Duurzaam leven is een bewustere levensstijl. Het is niet alleen minder consumeren, energie besparen en je woning duurzaam maken. Maar ook kiezen voor duurzaam reizen en vakantie vieren. Vaker vegetarisch eten, minder verspillen, afval scheiden en recyclen.
Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Ze worden geproduceerd met gebruikmaking van hernieuwbare energiebronnen, minimaliseren afvalproductie en verminderen de uitstoot van schadelijke stoffen. Voorbeelden van milieuvriendelijke producten zijn biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, energiezuinige apparaten en recyclebare verpakkingen.
Duurzame producten zijn gemaakt met de toekomst in het oog.Deze producten, wanneer ze stuk gaan of niet langer te gebruiken zijn, te recyclen of op een goede manier als afval te verwerken. Zo kunnen de stoffen die in deze producten zijn gebruikt voor een nieuw doel worden ingezet.
Bouwmaterialen van de toekomst zijn natuurlijke bouw- en isolatiematerialen. Dit zijn materialen die groeien boven de grond als houtvezel, cellulose, stro, hennep, schapenwol en kurk. Het produceren van deze ecologische materialen kost veel minder energie dan bij beton, steen, staal of aluminium.
Duurzaam produceren betekent dat het milieu zo min mogelijk wordt belast tijdens de productie. Dit omvat het gebruik van water, energie en grondstoffen. Maar het gaat ook om afval dat bij het produceren ontstaat.
Je mag van een duurzaam product spreken als het bijdraagt aan een schone aarde, zodat de aarde bewoonbaar blijft voor de generaties na ons. Wanneer je iets koopt, is het goed om eens te overwegen hoe het product gemaakt is, welke materialen ervoor zijn gebruikt en welke invloed dat heeft op het milieu en ons klimaat.
Een duurzaam huis is een woning die weinig effect heeft op het milieu. Of nou ja, liever gezegd: een positief effect op het milieu. Dit kan door je huis goed te isoleren, waardoor je minder hoeft te stoken en daardoor minder schadelijke stoffen uitstoot.
Duurzaamheid betekent dat er blije mensen en dieren leven op een gezonde aarde, nu en in de toekomst. En dat er altijd genoeg is voor iedereen. Lees hieronder meer over duurzaamheid en ook wat je zélf kunt doen!
Laten we dan eens dieper induiken op elk van deze 4 duurzaamheidsprincipes; de sociale, economische, menselijke duurzaamheid en het milieu.
Enkele concrete voorbeelden van MVO-activiteiten zijn:
Energiebesparende maatregelen ondernemen. Recyclen en afvalvermindering realiseren. Sponsoren van of doneren aan maatschappelijk-sociale projecten en goede doelen. Bedrijfsprocessen zoals productie en transport duurzaam inrichten.
We willen mensen de mogelijkheid geven om duurzamer te leven. Daarom focussen we op betaalbare producten die zuinig zijn en op de benodigde energie en grondstoffen. Met zonnepanelen voor thuis, vegetarische hotdogs en energiebesparende oplossingen leggen we de weg open naar duurzamere woningen voor velen.
Dit varieert van duurzaam voedsel (in Nederland onder meer met het eco- en fairtrade-label), tot duurzaam bouwen, en van duurzaam beleggen en duurzaam bankieren tot duurzame energie. Er wordt tegenwoordig zelfs geëxperimenteerd met een duurzaam nationaal inkomen.
Zon, wind en aardwarmte zijn duurzame energiebronnen. Ze raken nooit op, veroorzaken geen luchtvervuiling en hebben zelf geen CO2-uitstoot. De verbranding van kolen, olie en gas draagt sterk bij aan klimaatverandering.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Het huidige voedselsysteem is niet duurzaam. Vooral vlees maar ook zuivel en kaas vormen de grootste milieubelasting, zo blijkt uit een studie van het RIVM.
Maar wat is duurzaamheid? Duurzaamheid is het zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten. Voor nu, maar ook voor de komende generaties. Het voorzien in onze eigen behoeften moet dus in evenwicht zijn met dat wat de aarde aankan.