Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Ongeklopte slagroom om dingen romig te maken, zoals soep of quiche, kun je vervangen door andere soorten room. Die kookroom die je nog altijd in de kast hebt staan, werkt bijvoorbeeld prima. In quiches kun je slagroom ook vervangen door een scheutje volle melk.
Een fris alternatief voor room is yoghurt. Dit product kun je goed gebruiken in sauzen en dressings. Houd er wel rekening mee dat je yoghurt niet te hoog mag verhitten omdat het een gefermenteerd product is. Kook het daarom niet mee, maar voeg het pas aan het einde aan je gerecht toe zodat de saus niet kan schiften.
Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche. Bij die 2 zit het verschil in de smaak. Crème fraîche is iets frisser en zuurder dan slagroom, maar je kunt het op dezelfde manier gebruiken.
Het ligt eraan voor welke toepassing je de room wil gebruiken. In sauzen of soepen kun je kook- en slagroom prima verwisselen, met een iets magerder of vetter resultaat. Wil je het opkloppen, bijvoorbeeld voor een toef op warme chocolademelk of naast een stuk appeltaart, dan kun je daar alleen slagroom voor gebruiken.
Als alternatief voor slagroom
Een wafel met een flinke toef slagroom erop? Griekse yoghurt is even lekker! Bovendien voegt het een frisse toets toe aan je dessert.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet.Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Sla jij de slagroom van koemelk liever over? Nou, kokosslagroom is een superfijn vegan alternatief voor gewone slagroom. Met een blikje van deze pure kokosroom klop je in 2 minuten een lekkere bulk met luchtige slagroom die stevig genoeg is voor een lekkere toef.
Op een rij: alleen slagroom en crème fraîche kun je stijf kloppen. Je kunt ze alllebei verwerken in warme bereidingen, wat ook geldt voor Room Fris en soortgelijke varianten en voor sommige plantaardige vervangers. Sour cream/zure room en koffieroom kunnen alleen koud gebruikt worden.
Kookroom vervangen door sojaroom, kokosmelk of haverroom
Kookroom is zo onwijs makkelijk te vervangen door een plantaardige variant zoals sojaroom of eentje op basis van linzenproteïne. Er zijn ook varianten op basis van haver, maar die kunnen ook wat dunner zijn.
De kans op schiften is daardoor klein. Er zijn verschillende merken koks- of kookroom in de winkel verkrijgbaar. Koffiemelk is een ingedikte melk met een hoog vetgehalte en is daardoor prima te gebruiken als vervanger voor room. Gebruik bij voorkeur volle koffiemelk.
Vervang slagroom, zure room en crème fraîche door yoghurt of kwark of een andere roomvervanger, geschikt voor koken of verrijken of opkloppen: zie het kader hieronder.
Je kunt je slagroom natuurlijk in de supermarkt kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf te maken. Super vers en daarom extra lekker van smaak. Met dit recept maak jij in een handomdraai verse slagroom met behulp van een blender. Alles wat je nodig hebt is een blender, volle melk en roomboter.
Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer.Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan. Het is nu klaar voor gebruik of bewaar de slagroom (maximaal 2 dagen) in de koelkast tot je het nodig hebt.
Slagroom kan worden bereid uit verschillende soorten dunne room die van de volle melk worden geschept. Het vetaandeel van slagroom bedraagt 30 à 40 procent. De aanduiding 'slagroom' is in Nederland wettelijk gereserveerd voor room van koemelk met minstens 30% vet.
Vervang de room in je quiche door (Griekse) yoghurt of ricotta. Je kunt hem ook vervangen door een extra eitje en wat halfvolle melk.
Klaarblijkelijk kun je 't ook gebruiken om op te schuimen. Althans: kokosmelk opschuimen is niet zo'n super idee. De melk heeft namelijk amper eiwitten, wat de melk niet goed laat opschuimen.
Mits je niet op zoek bent naar een plantaardig alternatief kun je kokosmelk vaak vervangen door gewone melk of slagroom. Gebruik je het als plantaardig alternatief, maar vind je de smaak van kokos te overheersend? Kijk dan eens naar sojamelk of amandelmelk als alternatief.
Het is de ideale room voor al je koude en warme bereidingen. De room is snel op te kloppen en dus ook geschikt voor nagerechten en slagroom.
Weten: Gewone gepasteuriseerde room is in de koelkast vijftien dagen houdbaar. Room moet koud worden geklopt, anders wordt hij niet stijf. Laat hem eerst goed koud worden in de koelkast.
Alleen wordt het gerecht met slagroom vetter en romiger dan met kookroom. Om slagroom stijf te kloppen is het wel van belang dat alles koud is. Zowel de room, als ook de gardes en de kom. Meer tips over het stijfkloppen van slagroom is te vinden op de website van Heel Holland Bakt.
Om de naam slagroom te mogen dragen, moet het product minsten 30 procent vet bevatten. Staat op een product een andere term? Dan heeft het dus niet de juiste percentage aan vetten. Het verschil met kookroom is dat je gerecht met slagroom net wat vetter en romiger wordt.
Heavy cream is het meest vergelijkbaar met onze slagroom, ondanks dat de Nederlandse slagroom wel net íets minder vet is. Vraagt een recept om 'heavy cream' of 'whipping? Vervang dit dan gerust 1:1 door slagroom.
Volle yoghurt: ook volle yoghurt is net iets minder vet dan crème fraîche. Omdat dit wel sneller gaat schiften in warme gerechten kun je voor gebruik het beste een beetje maizena aan de yoghurt toevoegen. Griekse yoghurt of kwark zijn eventueel ook nog een goede optie in plaats van volle yoghurt.