Een bladwijzer is een overzicht waarop aangegeven wordt hoe een gebied in meerdere kaartbladen is opgedeeld. Afhankelijk van de schaal van een kaartblad of kaartserie wordt het Nederlandse grondgebied bedekt door één of meerdere kaartbladen.
De test bestaat uit vier onderdelen, te weten kaart- lezen, kaartanalyse A (spreidingen benoemen), kaartanalyse B (relateren) en kaartinterpretatie.
In een Atlas staan allerlei informatieve kaarten over verschillende onderwerpen en plekken. Er staan overzichtskaarten in die bijvoorbeeld de topografie van landen laten zien, maar ook een heleboel thematische kaarten over specifieke onderwerpen als klimaat, bevolkingsgroei en waterhuishouding.
Als je de inhoudsopgave bekijkt, zie je dat de atlas is opgebouwd uit een aantal delen: Kaarten, foto's en satellietbeelden; voorbeelden en uitleg over de vele soorten kaarten in de atlas. Eigen omgeving; voorbeelden van hoe je je eigen omgeving met behulp van allerlei soorten kaarten heel nauwkeurig kunt bekijken.
Er zijn verschillende soorten kaarten: - Een overzichtskaart geeft een overzicht van een gebied. - Een staatkundige overzichtskaart geeft staten ( = landen) weer. - Een natuurkundige overzichtskaart geeft natuurlijke verschijnselen, zoals rivieren, bergen en hoogtes aan.
Iemand die dergelijke kaarten en aanverwante producten samenstelt wordt een cartograaf of kartograaf genoemd.
Als je op zoek bent naar een kaart van een werelddeel of een land, ga je best achteraan naar de bladwijzer kijken. Daar vind je de nummers van alle kaarten in de atlas terug. Helemaal achteraan dan is er het register. Dit is een alfabetische lijst van alle plaatsten die terug te vinden zijn in de atlas.
Open de app Chrome.Tik rechtsboven op de drie puntjes.Tik op Bookmarks.Tik op de map waarin de bladwijzer staat die u wilt gebruiken.
De uitvinder van de moderne atlas Abraham Ortelius start zijn carrière als inkleurder van kaarten bij Plantijn. In 1570 brengt de cartograaf als eerste alle gekende kaarten van de wereld in een boek samen op hetzelfde formaat.
De legenda of legende is het gedeelte van een kaart of model waarop wordt uitgelegd wat de afzonderlijke kaartsymbolen betekenen. De term legenda is gebruikelijk in Nederland. De term legende is gebruikelijk in België.
Staats- en provinciegrenzen, zoals de grens tussen Groningen en Friesland, worden binnen een land weergegeven als dunne, lichtgrijze stippellijnen.
Algemeen. Op de voorzijde van een envelop schrijft of print de afzender de naam en het adres, bestaande uit straatnaam, huisnummer, postcode en plaatsnaam, van de geadresseerde, de ontvanger. Vaak wordt dit alles eerst op een etiket geprint, wat vervolgens op de envelop wordt geplakt.
Het kaartspel is geen Europese uitvinding. Kaarten kwamen uit Azië en werden via de islamitische wereld aan het einde van de Middeleeuwen in Europa bekend. Over de oorsprong van het kaartspel weten we niet zoveel. China beroemt er zich op het geboorteland te zijn van kaarten, net zoals van het papier en de drukkunst.
Om een landkaart te maken, wordt laserapparatuur gebruikt. Onder de helikopter zitten twee lasers en in de helikopter staat een computer. De lasers zenden lichtstralen uit. De meter zendt de lichtstraal naar beneden en vangt de terugkaatsing op.
Een belangrijk getal dat in het begin voor verwarring kan zorgen, is de schaal. Het geeft aan, in welke verhouding de kaartafstand tot de aardafstand staat. Wat eerst ingewikkeld lijkt, betekent dat op een schaal van 1:50.000, één centimeter op de kaart overeenkomt met 50.000 cm in de natuur.
Coördinaten op de kaart bepalen
Veelal wordt binnen Scouting gebruik gemaakt van de schaal 1:25000. Dat wil zeggen dat 1 centimeter op de kaart in werkelijkheid 25000 centimeter, dus 250 meter is. Ieder vakje op de kaart is vier centimeter breed: precies één kilometer dus (bij iedere schaal).
De notatie 1:25.000 wil zeggen dat 1 centimeter op de kaart in werkelijkheid 25.000 centimeter is, ofwel 250 meter. Bij zowel de kaartschaal 1:25.000 als de 1:50.000 is elk vakje op de Nederlandse topografische kaart altijd 1 bij 1 km.
De Digitale Bosatlas
De digitale atlas sluit naadloos aan op De Grote Bosatlas 56e editie, welke perfect is afgestemd op de examenprogramma's van vmbo, havo en vwo.
Achter elk woord staat een kaartnummer. Op die kaart vind je informatie over het woord.