Modal is ademend en neemt goed vocht op, waardoor het koel en minder snel zweterig aanvoelt. Modal is heel sterk. Het is goed bestand tegen wassen, behoudt zijn kleur, is kreukbestendig en krimpt niet. Modal is 100 % biologisch afbreekbaar.
100% modal stof kun je wassen en behandelen zoals katoen. Je kunt het wassen in vrijwel iedere watertemperatuur, dus ook heet wassen op 60°C. Daarnaast kan modal in de droger op een lage temperatuur. Je dient wel altijd rekening te houden met het soort kledingstuk dat je wilt wassen.
Was modal zoveel mogelijk binnenstebuiten in een waszakje om slijtage te voorkomen. Was op maximaal 30 graden op een fijnwasprogramma op de laagste centrifugestand.
De eigenschappen van modal
Modal heeft vele voordelen.Zo is het materiaal zeer robuust, krimpt het vrijwel niet en gaat daardoor lang mee. Het is bovendien beter bestand tegen hitte dan katoen en behoudt langer zijn vorm.
Modal. Modal is textiel gemaakt uit modalvezels. De modalvezel is een verdere ontwikkeling van viscose, dus een kunstmatige vezel uit natuurlijke grondstoffen, in dit geval cellulose. Meestal wordt hiervoor cellulose uit beukenhout genomen.
Het voelt koel aan in de zomer en voert vocht makkelijk af. Ook Modal voelt zijdeachtig aan en absorbeert vocht en behoudt tegelijkertijd zijn vorm goed.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Katoen vind je in veel kledingstukken terug. Het materiaal is afkomstig van de katoenplant. Het voordeel van katoen, is dat het erg sterk materiaal is. Hierdoor gaat katoen erg lang mee en blijft het ook lang erg mooi.
Modalis een natuurlijke kunstvezel; wordt ook weleens kunstzijde genoemd. Modal is gemaakt van cellulose uit beukenhout. Het is ongeveer 50% hygroscopischer dan katoen. Dat betekent dat het goed vocht opneemt.
Tencel is een lichte en zachte stof die voor 100% is gemaakt van natuurlijk materiaal. Tencel ademt, kreukt minder als katoen en is verkrijgbaar zowel rekbaar als niet rekbaar.
Modal is een semi-synthetisch materiaal en wordt vervaardigd van cellulose uit beukenhout. Modal stoffen hebben een groot draagcomfort, is bestand tegen veelvuldig wassen en is zacht, soepel, sterk en vormvast.
Modal is van alle milieuvriendelijke materialen een van de meest gebruikte natuurlijke vezels. Deze vezel wordt gesponnen uit vezels van houtcellulose. Meestal gaat het om beukenhout. Cellulose is een organische stof waaruit de celwanden bestaan.
Elke stof is weer anders, het is dan ook logisch dat de ene stof meer of sneller pilt dan een andere stof. Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen. Linnen is een sterke stof, nog sterker dan katoen, maar het kreukt wel sneller. Het beste is daarom om een fijnwasprogramma te gebruiken en niet te veel kleding in de machine tegelijk te doen.
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
Ze zijn allemaal gemaakt van bomen of ander plantaardig materiaal. Viscose, lyocell of modal zijn variaties van dezelfde vezel die in Europa algemeen als viscose bekend staat, en als rayon in de Verenigde Staten.
Modal voelt heel zacht, glad en soepel aan. Modal wordt ook wel kunstmatige zijde genoemd. Modal is ademend en neemt goed vocht op, waardoor het koel en minder snel zweterig aanvoelt.
Modal is een semisynthetisch textielsoort gemaakt van de cellulose uit beukenhout. Het is een verbeterde variant op viscose. Het spinproces waarbij de cellulose uit het hout wordt gehaald is wat aangepast, wat resulteert in langere cellulosemoleculen met betere eigenschappen.
De duurste stof in de 17e eeuw was zijde. Dat moest helemaal uit China en Japan komen en werd dus alleen gebruikt in kleding van de rijken. Tegenwoordig is linnen niet meer de goedkoopste stof: katoen is nu het goedkoopst omdat het in lage lonenlanden geproduceerd kan worden. Het duurst is nog altijd zijde.
Het is minder belastend voor het milieu, de kwaliteit gaat veel langer mee én het is laat ook net iets meer lucht door. Het enige echte nadeel aan linnen is dat het duurder is, nogal snel kan kreuken en dat het net iets minder zacht aanvoelt als katoen.
Gezondheidsrisico's van te veel stof
Stof in huis kan bijdragen aan allergieën, ademhalingsproblemen en astma. Micro-organismen zoals bacteriën en schimmels gedijen op stof en kunnen bewoners ziek maken.
Wanneer je een viscose kledingstuk voor het eerst was, kan de kleur afgeven. Was het daarom apart of gebruik speciale doekjes die de kleur opvangt. Gebruik geen bleek om viscose schoon te maken, maar normaal wasmiddel. Viscose heeft de nare gewoonte om snel te kreuken en je kan deze stof dan ook gewoon strijken.
Hele lichte en hele donkere kleuren verbergen zweetplekken het beste. De meest veilige keuzes zijn dus wit en zwart. Maar ook kleuren die daar dichtbij liggen – zoals poederroze, marineblauw an antraciet – doen het goed. Stoffen met patroontjes zijn ook goed in staat zweetplekken te verhullen.