Zodra de larven uitkomen, kunnen ze andere bomen aantasten. Om de opmars van de letterzetter te beheersen, is het daarom belangrijk dat aangetaste bomen zo snel mogelijk worden verwijderd. Daarom geldt het advies om aangetaste bomen te kappen, en te verwijderen of te ontschorsen.
Door de Letterzetter aangetaste bomen zijn te herkennen aan: aanwezigheid van bruingelig boormeel op de stam, geelbruin verkleurde boomkronen, naaldverlies, spechtenactiviteit en het afvallen van de bast. De aantastingen kunnen mogelijk verward worden met die van de Koperetser Pityogenes chalcographus.
De letterzetter is een kleine bastkever die onder de schors van de sparren leeft. Hij komt voor in heel Europe, met name op de fijnsparren. De letterzetter graaft kleine gangetjes onder de schors van de boom. Wanneer je het schors eraf haalt lijkt het alsof er een heel boekwerk is geschreven op de stam van de boom.
Op het menu. De letterzetter is een veelvraat die zich rond eet met verzwakte naaldbomen. Sparren waaronder de fijnspar, lariks, douglasspar en gewone zilverspar zijn zijn lievelingskost. Eens de letterzetter zijn tanden in een spar zet, treft hij de boom meestal dodelijk.
Snelle verspreiding
De letterzetter is een kleine kever die eitjes legt in de bast van bomen, voornamelijk van fijnsparren. De larven vreten gangen in een symmetrisch patroon onder de bast. Daar komt de naam letterzetter vandaan. De larven vliegen uit als kever en gaan op zoek naar nieuwe bomen.
Na het verpoppen, zoeken ze een weg naar buiten om naar de volgende boom te vliegen. Letterzetters zijn geen al te goede vliegers en tasten dus enkel bomen in de nabije omgeving aan.
Onze boom, de fijnspar, herkennen we aan de rechte, onvertakte stam en aan de 1 à 2 cm lange, groenblijvende, scherpe en prikkende naalden, die in doorsnede vierkant zijn en rondom de twijg groeien.
Het bruin worden en voortijdig afvallen van naalden van Pinus-soorten wordt dennenschot genoemd (In het Engels wordt dat 'Needle-cast' genoemd) en wordt veroorzaakt door een schimmel: Lophodermium.
Soorten houtaantasters
Als we het over houtaantasters hebben, hebben we het meestal over de gewone houtworm, de grote houtwormkever (ook wel de bonte knaagkever genoemd) of de boktor. De houtaantasters zijn de larves, welke zich voeden met hout.
Zoals reeds beschreven, zijn het de larven van een boktor die voor schade zorgen. De boktor legt zijn eitjes in houten constructies, waar de larve zich vervolgens mee voedt. Dit gaat gepaard met het graven van gangen door houten constructies. U herkent deze gangen aan de kleine gaatjes die u in het hout aantreft.
De letterrover neemt een letter (klinker) over. Schrijf de woorden op.
De kevers leven van de sapstroom in de levende boom, bij sterven of kappen van de boom zullen de kevers zich daarom verwijderen. Er zijn ook schorskeversoorten die in stengels en wortels van kruidachtige planten of in zaden leven.
Ze komen wijdverspreid voor in loofbossen, tuinen en boomgaarden. Meikevers hebben een duidelijke voorkeur voor zomereik, beuk, haagbeuk en fruitbomen. Ook op kunstmatige lichtbronnen komen ze af. Overdag zijn meikevers niet actief en rusten ze op boomtakken uit.
Kevers zijn gevleugelde insecten waarvan de voorvleugels twee harde schilden vormen. Afhankelijk van de keversoort voeden ze zich met planten, hout of vlees. Bij deze kevers vormen de hout- en bladetende soorten een bedreiging voor je tuin.
Spaanplaat en meubels
Bij te veel vocht daarin heb je naast kans op houtworm/ boktor ook kans op het vrijkomen van het gas formaldehyde.
Houtworm maakt geluid
Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.
Als het om kleine objecten gaat, is het probleem eenvoudig op te lossen door het object in een plastic zak te stoppen en deze vervolgens enkele dagen in de vriezer te leggen. Larven zijn niet opgewassen tegen extreem lage temperaturen en zullen hierdoor doodvriezen.
De leeftijd varieert van 254 tot 489 jaar. Slechts enkele van de leeftijden in de tabel zijn geteld met de jaarringen van de boom, de meeste leeftijden zijn volgens mij geciteerd, geschat of gewoon verzonnen.
Naaldbomen hebben graag een iets zure kleigrond of een zandige grond, maar ze kunnen ook goed tegen andere ondergronden. Let op of de standplaats veel water aantrekt, want naaldbomen houden niet van wateroverlast. Zorg dus voor een redelijk droge plek en geef water bij als het in de zomer erg droog is.
Als een kerstboom binnen staat, denkt 'ie dat het voorjaar is en gaat vocht opnemen. Geef je dat niet of te laat, dan haalt 'ie het vocht uiteindelijk uit de takken waar de naalden aanzitten. En dan vallen ze uit. Vaak beginnen mensen pas met water geven als het al te laat is."
Sap van sparren, waaronder de Nordmann-spar, is giftig voor hond en kat. Ook oppassen met de naalden: deze zijn scherp waardoor deze gaatjes in de slokdarm kunnen veroorzaken. Laat huisdieren niet van het water drinken waarin de afgezaagde stam van de kerstboom staat. Dit water bevat het giftige boomsap.
Een blik op de kegels helpt je het onderscheid te maken tussen een spar (kegel naar beneden hangend) zoals de welbekende Fijnspar (foto midden), en een zilverspar (kegel opgericht op de tak), zoals de Reuzenzilverspar. D. Bij Dennen staan de naalden meestal in paren bij elkaar (Duo).
Voor het bestrijden van de kevers zelf : In de boomteelt worden eind april lampen opgehangen met daaronder een bak met water en zeep. De kevers komen op het licht af, vallen in het water en verdrinken. Zonder zeep blijft de structuur van het water intact en de kevers lijden onnodig lang voordat ze verdrinken.
Het laatste stadium, als vliegende kever, is alleen maar bedoeld voor de voortplanting: partner zoeken, paren en eitjes leggen. Langer dan een paar weken vliegen de meikevers niet, dan sterven ze.