Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk.
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
Als je merkt dat het steeds langer duurt voordat je wasgoed droog is, kijk dan of je het probleem op een van de volgende manieren kunt oplossen. De droogtijd kan langer zijn als het pluizenfilter verstopt is. Het pluizenfilter vangt pluis en vezels van kleding op en moet na elke droogcyclus worden gereinigd.
Schoon filter en condensor
De condensor van je wasdroger onttrekt vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd.
Maak de droger schoon
En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten. Er gaat dan natuurlijk wel wat warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer het raam de hele dag open staat. Bovendien is dat minder erg als je kleren al droog zijn.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Bij een toerental van 1400 rpm komt je was al aardig droog uit de trommel. Gemiddeld heeft je wasgoed bij een toerental van 1400 rpm een restvochtpercentage van 48% na de wascyclus. Dit percentage laat zien hoeveel vocht er na het wassen nog in je wasgoed zit. Dit toerental is prima voor broeken en shirts.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Een normaal droogprogramma duurt ongeveer 90 minuten bij gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Bij warmtepompdrogers duurt het iets langer voor je wasgoed droog is omdat deze gebruikmaken van een lagere droogtemperatuur.
Toegegeven, het gebeurt bij mij wel eens per ongeluk, als ik vergeet de was af te halen…. Maar in principe is er niets mis met de was 's nachts buiten laten hangen. Wel zal de temperatuur 's nachts lager zijn en is er geen zon, maar in principe kan de was nog steeds drogen!
Leg je was niet op de verwarming
Het antwoord is simpel: de kans op schimmelvorming is veel groter als je de vochtige was op de verwarming legt. Het gebruik van de verwarming zorgt namelijk voor meer vocht en dus meer kans op schimmelvorming.
Wanneer je een balletje aluminiumfolie bij je was in de droger gooit, zorgt dit er voor dat je was minder statisch wordt én dat er minder kreukels in komen. Jep, zo simpel is het! Geen zorgen, je hoeft dit echt niet bij elke droogbeurt te doen.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Wanneer u deze was te drogen hangt, dan zal het vocht verdampen en in de lucht terecht komen. Indien u dit vaak doet in besloten ruimtes, dan kan dit ook tot condensatieproblemen leiden. Deze omstandigheden kunnen ook leiden tot schimmelvorming zoals eerder aangegeven, bijvoorbeeld de ontwikkeling van huiszwam.
Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Wil je je was snel drogen of heb je geen (buiten)ruimte om de was op te hangen, dan is een wasdroger een goede optie. Zeker als je kinderen hebt en veel wassen achter elkaar wilt draaien, is het fijn om de kleding snel weer in de kast te kunnen leggen.
Sneller de was drogen met een handdoek
Ook deze truc is handig voor als je eens een trui op wolwas hebt gewassen en je het overtollige vocht eruit wilt verwijderen. Je rolt de natte trui zo strak mogelijk in een grote handdoek en rolt de handdoek erna weer uit.
Deze sensor bevindt zich in de trommel en detecteert of de was droog is. Als de sensor vies is, zal de droger minder goed werken. Je kunt de sensor schoonmaken met een vochtige doek.
De condensor van de droger schoonmaken
De condensor (of warmtewisselaar) schoonmaken dient minstens 1 keer per maand te gebeuren, maar het liefst nog vaker. Dit roestvrij stalen rooster maak je schoon met behulp van stromend water. In dit filter hopen de pluizen zich namelijk op en gaan vervolgens samenklonteren.
Het filter reinig je altijd na iedere droogbeurt. Haal het filter uit de wasdroger en verwijder de grote stofdelen. Gebruik één keer per maand een stofzuiger om het filter en de ruimte waarin je het filter plaatst volledig schoon te krijgen.