Vijanden. De vos, roofvogels en de boommarter zijn vijanden van de eekhoorn. Die zien hem als een lekker hapje, maar ook mensen zijn gevaarlijk voor eekhoorns. Eekhoorns kunnen snel oversteken.
De natuurlijke vijanden van de eekhoorn zijn de boommarter en havik en de vos op de grond. Vooral jonge, net zelfstandige eekhoorns vallen aan hen ten prooi.
In de winter zoeken ze deze voorraden weer op. Maar ze vergeten altijd wel wat verstopplekken. Deze zaden groeien dan in het voorjaar uit tot een nieuwe plant of boom. Zo draagt de eekhoorn bij aan het verspreiden van de zaadjes van verschillende soorten planten in het bos.
Eekhoorns in nesten
Eekhoorns houden geen winterslaap, maar blijven druk in de weer met het terugvinden van hun in de herfst aangelegde voedselvoorraden … én een geschikt winternest. Eekhoorns verblijven in de wintermaanden het liefst in een nest in een boom(holte) of spelonk.
In de paartijd jagen de mannetjes achter elkaar aan, mogelijk om een hiërarchie tussen de mannetjes vast te stellen en zo het recht om te mogen paren te verwerven. De paartijd is op zijn hoogtepunt tussen januari en maart. De draagtijd duurt 38 dagen.
Maar er zijn meer redenen om ze niet te aaien: ze kunnen zeer gemeen bijten met werkelijk vlijmscherpe tandjes en zijn vaak dragers van allerlei ongedierte, zoals luizen, vlooien en teken en soms ook van enge ziektes, zoals hondsdolheid.
Van binnen zijn de nesten bekleed met zacht materiaal zoals bast, gras, mos of wol. Ze gebruiken ook door de mens vervaardigde nestkasten als nestplaats. Naast één hoofdnest gebruiken eekhoorns ook vijf tot zes kleinere 'reservenesten' voor het slapen, schuilen en kramen.
De eekhoorn zelf weet vaak niet wat goed of slecht voor hem is. Geef eekhoorns zeker nooit de volgende producten: chips, gezouten noten, brood, melk, koeken of etensrestjes. Vaak zit in die producten meer zout en suiker dan goed is voor eekhoorns.
Wat eekhoorns voornamelijk eten zijn eikels, walnoten en hazelnoten. Toch is dit voedsel niet het hele jaar door te vinden, gelukkig zijn ze dan iets minder kieskeurig en eten ze ook bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren of zelfs jonge vogels!
Maak je tuin aantrekkelijk voor de eekhoorn door bomen en struiken te plaatsen. Daar kunnen ze zich in verstoppen, op onderzoek uit gaan en eten verbergen. Maar ook 'rommelige' hoekjes met bijvoorbeeld bladeren en takken geven de eekhoorn veiligheid. Met wat beschutting vinden ze vast een fijne route door je tuin.
Eekhoorns zijn, net als veel andere dieren, gevoelig voor bepaalde geuren en andere soorten prikkels. In het bijzonder hebben eekhoorns een hekel aan de geur van appelazijn, dus zou je wat vodden in azijn kunnen weken en in de kamer leggen waarin de eekhoorn verblijft.
Hun favoriet zijn toch de nootjes, eikels en dennenappels. Daarnaast lusten eekhoorns ook knoppen van planten, bladeren, bessen, paddenstoelen, rupsen en vogeleieren.
Het is, zeggen liefhebbers, het meest ethisch verantwoorde vlees dat je op je bord kunt hebben. Sommige Londense restaurants serveren gestoofde grijze eekhoorn met walnoten en room. Of à la Indiase Tandoori met rijst. In het Zuid-Westerse Cornwall hebben ze eekhoornpasteitjes.
De eekhoorn is in de zomer vooral actief zon 2 uur na zonsopgang en 2 uur voor zonsondergang. Daartussen slaapt de eekhoorn vaak of is hij bezig zijn nest te verbouwen. Meestal is de eekhoorn een uur of 2 druk met het zoeken van voedsel. De eekhoorns nemen veel tijd om hun vacht te verzorgen.
De nabijheid van vogels kan erg voordelig uitpakken voor eekhoorns. Uit het onderzoek van de universiteit van Oberlin in de Amerikaanse staat Ohio komt naar voren dat eekhoorns geluiden van zangvogels gebruiken om te achterhalen of er gevaar in aantocht is.
De eekhoorn kan zowel buiten als binnen gehouden worden. Dit dier heeft veel ruimte nodig, dus een grote kooi zoals een volière of traliekooi is een must. Voorzie een verblijf van minimaal 80 x 50 x 120 cm (lengte x hoogte x breedte). Een groter verblijf is altijd beter en kan leiden tot meer variatie in het gedrag.
Eekhoorns eten walnoten. Ze kunnen goed klimmen en halen de noten als het moet zelf uit de boom. Walnoten worden door de eekhoorn in de grond bewaard als wintervoorraad. De walnoten maken houden ze met hun voorpoten vast en maken ze met hun tanden open.
Soms wel drie meter ver. Maak een sprong als een eekhoorn.
Hang het eekhoornhuis in een boom op een hoogte van drie à vijf meter. De openingen niet gericht op zuidwesten. Om het huis extra aantrekkelijk te maken kun je er wat dorre bladeren, stro of dor gras inleggen.
Een eekhoorn kan zonder moeite, met zijn sterke snijtanden, harde noten kraken of het schors van een boom schillen. Om de benodigde mineralen binnen te krijgen eten ze soms een beetje aarde.
Een eekhoorn leeft overdag en begint al vroeg in de ochtend met het verzamelen van voedsel. Ook aan het eind van de dag gaat hij weer actief op zoek naar voedsel. De eekhoorn is vooral actief in de herfstperiode, omdat hij dan meer voedsel aan het verzamelen is voor de winter.
Wortels, kersen, groenten en appels bieden een uitstekende aanvulling aan het dieet (40%). Dit wordt echter niet gegeten door alle eekhoorns. De voeding kan aangevuld worden met andere voedingsmiddelen (10%) als zaden, walnoten, hazelnoten, amandelen, oud brood, gekookte eieren en gekookt vlees.
De keutels van de eekhoorn zijn 4-6 mm dik en 5-8 mm lang. De keutels zijn kogelrond tot ovaal, zwartbruin tot zwart en vrij vast van samenstelling. De keutels zijn lastig te vinden, want eekhoorns laten ze willekeurig vanaf bomen vallen.
Ze zijn klein en schattig, maar je ziet ze steeds minder vaak in de Nederlandse bossen: de eekhoorn. De dieren hebben moeite met het vinden van voedsel. Hierdoor is de kans dat je een eekhoorn in het bos tegenkomt steeds kleiner.
Zeker in de zomer kunnen die nesten vol vlooien zitten. Er bestaat zelfs een eekhoornvlo (één van de 2.000 vlooiensoorten). Ook de eekhoorns zijn dan vergeven van de vlooien. Als het hen echt te gortig wordt, laten ze hun nest in de steek en gaan ze op zoek naar een vlooienvrij nest.