Wat de oorzaak is voor nachtangst is onbekend.Er lijkt een erfelijke aanleg mee te spelen. Kinderen die aan nachtangst lijden hebben vaak een ouder die hier ook last van heeft gehad. De overgang naar de diepe slaap lijkt niet goed te verlopen bij mensen met nachtangst.
Nachtangsten ontstaan wanneer een deel van de hersenen van je kind uit de diepe slaap gewekt wordt, terwijl het andere deel nog in diepe slaap blijft. Meestal gebeurt dit tijdens de overgang van diepe non-REM slaap naar de REM-slaap.
Dat is vooral in de eerste helft van de nacht en vaak op een vaste tijd. Kinderen tussen 3 en 12 jaar kunnen er last van hebben, maar soms komt het ook voor bij jongere of oudere kinderen. Bij nachtangst is je kind niet wakker, maar lijkt het ergens van overstuur.
Als je kindje een nachtangst heeft, zit hij vaak vlak nadat hij in slaap is gevallen rechtop in bed, het lijkt echt of je kindje wakker is. Maar hij ziet niks, herkent je niet en kan geen contact met je maken. Tot rust brengen gaat niet, je kindje wordt er zelfs meer overstuur van, kan gaan gillen, slaan en schoppen.
Er zijn een aantal kenmerkende symptomen waaraan je nachtangst kan herkennen. Vaak lijkt het alsof de persoon wakker is, doordat diegene rechtop in bed gaat zitten en de ogen wellicht open zijn. Ook schreeuwen of mompelen kan hierbij horen. De persoon maakt vaak ook wilde bewegingen en verzet zich bij aanraking.
Paniekaanval in slaap
Als je veel last hebt van stress komen je hersenen ook 's nachts niet tot rust. Je schiet dan ineens wakker, helemaal in paniek. Hartkloppingen, zweten, hyperventileren: allemaal symptomen van een nachtelijke paniekaanval.
Als je 's nachts wakker wordt door een nare droom, kan je best proberen te ontspannen door bijvoorbeeld iets warms te drinken, te lezen, naar rustige muziek te luisteren, te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Houd het licht gedimd en blijf weg van televisie, laptop en telefoon.
Bij nachtangst is je kind niet wakker, maar lijkt het ergens van overstuur. Als je je kind wilt troosten, dan lijkt het alsof je geen contact krijgt.
Zo voorkom je dat je ongewenst wakker wordt
Houd je vast aan een slaapritme waar je lichaam en geest aan kunnen wennen. Drink niet te veel voordat je naar bed gaat, zodat je niet wakker wordt omdat je moet plassen. Vermijd stress om op die manier optimaal te kunnen slapen. Draag geen te strak zittende nachtkleding.
Het spreken tijdens de slaap vindt meestal plaats tijdens de overgang tussen de diepe slaapfase en de REM-slaapfase. Tijdens de REM-fase is de hersenactiviteit het meest levendig, waardoor het spreken in de slaap hier het waarschijnlijkst optreedt.
Door elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, kan je het slapen vergemakkelijken en de kans op nachtmerries verminderen. Probeer ontspannende activiteiten voor het slapen gaan, zoals lezen, ademhalingsoefeningen of meditatie. Dit kan helpen om de geest te kalmeren en de kans op nachtmerries te verminderen.
Een nachtmerrie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Bij kinderen komt het vooral veel voor bij kinderen tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar. Zowel jongens als meisjes kunnen last hebben van een nachtmerrie, het lijkt vaker voor te komen bij meisjes dan bij jongens.
Nachtangsten komen regelmatig voor bij kinderen. Er wordt geschat dat één op de vijftien tot dertig kinderen wel eens één of meerdere keren last heeft (gehad) van nachtangsten. Sommige kinderen hebben elke nacht last van nachtangsten. Dit zijn periodes die weken kunnen duren en daarna weer verdwijnen.
Vaak is er niet één specifieke oorzaak voor paniekaanvallen, maar kan het een combinatie van factoren zijn, zoals aanleg, gebeurtenissen, stress en vermoeidheid of middelengebruik. Gelukkig zijn er wel verschillende tips en oefeningen die kunnen helpen om paniekaanvallen te verminderen of zelfs te voorkomen.
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Een aanval van nachtangst gaat gepaard met schreeuwen, wild bewegen, een hoge hartslag en wijdgeopende ogen. Dit duurt enkele minuten, waarna je het je vaak niet kunt herinneren. Nachtangst is een parasomnie en wordt ook wel pavor nocturnus of nachtterreur (night terrors in het Engels) genoemd.
Bij nachtschrik komt u tijdens diepe slaap plotseling overeind.Vaak gaat dit samen met gillen, huilen, een snelle ademhaling en zweten. Het lijkt alsof u zeer angstig bent.
Breinscans laten zien dat mensen dezelfde emoties voelen in een droom als wanneer ze wakker zijn, zegt Michael Grandner, directeur van een slaapcentrum in Arizona. Hierdoor kun je schreeuwend, huilend of lachend wakker worden, dit komt doordat je hersenen data aan het verwerken zijn.
Sommige kinderen met autisme lijken minder behoefte aan slapen te hebben. Zij kunnen zich op wakkere momenten uitstekend bezig houden, zonder hun ouders uit hun slaap te houden. Vergeleken met leeftijdgenoten zonder autisme is de algemene slaapkwaliteit duidelijk slechter.