Een instant coldpack werk zo: In de ene zak zit hier water, in de andere ammoniumnitraat, calciumammonium-nitraat of urea. Eens de waterzak gebroken wordt door erin te knijpen, zal het water de vaste stof oplossen in een endothermische reactie, die de hitte in het pak 'absorbeert'.
Let op: breng nooit ijs direct aan op de huid om bevriezing van de huid te voorkomen. Leg er altijd een dunne doek tussen. Er bestaan ook speciale icepacks en verkoelende sprays. Bij een blessure is het belangrijk om zo snel mogelijk te koelen gedurende 10 tot 20 minuten (niet langer!).
Als het pack is gekoeld, kan het worden gebruikt bij verlichting van de pijn bij blessures en zwellingen. Voor het beste resultaat kunt u de Ice Pack het beste 10 tot 15 minuten op de pijnlijke plek leggen. Het is wel belangrijk dat u tussen het Ice Pack en de huid een handdoek legt.
Ice packs kunnen binnen één tot drie dagen gereed zijn voor het gekoeld transport van jouw producten. Er is een verschil tussen ice packs die worden geleverd in dozen en kratten. Kratten hebben als voordeel dat ze optimaal lucht doorlaten.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Daarnaast is het voor mensen een stok achter de deur om meerdere keren per dag even rust te nemen, wat weer goed voor het herstel is. Daarom adviseren wij om in de eerste fase (enkele dagen) zo'n 3 keer per dag, 15-20 min te koelen na een acute blessure.
Wanneer koel je? Soms kun je na het ontstaan van een blessure niet direct koelen. Vaak is het dan op een later moment ook nog zinvol om te koelen. Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen.
Een zwelling kan ontstaan doordat weefsels geïrriteerd zijn (bijv. door belasting of een kwetsuur). Dit gaat vaak samen met de productie van warmte op die plek. Koelen kan de pijn en warmte verlichten en de reactie van het lichaam op de kwetsuur verminderen.
In de eerste fase van herstel is er een ontstekingsproces. Het lichaam stuurt bij de blessures informatie naar ontstekingscellen die vervolgens het beschadigde weefsel gaan opruimen. Door de koeling van ijs zal dit proces verminderd gaan waardoor het herstelproces vertraging oploopt.
Conclusie. De algemene vuistregel is: kou toepassen bij acute blessures of pijn, samen met ontstekingen en zwellingen. Gebruik warmte voor spierpijn of stijfheid.
Koud en warm
Heb je al spierpijn, dan is het juist beter om de spieren warm te houden. Het bloed moet goed door de spieren stromen, en de spieren ontspannen door de warmte.
Bij het gebruik van een ice pack vermindert de zwelling door een verhoogde bloedtoevoer.Daarnaast vermindert het de pijn bij een acute blessure. Een coolpack of ice pack wordt gebruikt tijdens koude therapie, ook wel cryotherapie genoemd, voor het koelen van de spieren.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig.
Instant coldpack, kan direct zonder vriezer worden gebruikt om een lichaamsdeel te koelen bij verstuikingen, spierblessures, oververhitting of hoofdpijn. Eenmalig te gebruiken. Afmetingen: 14 cm x 18 cm.
Koel de plaats maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack.
In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Bij ontstoken en pijnlijke gewrichten helpt een ijskompres. En bij stijve, koude en pijnlijke gewrichten kan warmte uitkomst bieden. Als u gewrichten stijf, koel en pijnlijk aanvoelen, dan is warmte de beste methode om de klachten te verlichten.
Koelen remt de doorbloeding waardoor er minder zogenaamde 'groeifactoren' vrijkomen die juist de herstelprocessen van het weefsel op gang moeten brengen [3]. Koelen bij blessures zou de pijn en zwelling verminderen, ontsteking dempen en verergering van klachten voorkomen.
Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.Koude therapie blijkt effectief tegen zwelling, ontsteking, pijn en verbetert de spierfuncties.
Verwarmen verbruikt ongeveer 6 keer meer dan koelen.
Verwarm je je living bijvoorbeeld primair met een 5kW model, dan verbruik je 1.368kWh per jaar of ongeveer 300 euro aan elektriciteit.
Is het kniegewricht pijnlijk door zwelling? Dan kan koelen prettig zijn. Je kunt dit doen door een theedoek op de knie te leggen en daarop een coldpack uit de vriezer. Maar ook een washandje gevuld met ijsklontjes is een prima optie.