De meest opvallende dingen aan het bedrijf die jij interessant vindt (of dit nu wel of niet met je toekomstige baan te maken heeft). Waarom je interesse hebt in het bedrijf. Waarom je interesse hebt voor de baan. Bewijs waarom je geschikt bent voor de baan.
Bij een motivatiebrief gaat het vooral om de redenen waarom je die baan graag wilt hebben. Waarom wil jij die functie hebben? Waarom ben jij de geschikte kandidaat en waarom heb je voor dit bedrijf gekozen? Het gaat meer om wie jij bent, wat jij kunt en wat jij kunt bijdragen aan de organisatie.
Het woord motivatie komt van 'to motion'. Je kunt gemotiveerd zijn om iedere dag een uur te sporten, een studie te beginnen of naar jouw werk te gaan. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, kom je uit jezelf in beweging.Uit eigen beweging ga je die zaken doen die je wilt doen.
Motivatie is het geheel aan redenen waarom iemand zich tot bepaald gedrag kan zetten. Iemand is dus gemotiveerd als hij of zij redenen heeft om iets te gaan doen, of niet te doen. Je vindt dit ook terug in een uitspraak als 'Wil je jouw besluit motiveren?
Een veilige afsluiting is kiezen voor ''Met vriendelijke groet'' of ''Hartelijke groet''. Met deze afsluiting zit je altijd goed en ben je niet te formeel, maar ook zeker niet informeel. Neem altijd een zin op waarin je aangeeft dat je graag bereid bent om je motivatie toe te lichten.
De standaard die wordt gebruikt voor de lengte van een motivatiebrief is meestal 250 tot 400 woorden. Dit is niet langer een korte sollicitatiebrief, maar een echte brief waarin je uitgebreid je kwaliteiten benoemt.
Begin je motivatiebrief met een actualiteit – een onderwerp of gebeurtenis uit het nieuws. Start je motivatiebrief met een verwijzing naar je netwerk. Grijp in je eerste zin terug op een eerder contact. Benadruk jouw kennis en vaardigheden meteen in het begin van je motivatiebrief.
Geef concrete voorbeelden
Vermijd vaagheid, maar wees duidelijk over wat je bedoelt. Dit begint al in je motivatiebrief. Dus zeg niet alleen dat je nauwkeurig kunt werken, maar geef een voorbeeld van hoe je dit doet. En zeg niet alleen dat je ervaring hebt met werken met mensen, maar vertel ook met wie, waar en hoe.
Hier zijn enkele veelbelovende manieren om een goed antwoord te geven op de vraag "Waarom wil je hier werken? Ik ken uw bedrijf al heel lang en bewonder de manier waarop het bedrijf zich presenteert.Ik denk dat ik hier een positieve bijdrage kan leveren.De waarden van het bedrijf passen goed bij mij.
Zeg iets als: 'De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie' of 'De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst.
Klassieke voorbeelden van een slotzin
Gebruik deze klassieke slotzinnen als eventuele inspiratie: Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.
Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.
Stel jezelf kort voor
Noem je opleiding, ga in op zaken die betrekking hebben op de functie en waarin jij iets kan betekenen. Geef een toelichting met voorbeelden zodat in een oogopslag duidelijk is wat jou zo geschikt maakt. De overige informatie kunnen ze in je cv lezen.
FAQ. Is een motivatiebrief en sollicitatiebrief hetzelfde? Ja, in de praktijk zijn er geen verschillen tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief. Je vertelt in allebei de brieven waarom je een baan wilt en waarom jij geschikt bent.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Men kan een onderscheid maken tussen twee soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is een motivatie die van binnenuit, uit jezelf, komt. Je bent intrinsiek gemotiveerd voor een activiteit omdat je de activiteit op zich graag doet.
Waarom wil je doorgroeien? Doorgroeien in je rol of in je specialisatie doe je om verschillenden redenen. Meer verantwoordelijkheid, nieuwe kennis en skills opdoen, je netwerk uitbreiden of een hoger salaris. Doorgroeien inspireert, maakt je werk interessanter en stimuleert zelfontplooiing.
Leg uit waarom je juist die vacature interessant vindt en waarom je denkt dat je goed bij het profiel past. Leg uit wat de raakvlakken zijn tussen jouw werkervaring, opleidingen en/of interesses en de genoemde elementen uit de vacature. Probeer duidelijk te maken waardoor je hart sneller gaat kloppen.
Als je intrinsiek gemotiveerd bent, voer je iets uit omdat je het graag wil. Het tegenovergestelde van intrinsieke motivatie is extrinsieke motivatie. Daarbij doe je dingen door prikkels van buitenaf. Denk aan straf als je een taak niet doet of het vooruitzicht van een beloning.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.