Een schuur of kelder waarin het nooit kouder is dan 10 graden Celsius, is vrijwel zeker geïsoleerd. Je kiest dan een koelkast met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius. Dit is een model met de klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST.
Is jouw schuur, garage of kelder nooit kouder dan 10 graden Celsius? Dan is de ruimte geïsoleerd. Hiervoor is een vriezer met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius geschikt. Dit is een model met de klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST.
Koelkasten met DuoCooling kunnen op een koude plek staan. Door de DuoCooling techniek is het mogelijk om de koelkast op een plek te zetten waar de omgevingstemperatuur rond de 0 graden Celsius is. DuoCooling houdt in dat je het koel- en vriesgedeelte los van elkaar kunt bedienen.
De SN klimaatklasse houdt in dat de koelkast blijft werken in een omgeving van minimaal 10 graden Celsius. Sommige koelkasten hebben het label SN-T. Ook deze koelkasten zijn zeer geschikt om in de schuur neer te zetten, aangezien ze goed blijven werken bij temperaturen tussen de 10 graden Celcius en 43 graden Celsius.
Een buitenkoelkast is een koelkast die bestand is tegen lagere omgevingstemperaturen, waardoor je hem bijvoorbeeld in een onverwarmde schuur of onder een overkapping kunt plaatsen. Er zijn verschillende koelkasten die geschikt zijn voor 'buitengebruik'.
Klimaatklasse koelkast
Koelkasten zijn in klimaatklassen ingedeeld. De klimaatklassen geven aan bij welke minimum- en maximumtemperaturen van de omgeving, de koelkast volgens de fabrikant goed zou moeten blijven werken.
Zet de koelkast niet in de volle zon of in de directe omgeving van een warmtebron. Is er geen andere plek, plak dan isolatiefolie aan de zijkant van de koelkast. Laat diepvriesproducten ontdooien in de koelkast. Doe (en houd) de deur zo min mogelijk open.
Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer. Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom.
De vriezers met klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST zijn geschikt. Zij hebben namelijk een minimumtemperatuur van 10 graden. Veel merken produceren vriezers met klimaatklasse SN, zoals AEG. Maar ook Bosch vriezers en Siemens vriezers zijn geschikt voor een koudere ruimte.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden. Als de omgevingstemperatuur te laag of juist te hoog is, kan de temperatuur in het apparaat te ver oplopen en zorgen voor een hoog energieverbruik.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Een koelkast koelt niet en een vrieskast vriest niet maar deze apparaten voeren warmte af. Het onderste apparaat zal, bijna altijd de vrieskast, de koelkast “voorverwarmen”. Het energieverbruik van de koelkast kan hierdoor stijgen.
In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat: Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen.
Een 3-Sterren vriezer is -18 graden of kouder. Hierin kan je producten een maand tot een jaar bewaren. De koudste vriezers hebben vier sterren, hierin is de temperatuur -24 tot en met -40 graden. Je kan jouw producten hierin jarenlang bewaren.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen. Het stof achter een koelkast vriezer vat gemakkelijk vlam.
No frost werkt met een ventilator. Vochtige lucht uit het vriesgedeelte wordt opgezogen en buiten het vriesgedeelte bevroren. Op deze manier wordt ijsvorming in de vriezer automatisch ontdooit en verdampt. Vervolgens wordt er koude, droge lucht terug de vriezer ingeblazen.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Volgens Milieu Centraal gaat een vriezer gemiddeld 16 - 18 jaar mee, alvorens er mankementen ontstaan die niet meer te verhelpen zijn. Uiteraard zijn er verschillende factoren van invloed op de levensduur van een vriezer.
Als de omgevingstemperatuur daalt, dan daalt de druk bij de condenser die aan de buitenkant zit. Beneden de 10°C is het verschil in druk tussen verdamper en condenser niet voldoende om een het koelmiddel continu rond te laten lopen, waardoor de koelkast of vriezer niet meer werkt.
Het is belangrijk dat een koelkast waterpas staat. Als de koelkast op een onstabiele ondergrond staat, staat de koelkast vaak ook niet waterpas. Behalve dat er rare geluiden van de koelkast komen kan dit ook nog is extra energie kosten. Zorg ervoor dat de koelkast waterpas staat.
Nadat de vriezer is geplaatst moet je vaak 4 tot 24 uur wachten voordat je de vriezer in mag schakelen. Eerst moet de koelvloeistof zakken en tot rust komen. In de gebruiksaanwijzing staat hoe lang je precies moet wachten.
Stel de temperatuur van je koelkast in tussen 4 en 7°C. Plaats de koelkast niet te vol. Er moet genoeg lucht rond de producten kunnen circuleren. Houd rauwe producten gescheiden van bereide producten.