Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
Uit onze koffiebonen test komen de Lavazza L'Espresso Gran Crema koffiebonen als de beste koffiebonen uit de test. Deze koffiebonen komen uit Zuid-Amerika waar ze heerlijk langzaam zijn gebrand. Ze hebben een lichtbruine crème laag en bestaan voor 70% uit arabica koffiebonen.
Als we kijken naar de 'beste' koffie voor jouw Jura machine, raden we (voornamelijk) Arabica bonen aan, omdat de Robusta koffiebonen harder zijn dan de Arabica koffiebonen waardoor de maalschijven in de Jura machine sneller kunnen slijten.
Koffieboon. De Hema koffiebonen Espresso is een melange van 100% Arabica koffiebonen afkomstig uit Zuid- en midden Amerika, Afrika en Indonesië met het Rainforest Alliance keurmerk. De bonen zien er medium gebrand uit en niet vet, alle bonen zijn volledig en zijn er geen halve bonen in de zak te vinden.
Zoals eerder gesteld: arabica koffiebonen bevatten minder vet dan robusta koffiebonen. Maar dit betekent niet dat robusta koffiebonen automatisch vette bonen zijn. Dit hangt namelijk af van: Branding: hoe langer koffiebonen gebrand zijn, hoe meer oliën vrijkomen uit de poriën van koffiebonen.
Arabica, robusta of een melange: arabica zorgt voor fijne en zachte aroma's, terwijl robusta voor een intense en bittere nasmaak zorgt. Voor filterkoffie raden wij 100% arabica aan, maar voor een espresso of een cappucinno kunnen melanges heel geschikt zijn. Robusta zorgt namelijk voor een mooie cremalaag.
Douwe Egberts – Verfijnde koffie
De koffie wordt dan ook getypeerd als een smaakvolle, zacht melange. De melange wordt gecreëerd doordat men gebruik maakt van 100% arabica bonen. Douwe Egberts hanteert voor al hun koffiebonen strenge criteria.
Omdat deze plant op extreem grote hoogte groeit wordt de Arabica minder blootgesteld aan dieren en ziektes. De Arabicabonen bevatten hierdoor minder cafeïne omdat cafeïne het natuurlijke beschermingsmiddel is van de boon. Doordat er minder cafeïne in deze koffieboon zit is de smaaksamenstelling divers.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk. De bonen van Lidl kosten 7,95 per kilo en zijn daarmee ruim de goedkoopste optie uit de test.
Donker gebrande koffiebonen hebben een volle, intense smaak die gepaard gaat met een lichte zure smaak. Espressobonen zijn het rijkst aan natuurlijke koffieoliën, die oliën zorgen voor de krachtige smaak van een perfecte espresso. Je kunt dus niet zomaar koffiebonen gebruiken om een espresso te maken.
Indien u van romige, zachte cappuccino's houdt, kunt u het beste kiezen voor Arabica bonen met een lichte tot medium branding. Bijvoorbeeld Cento% Oro.
Daarom bevat de koffieboon meer caffeïne (wat voor de bittere smaak in koffie zorgt) om beter bestand te zijn tegen deze natuurlijke vijanden. Kies daarom altijd voor 100% Arabica koffiebonen om (bijna) zeker te zijn dat je geen bittere koffie koopt.
Smaak van Arabica en Robusta
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.
Uit de door ons uitgevoerde koffiebonen test is gebleken dat de Douwe Egberts Aroma Rood de overduidelijke winnaar is. Deze keuze is gemaakt door afwegingen te maken tussen de prijs- en kwaliteitsverhoudingen en de smaak en geur van de koffie. Hierbij scoorde de Aroma Rood veruit de beste scores.
De meeste reviews over deze koffiebonen zijn louter positief. Met name liefhebbers van espresso en cappuccino kunnen uitermate genieten van deze koffiebonen. Met de blend van Robusta en Arabica bonen wordt een unieke smaak gecreëerd. Wij kunnen deze koffiebonen dan ook zeker aanraden.
"De lekkerste koffie krijg je als je werkt met versgemalen bonen. Je kent het vast van een pak koffie dat je opentrekt: het ruikt even heerlijk, maar de geur vervliegt snel." Supermarktkoffie is daarnaast vaak donker gebrand, zegt Braakman.
Kopi Luwak is de duurste koffie ter wereld. Deze uit Indonesië afkomstige koffie (kopi) kost tussen de € 90,- en € 450,- per 500 gram en wordt daarom ook wel de kaviaar onder de koffiesoorten genoemd.
In het algemeen worden de Arabica koffiebonen gezien als de beste bonen om espresso te maken. Ik gebruik trouwens in dit artikel de term espressobonen en koffiebonen door elkaar omdat hier hetzelfde bedoeld wordt. Arabica koffiebonen zijn van nature rijker aan olie en smaakstoffen dan Robusta koffiebonen.
Branding; De branding van de koffieboon is van grootste invloed op de vetheid. Een koffieboon reageert eigenlijk hetzelfde zoals popcorn en 'popt', ook wel crack genoemd, twee keer in een branding. Bij de tweede crack gaan de poriën van de koffieboon open en komen de oliën en dus vetten uit de koffieboon.
Wij hebben een beste koffie test uitgevoerd en de Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso -cups zijn uitgeroepen tot beste koffie 2022! Dit op basis van zijn heerlijke smaak en unieke eigenschappen waarmee jij echte Italiaanse koffie in huis haalt. Deze koffie is gemaakt van 100% arabica bonen uit Brazilië en Colombia.