Oók als je een zonnebrand gebruikt waarop staat dat het waterproof of waterresistent is.
Hoe lang duurt het voordat je crème is ingetrokken? Hoelang het duurt voor de crème of het serum is ingetrokken in jouw huid, zal per huid verschillen. Is jouw huid goed gereinigd, dan zal het eerste product (een serum of een crème) dat je aanbrengt volledig ingetrokken zijn na 1-5 minuten.
Smeer je een half uur voordat je de zon in gaat al in. Zo heeft je zonnecrème tijd om in te trekken en geniet je van optimale bescherming zodra je de zon in stapt. Hoe snel je je weer moet insmeren hangt af van de factor die je gebruikt, maar smeer je minimaal iedere twee uur in.
Hoelang blijft de zonnebrandcrème bruikbaar? Zonnebrandcrème blijft ongeveer twee jaar houdbaar als je de fles op de juiste manier bewaart. Wel neemt de beschermingsfactor af. De beschermingsfactor is de mate waarin UV-straling wordt tegengehouden.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
De drie producten die de beloofde Sun Protection Factor (SPF) volgens het onderzoek niet halen zijn van Etos, Suntribe en Clinique. Het gaat om Etos Natural Sun Lotion SPF30, Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 en Clinique Mineral Sunscreen Lotion for Body SPF30.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Is het dagelijks smeren van een dagcrème nodig? Dat is voor iedereen verschillend. De een heeft van nature een wat vette huid, de andere een droge huid. Iemand met een vette huid heeft waarschijnlijk minder de behoefte om dagelijks iets te smeren.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
De zonnebrand van Dr.Jetske Ultee is door de Consumentenbond als beste getest.
Zonnebrandproducten bevatten gespecialiseerde ingrediënten, zoals avobenzone en oxybenzone, maar ook de natuurlijke filters zoals titaanoxide en zinkoxide, die bescherming bieden tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen. De productie van deze stoffen is complex en dus duur.