Hindoes trouwen in veel gevallen niet alleen voor de wet, maar ook volgens de hindoeritus. Maar, daar waar het wettelijke huwelijk ontbonden kan worden en er sprake is van echtscheiding, is een
Bruidegom en bruid raken elkaars hartstreek aan en hij legt zijn hand op haar voorhoofd om aldus zijn zegen te geven. Het komt ook voor dat aan het eind van de huwelijksceremonie de echtgenoot bij zijn echtgenote op de haarscheiding een rood poeder aanbrengt ten teken dat zij een getrouwde vrouw is.
Een Hindoestaanse bruiloft duurt doorgaans drie dagen en staat bol van de symboliek. De rituelen en de zegeningen van boven zijn voor ons heel belangrijk.
Sindoor speelt een hele belangrijke rol in het Hindoeïsme. In de eeuwenoude Hindoegeschriften zoals de Mahabharat wordt sindoor genoemd. Het wordt beschouwd als het symbool van de vrouwelijke energie van Parvati en Sati. Sati is het begrip van de ideale echtgenoot die zelf haar leven zal geven voor haar man.
De decoratie wordt gedragen omdat het vrouwen en hun echtgenoten zou beschermen. De bindi symboliseert het spirituele derde oog, ofwel ajna, de voorhoofdchakra.
Hindoes geven de voorkeur aan een crematie, omdat het de snelste manier zou zijn om het lichaam terug te laten keren naar de 'bron'. Op de dag van de crematie komt de pandit naar het huis van de naaste familie om hen te helpen met de voorbereidingen voor de crematieplechtigheid.
Een Hindoestaanse bruiloft is een groot familiefeest. Het bruidspaar (de dulhin en dulha) zijn natuurlijk het stralende middelpunt. Een priester of pandit begeleidt het feest. De pandit geeft zijn eigen interpretatie aan de verschillende vaste rituelen die het bruidspaar inleiden in hun huwelijksleven.
In India moet een man 21 jaar of ouder zijn om te kunnen trouwen.Een vrouw moet 18 jaar of ouder zijn om te kunnen trouwen. Of u in India met iemand van hetzelfde geslacht kunt trouwen, verschilt per staat. U kunt niet trouwen op de Nederlandse ambassade.
De verloving duurt tot de dag van het burgerlijk huwelijk. Het paar moet uiterlijk een jaar na de verloving in het huwelijk treden, d.w.z. de huwelijksplechtigheid moet binnen een jaar worden voltrokken.
Hindoes geloven dat je reïncarneert na je dood. Hoe fijn je volgende leven is, wordt bepaald door hoe je je in je huidige leven gedraagt, karma. De religie heeft vele goden, maar eigenlijk geloven hindoes maar in één god. Alle andere goden zijn gedaantes van die één goddelijke kracht, brahman.
De Namaste begroeting gaat als volgt: het hoofd licht gebogen en de handen gestrekt tegen elkaar aan plaatsen, ter hoogte van het hart. Hindoes spreken het woord “Namaste” ook uit tijdens dit begroetingsgebaar. Het is dus zowel een gesproken groet, als een gebaren groet.
In India is Namasté een gebruikelijk hindoeïstisch handgebaar, ook wel 'Anjali Mudra' genoemd. Ze gebruiken het gebaar om elkaar en de Goden te groeten en als teken van respect.
Tot op vandaag brengen ze een stip aan op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen, waar volgens hen alle zenuwuiteinden van het lichaam samenkomen en dus een derde oog vormen. Dit gebied tussen de wenkbrauwen is voor hen immers gekend als het zesde chakra 'ajna'; de plek waar alle wijsheid verborgen zit.
Sommige Hindoes bidden iedere dag, andere bijna nooit. Bidden en de tempel bezoeken zijn niet verplicht. Aan iedereen wordt overgelaten zelf te beslissen wat het beste is voor hem of haar. Maar alle Hindoes delen een aantal geloofspunten.
Ook het hindoeïsme kent verschillende richtingen. Hindoes eten nooit rundvlees en meestal geen varkensvlees, maar in sommige gezinnen komt wel kip en eend op tafel. De priesters, de pandits, zijn wel strikt vegetarisch.
Tweede huwelijk niet mogelijk en strafbaar
Het is in Nederland niet legaal om een polygaam huwelijk aan te gaan. Mensen die dat wel doen, kunnen maximaal 4 jaar celstraf krijgen of een geldboete van 20.500 euro. Als de tweede partner niet van het eerste huwelijk weet, kan die celstraf zelfs oplopen tot 6 jaar.
Uit onderzoek is gebleken dat stelletjes gemiddeld 5 jaar samen zijn voordat ze in het huwelijksbootje stappen. Na anderhalf jaar gaan de meeste stellen samenwonen en na nog eens twee jaar wordt vaak de grote vraag gesteld. De overige maanden zijn de maanden waarin ze verloofd zijn (en dus nog niet getrouwd).
Op welke leeftijd mag je je verloven? Anders dan wanneer je wilt trouwen, is er bij verloven niet zoiets als een minimale leeftijd. Een verloving is namelijk gewoon een afspraak of belofte tussen twee mensen en niet iets officieels. Feitelijk kan een stel van 16 dus al verloofd zijn met elkaar.
De heilige boeken van het Hindoeïsme zijn de Veda's. Het is geschreven in het Sanskriet. "De Hindoes hebben verschillende heilige boeken die Veda's worden genoemd.
Zoals voor de meeste geloofsrichtingen geldt, bestaat ook het Hindoeïsme uit meerdere religieuze stromingen. Een samenbindende factor, de basis, is het geloof in reïncarnatie. Dit geloof ligt ten grondslag aan de keuze voor crematie en niet voor begraven.
Het hindoeïsme is de overheersende inheemse religie gebaseerd op geloof op het Indisch subcontinent. Het hindoeïsme wordt door zijn aanhangers vaak aangeduid als Sanātana Dharma, een Sanskriete term met de betekenis de eeuwige wet die ons ondersteunt en overeind houdt.
3.4 Het Hindoeïsme De hindoeïstische opvattingen over lichaam en ziel kunnen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden als het gaat om de vraag of euthanasie is toegestaan. Er zijn pandits (Hindoes godsdienst- en wetgeleerde) die zich verzetten tegen de mogelijkheid om het tijdstip van de eigen dood te bepalen.
5.3.4.
"Hindoes geloven dat elk mens een ziel heeft. Hindoes noemen die ziel het atman. Hindoes geloven dat het atman na de dood terugkeert op aarde. Het atman wordt herboren in een nieuw lichaam.
Hindoes geloven dat iedereen na de dood verantwoording moet afleggen voor zijn daden. God beloont degene die goed heeft geleefd. Door het uitvoeren van religieuze en sociale plichten, bidden en mediteren, kan de hindoe dus zijn volgende leven beïnvloeden.