Smeer je handen regelmatig in met handcrème, zeker na iedere wasbeurt. Was je handen met lauw water en neutrale zeep die natuurlijke oliën en vitaminen bevatten. Dep je handen af met papier of een handdoek en vermijd handdrogers.
Iedere 28 dagen vernieuwt je huid zichzelf en heb je dus als het ware een nieuwe huid! Met een scrub verwijder je dode huidcellen maar als je dit dus te vaak doet dan verwijder je continue je ''nieuwe'' huid. Daarom adviseren we om niet te vaak te scrubben, een gezonde huid heeft genoeg aan 1x scrubben per week.
Dep je handen droog met een schone, niet te ruwe (papieren) handdoek en vermijd het gebruik van handdrogers. Droog je handen ook onder je ringen. Daar kunnen anders al snel zeepresten blijven zitten die irritatie kunnen veroorzaken. Gebruik regelmatig een vettige handcrème met vaseline of urea.
Stap onder de douche. Scrub kan je het beste op een vochtige huid aanbrengen. Dus stap onder de douche, maak je lichaam nat en smeer je jezelf goed in met scrub. Cirkelvormige bewegingen.
Slechts vijf procent van de mensen wast zijn handen zoals het hoort. Dat is de conclusie van een groot onderzoek van de Universiteit van Michigan in de VS. Volgens de onderzoekers wast het grootste gedeelte van de mensen zijn handen veel te kort.
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
Het allerbelangrijkste is dat je je handen insmeert met vet. Crème of zalf maakt niet uit, als het maar vet is. Pure vaseline werkt het beste.Dat trekt niet snel in, dekt de huid af (die daardoor minder uitdroogt), maar is wel onpraktisch omdat je handen een tijd vettig blijven.
Waarom is olijfolie niet goed voor droge handen? Recent wetenschappelijk onderzoek wijst erop dat het smeren van olijfolie de huid niet zacht of soepel maakt, maar juist de huidbarrière kan aantasten. Hierdoor kan je huid zelfs nog droger worden! Wees daarom voorzichtig met het smeren van olijfolie op je huid.
Arganolie gebruiken als handcrème
Door de hoge concentratie werkzame stoffen in arganolie heb je niet veel nodig voor een mooi resultaat. Als je tijdens winterdagen erg droge handen hebt, maak het dan een gewoonte om elke keer na het handen wassen wat olie in te smeren.
Doe gewoon een klein beetje nagellak remover (gebruik wel nagellak remover zonder aceton, zodat je huid niet erg uitdroogt) op een wattenschijfje en wrijf er vervolgens mee over de vlekken. De bruine vlekken op je handen zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen!
Bij voorkeur was je je handen met stromend water en vloeibare zeep. Handalcohol of alcoholgel gebruik je als er geen handenwasgelegenheid is en je handen niet zichtbaar of niet voelbaar vuil zijn. Dus bijvoorbeeld als je je neus gesnoten hebt en je hebt geen water, zeep en handdoek in de buurt.
Kun je je handen wassen zonder water? Ja, dat kan. Als je niet over water en zeep beschikt (bijvoorbeeld als je onderweg bent), dan kun je handgel gebruiken om je handen te reinigen. Maar het is beter om je handen met water en zeep te wassen.
Maak je handen nat onder stromend water. Zeep de handen goed in. Wrijf je handen over elkaar en vergeet je polsen en de ruimte tussen je vingers niet. Spoel je handen goed af onder stromend water.
♥ Douche niet te heet, zo droog je je huid en haren alleen maar uit. ♥ Maak het haar goed nat met warm water, zo worden de viezigheidjes al wat losser en open je de haarschubben. ♥ Masseer de shampoo in je handen en verdeel het over je hoofdhuid. Probeer elke keer op een andere plek te starten met je shampoo.
Over het algemeen geldt dat eens tot twee keer per week je gezicht scrubben meer dan voldoende is. Heb je een droge en gevoelige huid, dan kun je het scrubben beter tot eens per twee weken beperken. Je kunt ook eens in de zoveel tijd een peeling nemen bij de huidtherapeut.
Droge handen worden veroorzaakt door vochttekort. Bij een normale huid wordt de verdamping van vocht gereguleerd door de hoeveelheid talg en vet. Dit huidvet, wat zich tussen de hoorncellen van de huid bevind, zorgt voor een beschermende laag. Wanneer de beschermlaag is aangetast kan er te veel vocht verdampen.