Festivals vanaf 3e maand zwangerschap vergroten kans op gehoorschade bij baby. De luide muziek tijdens concerten en festivals kan zorgen voor gehoorschade bij je ongeboren baby. Daarvoor waarschuwt audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent. Gehoorschade bij kinderen is een weinig bekend probleem, vindt hij.
Veel baby's en peuters schrikken snel van harde geluiden. Hard geluid doet bij sommige kleintjes ook zeer aan de oren, omdat hun gehoor gevoeliger is. En dan zijn er nog de baby's die merkbaar snel overprikkeld raken. Gehoorbescherming kan ook voor deze kindjes prettig zijn en rust geven.
Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap overmatig worden blootgesteld aan hoge lawaainiveaus (boven de 85 decibel), kan de baby daar al in de buik gehoorschade door oplopen. Dat dit niet ongebruikelijk is, blijkt uit cijfers van het Vlaamse Kind en Gezin. De organisatie screent al jaren het gehoor van pasgeborenen.
Hun oren zijn gevoeliger en kunnen dus een stuk minder verdragen. Gehoorbeschadiging kan ontstaan wanneer je gedurende een langere tijd wordt blootgesteld aan volumes die 85 decibel overschrijden.
Effect van geluiden op je baby in de baarmoeder
Van lage en harde tonen kan je baby vooral schrikken. Je kan hem dan gerust stellen door tegen hem te praten. Zachte, hoge of melodische klanken vinden baby's in de baarmoeder fijner om te horen. Ook vertrouwde, veel terugkerende geluiden vindt je baby vaak rustgevend.
Een ongeboren baby reageert sterker met naar de hand toe bewegen wanneer de moeder haar buik aait dan wanneer anderen dat doen. Dit kan verklaren waarom een moeder haar kind voelt bewegen als ze over haar buik aait, terwijl het bewegen stopt als bijvoorbeeld de partner van moeder de buik aanraakt.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Hard geluid op je werk kan ook een risico zijn. Het kan bijvoorbeeld stress bij je baby veroorzaken. Jouw gehoor- bescherming beschermt de baby niet. Daarom is in de wet vastgelegd dat je als zwangere in je werk niet mag worden blootgesteld aan hard geluid.
Een dove baby:
reageert niet of nauwelijks op harde geluiden of stemmen; schrikt niet van harde geluiden; loopt achter qua taalontwikkeling (eerste klanken en woordjes).
Klassieke muziek maakt baby's in de buik misschien niet slimmer, maar foetussen vinden het wel prettige muziek om naar te luisteren. Onderzoek heeft aangetoond dat baby's muziek met een vloeiende melodie en hogere tonen prettig vinden om naar te luisteren.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen bij volwassenen schadelijk zijn, maar bij kinderen is minder dan 80 dB al schadelijk. Kinderen hebben nog een nauwe gehoorgang, zodat de (lawaai)druk bij hen harder binnenkomt. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen.
Het gehoor van je baby heeft zich al volop ontwikkeld in de baarmoeder. Dat heb je misschien wel gemerkt aan trapjes bij bepaalde geluiden of jouw stem! Bij de geboorte kan je baby dus al behoorlijk goed horen. Je baby zal vooral jouw stem en die van je partner, of eerder gehoorde muziek of geluiden kunnen herkennen.
Al tijdens de zwangerschap is het gehoor van je baby gevoelig voor lawaai uit je omgeving. De buikwand en het vruchtwater dempen nauwelijks omgevingsgeluiden. Vermijd lawaaierige plaatsen, om risico op gehoorschade voor jezelf en je ongeboren baby te beperken.
Stimulans voor de taal- en spraakontwikkeling
Luisteren naar muziek is niet alleen fijn en gezellig, het is ook nog eens goed voor de taal- en spraakontwikkeling van je baby. Het luisteren naar de verschillende klanken helpt je kindje bij het leren van zijn eerste woordjes.
Een luidkeels huilende baby slaagt erin om het aantal decibel van een motorfiets te behalen: ongeveer 80 dB.
Vlak na de geboorte zullen kinderen reflexmatig op geluiden reageren door bijvoorbeeld met de ogen te knipperen of ze wijder te openen. Wanneer geluiden zich plotseling voordoen en ook hard zijn, kan een kind ervan schrikken. Dit is vaak te zien aan de plotselinge bewegingen met armen en of benen.
Meestal zit de oorzaak daarvan in het binnenoor, in het zogeheten 'slakkenhuis'. Een blijvend gehoorverlies kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een infectie tijdens de zwangerschap of zuurstoftekort tijdens de geboorte. De oorzaak kan ook erfelijk zijn.
Als uw kind niet goed hoort, kunt u dat soms merken aan zijn/haar gedrag. Uw kind reageert bijvoorbeeld niet als u iets zegt, zet de televisie steeds hard of is vaak moe. Slecht horen bij kinderen komt vaak door verkoudheid en oorontsteking.
Vanaf ongeveer de 21ste week van de zwangerschap kan je baby horen. Je buikbaby hoort jouw stem, maar ook de stem van zijn vader, muziek en het blaffen van de hond. Hij hoort hoe je praat als je vrolijk bent, maar ook hoe je ruzie maakt of hoe je stem klinkt als je moe bent.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Zwanger naar een festival en gehoorschade voor jouw baby
Dat je weg moet uit een luidruchtige omgeving als zwangere vrouw, is simpelweg vastgelegd in de wet. Eigenlijk is het dus vreemd om naar een festival te gaan als je zwanger bent, aangezien het geluidsniveau hier veel hoger ligt.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.
Landurige stress is naast super vervelend voor jezelf ook nadelig voor de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder: verhoogd risico op slechte groei van de baby in de baarmoeder. Doordat er minder zuurstof en voedingstoffen naar de baarmoeder gaan kan je baby minder goed groeien.
Door de meeste wetenschappers en artsen wordt aangenomen dat kortdurende stress geen negatieve invloed heeft op jouw gezondheid en die van je ongeboren baby. Langdurige of heel hevige stress is wel ongezond. Dit kan gevaarlijk zijn voor jou of je baby en zorgen voor verschillende gezondheidsklachten.