Een bademmer, ook wel wasemmer of tummy tub genoemd, kunt u gebruiken om uw pasgeboren baby'tje te wassen. In een bademmer kan een baby'tje rechtop zitten en de wanden van de emmer voelen, wat een veilig gevoel creërt.
Baby in Tummy tub
Als je de juiste hoeveelheid water in de Tummy tub doet, komt dit ongeveer tot de schouders van je kindje. Zijn billen moeten in contact komen met de bodem. Dit zorgt ervoor dat je baby de foetushouding kan aannemen. Je moet je baby altijd goed in de gaten houden in de Tummy tub.
Een Tummy Tub is een doorzichtige, taps toelopende plastic emmer dat wordt gebruikt voor het baden van uw kind. Een Tummy Tub zorgt voor een meer omsloten en veilige omgeving, waardoor uw kind zich vertrouwder voelt en zich gemakkelijker ontspant.
Nog een paar tips om je baby goed te ondersteunen in een Tummy Tub: - Pak je baby onder zijn oksels vast en houd daarbij je handpalmen omhoog. - Houd met je wijsvingers je baby's armen vast. - Ondersteun met je duimen de kin van je baby.
Voordelen Tummy tub
De Tummy tub biedt je kindje geborgenheid en voelt 'veiliger' dan een groot babybadje. De emmer is doorzichtig waardoor je je kindje goed kan zien. Daarnaast geeft de Tummy tub een goed beeld van hoe je baby in jouw buik zat aangezien hij de foetushouding aanneemt in de tub.
Over het algemeen is het beste moment om je pasgeborene te wassen vóór de voeding, wanneer hij niet te hongerig is. Te snel na het eten zal hij misschien moeten overgeven. Bij oudere baby's werkt een bad het beste vlak voor bedtijd, aangezien ze dan lekker schoon de nacht in gaan en er rustig van worden.
Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad wilt doen, gebruik dan in ieder geval niet iedere dag zeep.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Bademmer. Een bademmer, ook wel wasemmer of tummy tub genoemd, kunt u gebruiken om uw pasgeboren baby'tje te wassen. In een bademmer kan een baby'tje rechtop zitten en de wanden van de emmer voelen, wat een veilig gevoel creërt. Dat komt doordat het gevoel van in de emmer zitten de omgeving van de baarmoeder nabootst.
De geadviseerde hoeveelheid water om het babybadje te vullen is 14 liter. Uiteraard kan je iets meer gebruiken, echter houd je baby altijd vast tijdens het badderen. De ideale badwatertemperatuur voor het babybadje is 37 graden.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Met je wijsvinger en linkerduim kun je de linkerarm van je baby vasthouden, en met je rechterhand til je zijn billetjes op. Was met je handen, of met een zacht washandje het hele lijfje. Vergeet daarbij niet de huidplooitjes, de knieholtes, billetjes, schaamstreek, oksel, navel, achter de oren en tussen de vingers.
Denk aan de ruimte die je thuis hebt. Opvouwbare badjes kun je makkelijk opbergen, maar niet-opvouwbare badjes zijn vaak steviger en duurzamer. Een stop in het badje is handig, het water kan dan makkelijker weglopen. Let op dat het badje geen ruwe kanten heeft: je baby kan zich hieraan bezeren.
Was eerst zijn gezichtje zonder zeep en droog het af. Reinig dan zijn handen, armen, oksels, schouders, borst en buik, lies, benen en voeten met zeep of waslotion die geschikt is voor de babyhuid. Leg de baby op zijn zij en was zijn rug. Was tenslotte zijn billetjes.
Kleed je baby uit en leg je kindje op de rug neer. Houd continu oogcontact en houd ook altijd een hand op het lichaam van je baby. Pak met je andere hand wat olie en masseer langzaam. Begin bij de onderkant van de voetjes en masseer deze aan de onderkant met je duim.
Het principe werkt goed, verwacht geen wonderen het is geen wasmachine. In de afgesloten emmer wordt druk opgebouwd, wat je zo nu en dan even met het bekende "zoefje" moet laten ontsnappen. Emmer in de zon plaatsen en zo nu en dan even flink schudden of over de kop draaien en het werkt nog beter.
Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. De temperatuur van het water controleer je met een badthermometer of je elleboog. Pas wel op, want wat lekker warm is voor jou, kan te heet zijn voor je baby. Je kraamverzorgende kan je voordoen hoe je je baby in bad doet.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.
Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.
Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Als de voeding veel tijd in beslag neemt (bijvoorbeeld bij het kolven of het voeden m.b.v. een borstvoedingsset), moet je de baby niet baden binnen een half uur na de voeding. Bij sterke geelheid en/of sufheid kan het baden beter uitgesteld worden. Ook bij kreunen van je baby kun je het baden beter uitstellen.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Het gezichtje reinig je voorzichtig met een vochtig hydrofiel washandje. De rest van het lichaam was je met een milde, natuurlijke shampoo die niet prikt in de ogen. Vergeet hierbij de huidplooien niet. De billetjes kun je indien nodig extra schoonmaken met een olie.