Bij breuken krijgt u meestal eerst gips. Deze behandeling kan genoeg zijn als uw breuk niet te ernstig is. We vervangen uw gips dan na één of twee weken. In totaal draagt u dan drie tot vijf weken gips.
U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Meestal kunt u uw pols pas na ongeveer drie maanden weer normaal en pijnvrij gebruiken. Soms kan na de gipsbehandeling hulp van een fysiotherapeut nodig zijn.
Als het u geen pijn veroorzaakt mag u met de vingers en de hand doen wat het gips toelaat. Als u bemerkt dat de draagdoek niet meer nodig is en uw hand is niet dik meer, hoeft u deze niet meer te gebruiken. Dit is vaak al na 1 of 2 weken het geval. Het is goed de elleboog en de schouder voldoende in beweging te houden.
Door de arm hoog te houden en de vingers te bewegen neemt de zwelling af. Bewegen is goed (vuist maken en vingers spreiden en sluiten). Belangrijk hierbij is dat u tijdens het bewegen geen pijn heeft. Daarom mag u met de vingers en de hand doen wat het gips toelaat.
Draagdoek (mitella of sling)
Het is belangrijk om de draagdoek te dragen zolang u pijn hebt en de vingers en pols nog erg dik zijn. Dit kan langere tijd duren. Als de pijn en de dikte minder worden, mag u de draagdoek steeds meer weglaten. De draagdoek mag 's nachts af.
Probeer op je rug te slapen. Dit is de beste positie voor een gebroken arm, omdat het de arm rust geeft en de druk op de pijnlijke gebieden vermindert. Gebruik een kussen om je arm te ondersteunen. Dit kan helpen om de pijn te verminderen en de arm in een comfortabele positie te houden.
Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt. Bij de kleine beenderen (hand en voet) is de genezing sneller (drie tot zes weken).
De pols en vingers kunnen pijnlijk, gezwollen en stijf zijn. Dit is normaal. Om de pijn te verminderen kunt u pijnstilling nemen, bespreek dit met uw behandelend arts. De pols is ook nog kwetsbaar en de spieren en pezen raken nog snel overbelast.
Autorijden/fietsen
Dat houdt in dat voor het besturen van een auto/fiets u bij een noodingreep uw stuur goed in bedwang kunt houden. Er is dus geen termijn aan wanneer iemand weer in staat is auto te rijden of te fietsen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw verzekering.
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
Als het gips verwijderd is, zult u merken dat uw gewrichten stijf zijn. Ook zijn uw kracht en coördinatie minder goed en kunt u bewegingen moeilijker uitvoeren. Dit is normaal en zal in de eerste 6 weken na de gipsbehandeling verbeteren. Verder kunt u in het begin last krijgen van zwelling.
Het bot kan gemakkelijk opnieuw breken wanneer er kracht gezet wordt.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Er zit een blauwe plek op uw pols.U heeft geen kracht meer in uw hand of vingers.U heeft weinig gevoel of een ander gevoel in de hand of vingers.Zoals een tintelend of prikkend gevoel.
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt een aantal weken en de pijn die u tijdens deze fase kunt ervaren, wordt subacute pijn genoemd. De laatste fase van pijn is chronische pijn.
Autorijden is in principe niet toegestaan. Neem altijd contact op met uw verzekeraar. Rijden zonder verklaring is strafbaar en u bent niet verzekerd. Vliegen: In principe mag u vliegen met gips maar hiervoor gelden wel regels.
Autorijden met gips is niet per definitie verboden, maar ook niet per definitie toegestaan. Verzekeraars kunnen weigeren om uit te betalen in geval van schade. Dit hangt af van de omstandigheden. U bent zelf verantwoordelijk om te beslissen of u met uw gips goed kunt autorijden en onveilige situaties kunt voorkomen.
Een gebroken been of pols wil niet zeggen dat uw werknemer helemaal niet kan werken. Vraag daarom of en zo ja welke aanpassingen nodig zijn, zodat uw werknemer zo snel mogelijk aan het werk kan. Denk bij een gebroken been bijvoorbeeld aan een aangepaste werkplek of vervoer van en naar het werk.
Hoe lang het gips om je arm moet blijven zitten, hangt af van de soort breuk. Bij een twijgbreuk is twee weken meestal genoeg.Bij een uitgebreidere breuk is vier weken meestal genoeg. Als de breuk zoveel beter is dat gips niet nodig is, dan is het verstandig om minimaal twee weken te wachten voordat je gaat sporten.
Einde van de behandeling Als het gips eraf mag, dan werkt uw been of arm nog niet zoals voor het letsel. U bent dus nog beperkt. Het is ook normaal dat uw arm of been nog iets zwelt. Hiervoor krijgt u, indien nodig, een elastische kous voor overdag. 's Nachts doet u deze kous af.
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
Vermoeidheid breuk: Een vermoeidheid breuk ontstaat wanneer het bot overbelast of verkeerd belast wordt. Deze botbreuken treden meestal op bij overmatige sportbeoefening.